Apatia, cel mai întâlnit simptom al demenței
Autor: Vasiliu Alina
Definită ca o pierdere a interesului și a emoțiilor, apatia este prezentă la jumătate dintre persoanele cu demență, potrivit unui studiu prezentat la Alzheimer‘s Association International Conference din LA.
Cercetarea realizată la University of Exeter a fost realizată pe un eșantion de 4.320 de persoane cu boala Alzheimer, cu scopul de a examina prevalența apatiei în timp.
La începutul studiului, 45% dintre participanți au prezentat semne de apatie, iar 20% dintre aceștia sufereau de apatie persistentă în timp. Cercetătorii au descoperit că unele persoane prezentau apatie fără simptome de depresie, ceea ce sugerează că apatia ar putea avea propriul profil clinic și biologic.
„Apatia este un simptom al demenței care nu a fost studiat și este adesea ignorat și poate fi trecut cu vederea, dar are un impact imens asupra calității vieții persoanelor care trăiesc cu demență și a familiilor lor. În cazul în care oamenii încetează să se mai implice în activități, aceștia pot accelera declinul cognitiv și știm că există rate de mortalitate mai mari la persoanele cu apatie”, a declarat dr. Miguel de Silva Vasconcelos de la University of Exeter.
Cercetarea de față aduce în atenție faptul că apatia este un simptom frecvent întâlnit la persoanele cu demență și este nevoie de o mai bună abordare a acesteia, pentru descoperirea unor tratamente eficiente.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Un studiu a descoperit fereastra optimă de intervenție pentru boala Alzheimer
- Cercetătorii au descoperit un circuit al tristeții în organism
- Medicamentele pentru prostata mărită ar putea totodată scădea riscul de demență
- Funcțiile membrelor superioare afectate după un accident vascular cerebral, pot fi îmbunătățite folosind electrostimularea
- Oboseala permanenta, apatie
- Aplatizate afectivă și anhedonie
- Quetiapina si indiferenta
- Dementa poate apărea la vârsta de 30 ani?
- Lipsa de energie.Ce fac?Solutii?
- Alzheimer?
- Problema