Amorțeli și furnicături în tot corpul - cauze și tratament
Autor: Dr. Purtan Teodora
Amorțelile și furnicăturile în tot corpul pot reprezenta un adevărat motiv de îngrijorare, mai ales când aceste manifestări clinice sunt înregistrate frecvent sau persistă timp îndelungat și duc la întreruperea desfășurării activităților cotidiene și la alterarea calității vieții. În numeroase cazuri, amorțelile și paresteziile prezente în tot corpul sunt datorate unor afecțiuni banale, lipsite de severitate; există însă și cazuri în care amorțelile și furnicăturile apărute în tot corpul sugerează instalarea unei afecțiuni mai grave.
- Paresteziile sunt o tulburare subiectivă de sensibilitate, definite din punct de vedere clinic ca senzații false de furnicătură sau înțepătuă, resimțite la nivelul unui segment al corpului, datorate unor tulburări funcționale sau structurale ale sistemului nervos.
- Amorțeala reprezintă pierderea temporară a sensibilității la nivelul unui segment al corpului. Mai exact, amorțeala este o stare temporară și tranzitorie de insensibilitate a unei părți a corpului, datorată unor accidente, unor afecțiuni sau secundară administrării medicamentelor anestezice. [1], [2]
Amorțeli și furnicături în tot corpul - cauze
- Deficitul de vitamine
- Diabetul zaharat
- Hernia de disc
- Scleroza multiplă
- Hipertiroidismul
- Neuropatia periferică
- Boala vasculară periferică
- Sindromul de tunel carpian
- Sindromul Guillain-Barre
- Fibromialgia
- Atroza
- Accidentul vascular cerebral
- Boala Lyme
- Tumorile cerebrale
- Vasculita
- Zona zoster
- Anxietate
- Polinevrita
- Spasmofilia.
- Afectarea nervilor de la nivelul gâtului sau al spatelui.
Factori de risc:
- alcoolism
- fumatul
- menținerea corpului într-o anumită poziție timp îndelungat
- administrarea anumitor medicamente (precum anestezice, citostatice, etc.)
- consumul de droguri
- mușcătura de insecte sau de animale
- radioterapia
- scăderea nivelului de calciu, sodiu sau potasiu în organism
- traumatismele care duc la apariția leziunilor nervoase. [3], [4], [5]
Manifestări clinice asociate amorțelilor și paresteziilor resimțite în tot corpul
Manifestările clinice care apar în asocierea amorțelilor și paresteziilor resimțite în tot corpul pot fi diferite de la un caz la altul, în funcție de boala cauzatoare.
Amorțelile și furnicăturile în tot corpul în contextul unei afecțiuni neurologice, precum scleroza multiplă, accidentul vascular cerebral cerebral sau tumorile cerebrale, sunt localizate cu predominanță la nivelul feței, a membrelor superioare și inferioare, a trunchiului sau pe o singură parte a corpului.
Amorțelile și furnicăturile în tot corpul apărute în contextul diabetului zaharat, bolii vasculare periferice sau herniei de disc, sunt localizate cu predominană la nivelul membrelor inferioare.
Principalele manifestări clinice asociate cu amorțeli și furnicături în tot corpul:
- tulburări de vedere
- uscăciunea pielii, hipercheratoză
- deformări ale oaselor și cartilajelor
- dureri osoase și musculare
- tetanie
- întreruperea creșterii în lungime a oaselor
- deteriorarea vederii
- tulburări de coordonare
- slăbiciune musculară
- scăderea sistemului imunitar (în cazul deficitului de vitamină E)
- coagulare deficitară cu apariția frecventă a hemoragiilor de oice fel (epistaxis, gingivoragii, menoragii, melenă, hemoragii interne, peteșii, echimoze, sângerare întensă în cazul loviturilor sau tăieturilor)
- fragilitate osoasă
- confuzie
- tulburări cognitive
- tulburări de memorie
- anorexie
- scădere ponderală
- diaree sau constipație
- greață
- anxietate
- depresie
- apatie
- letargie
- scăderea capacității de concentrare
- iritabilitate
- cefalee
- tulburări de coordonare și de mers
- tremor
- tulburări de vedere (vedere dublă, încețoșată, pierderea totală sau parțială a vederii)
- tulburări de vorbire (vorbire neclară)
- amețeli
- oboseală
- dificultăți de respirație
- tulburări ale funcției intestinale (diaree sau constipație), sexuale și vezical
- confuzie
- pierderea conștienței
- pierderea echilibrului cu căderi inexplicabile
- paralizie
- convulsii
- pierderea mobilității unei părți a corpului
- dificultăți la înghițire
- tulburări de gust, miros și auz
- mișcări incontrolabile
- modificări de comportament și de personalitate
- polifagie
- polidipsie
- poliurie
- senzația permanentă de sete
- claudicație
- slăbiciune musculară în membre și la nivelul feței
- leziuni tegumentare la nivelul membrului afectat însoțite de răceală și modificarea culorii locale
- edeme
- absența pulsului la nivelul membrelor inferioare
- erupție cutanată veziculoasă, eritematoasă
- fotosensibilitate
- stare generală alterată
- inflamarea ganglionilor limfatici
- senzație de „nod în gât” și de sufocare
- neliniște, agitație. [1], [2], [3], [4], [5]
Diagnosticarea amorțelii și a paresteziilor resimțite în tot corpul
Amorțelile și furnicăturile în tot corpul apărute rar, lipsite de alte manifestări clinice însoțitoare și care nu duc la înreruperea activităților zilnice și la agravarea calității vieții persoanelor în cauză, sunt în general lipsite de importanță și nu necesită investigații și tratament.
