Aroma rozmarinului ar poate îmbunătăți memoria
©
Autor: Mancaș Mălina
„Uite flori de rozmarin, ca să-ți aduci aminte”, spune Ofelia în celebra piesă a lui Shakespeare. O serie de cercetări științifice argumentează faptul că aroma rozmarinului chiar i-ar putea ajuta pe oameni să își amintească mai repede și mai bine anumite evenimente din trecut, precum și activitățile care ar trebui efectuate.
Aroma uleiului esențial de rozmarin ar putea ajuta persoanele să își amintească mai bine lucruri din trecut și ar putea îmbunătăți și memoria prospectivă, sau memoria pentru intenții viitoare.
Cercetările au fost efectuate pe grupuri de persoane trecute de 65 de ani, arătând că simpla existență a unei astfel de plante în încăpere îmbunătățește memoria cu cel puțin 15%.
Cercetătorii de la Universitatea din Northumbria afirmă că inhalarea parfumului de rozmarin face ca substanțele din compoziția plantei să fie absorbite de organism, intrând în circuitul sangvin și fiind apoi transportate la creier, unde acționează chimic.
Pentru a arăta dacă această plantă chiar are efect asupra memoriei, a fost realizat un studiu pe un eșantion de 150 persoane trecute de 65 de ani. Aceștia au fost împărțiți în 3 grupuri și duși în 3 camere diferite: în două camere fusese difuzat parfum de rozmarin sau de levănțică în timp ce în a treia cameră nu se distingea niciun miros. Ulterior, participanții au fost solicitați să transmită un mesaj la o anumită oră și să schimbe anumite activități la perioade stabilite de timp, pentru a le testa capacitatea de memorie. Vârstnicii aflați în camera cu miros de rozmarin au prezentat cele mai bune rezultate la aceste teste. Efectele ar putea fi datorate acidului ursolic din rozmarin care îmbunătățește memoria și celelalte abilități cognitive.
Astfel de cercetări au fost efectuate anterior și pentru ceaiul de mentă și de mușețel. Un grup de 180 participanți a fost solicitat să consume ceai: un grup a consumat ceai de mentă iar celălalt grup a consumat ceai de mușețel. După 20 de minute de la consum participanții au fost supuși unor teste pentru a le analiza capacitatea memoriei. Rezultatele au arătat că cei care au consumat ceai de mentă au prezentat o îmbunătățire a memoriei pe termen lung, în timp ce participanții din al doilea grup au prezentat o slăbire a memoriei și a capacității de atenție și concentrare.
Cercetările au fost prezentate la Conferința Anuală a Societății Britanice de Psihologie din Nottingham.
Sursa: Telegraph.co.uk
Aroma uleiului esențial de rozmarin ar putea ajuta persoanele să își amintească mai bine lucruri din trecut și ar putea îmbunătăți și memoria prospectivă, sau memoria pentru intenții viitoare.
Cercetările au fost efectuate pe grupuri de persoane trecute de 65 de ani, arătând că simpla existență a unei astfel de plante în încăpere îmbunătățește memoria cu cel puțin 15%.
Cercetătorii de la Universitatea din Northumbria afirmă că inhalarea parfumului de rozmarin face ca substanțele din compoziția plantei să fie absorbite de organism, intrând în circuitul sangvin și fiind apoi transportate la creier, unde acționează chimic.
Pentru a arăta dacă această plantă chiar are efect asupra memoriei, a fost realizat un studiu pe un eșantion de 150 persoane trecute de 65 de ani. Aceștia au fost împărțiți în 3 grupuri și duși în 3 camere diferite: în două camere fusese difuzat parfum de rozmarin sau de levănțică în timp ce în a treia cameră nu se distingea niciun miros. Ulterior, participanții au fost solicitați să transmită un mesaj la o anumită oră și să schimbe anumite activități la perioade stabilite de timp, pentru a le testa capacitatea de memorie. Vârstnicii aflați în camera cu miros de rozmarin au prezentat cele mai bune rezultate la aceste teste. Efectele ar putea fi datorate acidului ursolic din rozmarin care îmbunătățește memoria și celelalte abilități cognitive.
Astfel de cercetări au fost efectuate anterior și pentru ceaiul de mentă și de mușețel. Un grup de 180 participanți a fost solicitat să consume ceai: un grup a consumat ceai de mentă iar celălalt grup a consumat ceai de mușețel. După 20 de minute de la consum participanții au fost supuși unor teste pentru a le analiza capacitatea memoriei. Rezultatele au arătat că cei care au consumat ceai de mentă au prezentat o îmbunătățire a memoriei pe termen lung, în timp ce participanții din al doilea grup au prezentat o slăbire a memoriei și a capacității de atenție și concentrare.
Cercetările au fost prezentate la Conferința Anuală a Societății Britanice de Psihologie din Nottingham.
Sursa: Telegraph.co.uk
Data actualizare: 28-04-2016 | creare: 28-04-2016 | Vizite: 1371
Bibliografie
Rosemary really is herb of remembrance, as scent boosts memory by 15 per cent, say scientsts, link: https://www.telegraph.co.uk/science/2016/04/26/rosemary-really-is-herb-of-remembrance-as-scent-boosts-memory-by/ ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Niciun efect al educației suplimentare asupra structurii pe termen lung a creierului (experiment natural)
- Bilingvismul este legat de o mai mare rezistență a creierului la adulții în vârstă
- Medicamentele antipsihotice pot să nu fie recomandate în tratarea psihozei în stadii incipiente
- Durerea cronică este legată de anxietate și de cât de mult comunică două regiuni ale creierului despre leziune
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Suplimente pentru memorie
- Nu retin nimic
- Probleme cu memoria, nu ma pot concentra, uit foarte repede
- Probleme de memorie, vorbire si coordonare
- Fumatul si memoria
- Ce sa fac sa nu mai uit
- Pierderi de memorie...Va rog sa ma ajutati
- Ceva bun pentru memorie
- Scurte pierderi de memorie