Tehnologie nouă pentru detectarea fisurilor în țesuturi ce prezic leziuni ulterioare

©

Autor: Redacția ROmedic

Tehnologie nouă pentru detectarea fisurilor în țesuturi ce prezic leziuni ulterioare
Cercetătorii de la Washington University din St. Louis au dezvoltat algoritmi ce detectează punctele slabe din tendoanele, mușchii și oasele predispuse ruperii. Tehnologia trebuie să fie prfecționată înainte de a putea fi utilizată pe pacienți, însă într-o zi ar putea ajuta la prevenirea leziunilor minore. Studiul a fost publicat in Journal of the Royal Society Interface.

În corpul uman, tendoanele sunt constant supuse întinderii, iar oasele se îndoaie ușor sau se comprimă în timpul mișcărilor de zi cu zi. Acest stres mecanic poate duce la apariția unor mici leziuni din care rezultă accidentări majore. Întinzând țesutul și urmărind ce se întâmplă atunci cand acesta este distorsionat, autorii studiului au analizat leziunile și chiar au încercat sa le prezică apariția. Pentru dezvoltarea algoritmilor s-au utilizat tehnici de bază în ingineria mecanică, în combinație cu tehnici de analiză vizuală.

Practic, cercetătorii au întins materialul biologic și au urmărit modul în care tesutul răspunde la forțele externe.

În prezent, noua tehnologie va putea fi utilă pacienților în măsura în care se vor perfecționa metodele imagistice de investigație. Deocamdată imaginile obținute prin RMN și ultrasunete nu sunt suficient de clare și au o rezoluție prea mică.

Potrivit cercetătorilor, pe viitor, această tehnologie ar putea fi utilizată și în construcții, pentru a identifica punctele vulnerabile din clădiri și alte structuri. Asta pentru că mușchii și oasele umane sunt influențate de aceleași forțe care afectează structurile artificiale.

Data actualizare: 02-09-2014 | creare: 29-08-2014 | Vizite: 2254
Bibliografie
New technology may pinpoint minor strains in body's tissues long before injuries occur, link: http://www.news-medical.net/news/20140827/New-technology-may-pinpoint-minor-strains-in-bodys-tissues-long-before-injuries-occur.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum