Aportul de vitamina D - este necesară o actualizare a îndrumărilor

Aportul de vitamina D - este necesară o actualizare a îndrumărilor

©

Autor:

Aportul de vitamina D - este necesară o actualizare a îndrumărilor
Se È™tie că vitamina D este importantă pentru sănătatea organismului, fiind vitală pentru sănătatea oaselor È™i a muÈ™chilor. Mai puÈ›in se cunoaÈ™te însă că vitamina D este de două tipuri: vitamina D2 sau ergocalciferol (prezentă în produse de origine vegetală) È™i vitamina D3 sau calciferol (regăsită în carne È™i peÈ™te), acestea având È™i valoare nutriÈ›ională diferită.

CiteÈ™te mai multe informaÈ›ii despre vitamina D în acest articol.

În cadrul unui prim studiu de acest tip, cercetătorii de la University of Surrey au încercat să afle ce tip de vitamina D este mai eficient în ridicarea nivelului în organism. Timp de două ierni consecutive, cercetătorii au măsurat nivelul de vitamina D2 È™i D3 la 335 de femei. Ulterior, acestea au fost împărÈ›ite aleatoriu în cinci grupuri. Participantele au primit zilnic doze de vitamina D2 sau D3 în suc sau biscuiÈ›i, fie au primit placebo (suc È™i biscuiÈ›i fără vitamina D). Studiul a fost dublu orb, ceea ce înseamnă că nici subiecÈ›ii nici autorii nu au È™tiut cine primeÈ™te doza reală È™i cine primeÈ™te placebo.

Studiul a durat 12 săptămâni, nivelul de vitamina D din organism fiind măsurat la începutul studiului, la mijlocul (săptămâna È™ase) È™i la încheierea acestuia.

Rezultatele au arătat că, la fialul studiului, femeile care au primit suc È™i biscuiÈ›i cu vitamina D3 au avut nivelul vitaminei D în organism cu 75% mai mare, iar femeile care au primit vitamina D2 au avut un nivel cu 38% mai mare decât nivelul iniÈ›ial. Cu alte cuvinte, suplimentele de vitamina D3 au fost de două ori mai eficiente decât cele de vitamina D2.

La participantele care au primit placebo nivelul vitaminei D în organism a scăzut cu 25%. Fenomenul este unul normal, având în vedere lunile de iarnă fără soare È™i faptul că oamenii în general nu consumă suficiente alimente sursă de vitamina D.

„Persoanele care consumă alimente bogate în vitamina D3 - peÈ™te, ouă, sau suplimente - au de două ori mai multe È™anse să crească nivelul vitaminei D în organism, față de persoanele care consumă alimente bogate în vitamina D2 - ciuperci, suplimente sau alimente fortificate”, a spus autoarea studiului, Dr. Laura Tripkovic de la University of Surrey.

Sursa: The Conversation

Data actualizare: 14-11-2019 | creare: 12-07-2017 | Vizite: 1288
Bibliografie
1. Worldwide health authorities urged to rethink vitamin D guidelines, link: https://medicalxpress.com/news/2017-07-worldwide-health-authorities-urged-rethink.html
2. Vitamin D guidelines need to be updated – here’s why, link: https://theconversation.com/vitamin-d-guidelines-need-to-be-updated-heres-why-80300
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce procentul de masă grasă la copiii mici
  • DeficienÈ›a de vitamina D în sarcină poate creÈ™te riscul de scleroză multiplă la copii
  • Deficitul de vitamină D în sarcină È™i dificultățile de învățare la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum