Persoanele care nu conștientizează pierderile de memorie au risc crescut de Alzheimer

©

Autor:

Persoanele care nu conștientizează pierderile de memorie au risc crescut de Alzheimer
Un nou studiu de la Centre for Addiction and Mental Health (CAMH) propune o metodă prin care se poate determina riscul de boală Alzheimer. Ea se bazează pe conștientizarea pierderilor de memorie a pacienților, sugerând că cei cu anosognozie (persoanele nu conștientizează pierderile de memorie) au un risc mult mai crescut de dezvolta boala Alzheimer. De asemenea, pacienții care sunt conștienți de pierderile de memorie au șanse scăzute să dezvolte demență.

Studiul a fost publicat în Journal of Clinical Psychiatry.

Dacă pacienții raportează pierderile de memorie dar persoanele din jur, precum partenerul de viață sau asistentul social nu sunt îngrijorați, e posibil ca aceste probleme să se datoreze depresiei sau anxietății. Este puțin probabil că acești pacienți să dezvolte demență, fiind necesară investigația altor cauze ale pierderilor de memorie. De asemenea, există cazuri în care partenerul sau îngrijitorul să observe pierderile de memorie în timp ce pacientul nu le conștientizează, fapt ce îngreunează sarcina persoanelor care se ocupă de el. Anosognozia și pierderile de memorie (tulburare cognitivă ușoară) pot fi evaluate în mod obiectiv prin intermediul chestionarelor.

Studiul a inclus 1062 persoane cu vârste cuprinse între 55 și 90 de ani, dintre care 191 sufereau de boala Alzheimer, 499 aveau tulburare cognitivă ușoară și 372 erau sănătoase. Pentru că cercetătorii au dorit să identifice și zonele din creier afectate în cazul persoanelor care nu conștientizau pierderile de memorie, ei au examinat capacitatea creierului de a asimila glucoza cu ajutorul PET scan sau tomografiei cu emisie pozitronică. Glucoza este esențială pentru funcția celulelor, iar în boala Alzheimer captarea acesteia la nivelul creierului este diminuată. Cercetătorii au observat la PET scan că pacienții cu probleme de conștientizare au o captare scăzută a glucozei în anumite zone specifice din creier, chiar și după ce s-au luat în vedere alți factori ce scad asimilarea de glucoză, precum vârsta și gradul de pierdere a memoriei.

Următoarea etapă a studiului va fi observarea vârstnicilor cu deficit cognitiv ușor, care primesc tratament pentru a preveni demența cauzată de Alzheimer. Se vor combina exerciții de antrenare a creierului și stimulare cerebrală, utilizându-se un curent electric ușor pentru a stimula celulele cerebrale astfel încât să se îmbunătățească procesul de învățare și memoria. Cercetătorii vor să vadă dacă tratamentul va ajuta pacienții sa conștientizeze pierderile de memorie și dacă se poate preveni progresia bolii spre demență.

Sursa: Neuroscience News.com

Data actualizare: 15-05-2019 | creare: 02-11-2017 | Vizite: 1559
Bibliografie
Being Unaware of Memory Loss Predicts Alzheimer’s Disease, link: https://neurosciencenews.com/memory-loss-alzheimers-7715/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
  • Metode de prevenire a bolii Alzheimer
  •