Diferențele în percepția oboselii influențate de vârstă și sex

©

Autor:

Diferențele în percepția oboselii influențate de vârstă și sex
Un nou studiu al cercetătorilor de la Fundația Kessler identifică diferențe în parametrii calitativi și cantitativi ai oboselii, prin intermediul tehnicilor de neuroimagistică și auto-raportarea datelor de către participanți. Conform oamenilor de știință, lucrarea este prima ce analizează efectele pe care factori precum sexul sau vârsta le au asupra oboselii resimțite de zi cu zi de oameni, atât asupra percepției subiective a acesteia, cât și asupra felului în care se manifestă din punct de vedere cognitiv.
Eșantionul de studiu a fost compus din 43 de persoane cu vârste cuprinse între 20 și 63 de ani, asupra cărora s-au efectuat teste de identificare a oboselii la momentul studiului și de apreciere a gradului acesteia, prin evaluarea perioadei de timp în care aceasta s-a manifestat, în general fiind reprezentată de câteva săptămâni succesive. De menționat este și faptul că prezența oboselii la momentul analizei a fost certificată prin imagistică RMN în timp ce participanții au fost rugați să efectueze anumite activități ce reprezentau o provocare din punct de vedere cognitiv.

Doctorul Glenn Wylie, director al Centrului Ortenzio din cadrul fundației și autor principal al studiului, explică faptul că rezultatele au demonstrat o scădere a prezenței oboselii auto-raportate de către pacienții vârstnici, punând acest fenomen pe seama modificărilor ce apar în mod fiziologic în zonele corticale frontale medii odată cu înaintarea în vârstă. În schimb, acesta menționează că persoanele tinere utilizează această arie corticală pentru a combate senzația de oboseală. De asemenea, analiza a relevat și o diferență între gradele de oboseală resimțite de persoanele de sex feminin și de cele de sex masculin, astfel că femeile raportează mai rar oboseala decât bărbații, cele mai scăzute valori fiind astfel întâlnite la persoanele de sex feminin în vârstă, aspect de validează cele două teorii concomitent.

Autorul apreciază că studiul este de o importanță aparte deoarece reprezintă un prim pas esențial pentru clarificarea unor noțiuni și concepte referitoare la oboseală întâlnite în literatura de specialitate, deoarece cuantificarea prezenței oboselii și a trăsăturilor acesteia trebuie evaluate în ansamblul pe care îl formează cu parametri individuali precum sexul sau vârsta persoanelor care sunt analizate. În plus, un aspect important este reprezentat și de modificările apărute în funcționalitatea creierului, întrucât acestea sunt fundamentul existenței acestor diferențe.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 10-10-2022 | creare: 10-10-2022 | Vizite: 406
Bibliografie
Neuroimaging study reveals fatigue-related differences by age and gender, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220807102046.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Oboseala de după-amiază ar putea avea legătură cu sistemul de recompensă de la nivel cerebral
  • De ce mă simt obosit tot timpul?
  • Obosit tot timpul - cauze medicale frecvente
  •