Amorțelile și paresteziile apărute frecvent, care duc la peturbarea activităților cotidiene și la agravarea calității vieții persoanei în cauză sunt cele care necesită consult de specialitate și investigații suplimentare.
Pentru diagnosticarea bolii de fond se recomandă consult medical, urmat de efectuarea anumitor investigații paraclinice. Consultul medical trebuie să cuprindă anamneza amănunțită și examinarea clinică a bolnavului, urmate de anumite investigații paraclinice.
Investigațiile paraclinice recomandate:
- Hemoleucograma completă și examenul biochimic al sângelui
- Determinarea nivelului seric de vitamine (B, C, D, E și K)
- Determinarea nivelului seric de calciu, magneziu și de fosfați
- Ecografia de arteră temporală și biopsia de perete vascular
- Electroencefalograma, a tomografia computerizată și rezonanța magnetică nucleară a craniului
- Determinarea testelor serologice, precum ELISA și Western Blot, determinarea PCR, examinarea microscopică în câmp întunecat a bacteriei în sânge sau în lichidul cefalo-rahidian
- Radiografiei osoasă și articulară, tomografia computerizată și rezonanța magnetică nucleară
- Determinarea nivelului de proteine în sânge
- Electroneurografia, puncția lombară urmată de examen citologic, determinarea nivelului seric de creatinfosfokinază, determinarea nivelului de electroliți, determinarea anticorpilor anti-GM1
- Venografia, a ecocardiografia, a angiografia, a ecocardiografia Doppler și a rezonanța magnetică nucleară vasculară. [1], [2], [3], [4], [5]
Amorțeli și furnicături în tot corpul - tratament
Pentru ameliorarea amorțelii și a furnicăturilor în tot corpul, unele cadre medicale recomandă administrarea de corticosteroizi și antidepresive sau frecventerea ședințelor de fiziokinetoterapie. Aceste metode terapeutice pot fi eficiente pentru combaterea simptomatică a acestor manifestări clinice, însă nu asigură corectarea factorului declanșator (a bolii cauzatoare).
Cel mai eficient tratament pentru combaterea amorțelii și a paresteziilor este reprezentat însă de combaterea bolii de fond, care a dus la apariția lor.
- Tratamentul deficitului de vitamine presupune adoptarea unui regim alimnetar echilibrat, creșterea aportului de vitamine din alimentație și administrarea suplimentelor alimentare pe bază de vitamine.
- Tratamentul spasmofiliei constă în adoptarea unui stil de viață sănătos, cu renunțarea la fumat și la alte comportamente vicioase, adoptarea unui regim alimentar echilibrat, combaterea stresului prin administrarea suplimentelor pe bază de calciu și de magneziu, respectarea orelor de somn și de odihnă. Combaterea crizelor de spasmofilie se realizează prin administrarea intravenoasă de claciu și magneziu.
- Tratamentul zonei zoster constă în administrarea de antivirale, antiinflamatoare sau corticosteroizi și analgezice.
- Tratamentul bolii Lyme constă în administrarea de antibiotice.
- Tratamentul specific atrozei constă în administrarea de antiinflamtoare nonsteroidiene sau analgezice pe cale orală sau locală (sub formă de creme), medicamente care restabilesc echilibrul între procesul de formare și distrugere a cartilajului, balneo-fizio-kinetoterapie, masaj sau intervenție chirurgicală (îndepărtarea articulației afectate cu artroplastie) în cazul formelor severe fără răspuns la traatmentul conservator (medicamentos).
- Tratamentul fibromialgiei constă în administrarea de antiinflamatoare și analgezice pentru reducerea durerii, masaj, acupunctură, terapie fizică și ocupațională.
- Tratamentul sindromului Guillain-Barre constă în efectuarea plasmaferezei, administrarea de antiglobuline (cu rol imunosupresor) și anticoagulante (pentru prevenirea tromboembolismului).
- Tratamentul bolii vasculare periferice presupune adoptarea unui stil de viață sănătos (renunțarea la fumat și la consumul de alcool, alimentație hipocalorică), administrarea de antiagregante plachetare, statine și medicație antihipertensivă. În formele severe de boală se poate apela la tratamentul chirurgical (tratament endovascular cu angioplastie, cu sau fără implantare de stent).
- Tratamentul herniei de disc poate fi conservator (fizioterapie, kinetoterapie, electroterapie, balneoterapie, hidroterapie, masaj, acupunctură) sau chirurgical (disectomie, microdisectomie sau chemonucleoliză).
- Tratamentul diabetului zaharat constă în administrarea de insulină sau medicamente hipoglicemiante noninsulinice, în funcție de tipul bolii.
- Tratamentul tumorilor cerebrale este chirurgical și constă în extirparea formațiunii tumorale. În cazul tumorilor maligne, asociat intervenției chirurgicale se efectuează chimioterapia și radioterapia.
- Tratamentul accidentului vascular cerebral constă în întreruperea hemoragiei cerebrale (în formele hemoragice) sau restabilirea vascularizației cerebrale (în formele ischemice).
- Tratamentul sclerozei multiple constă în administrarea de imunomodulatoare (precum Natalizumab), miorelaxante (Baclofen, Tizanidină), medicamente de combatere a oboselii (Amantadină, Modafinil) și de creștere a vitezei de mers (Dalfampridina), antidepresive, analgezice și fiziokinetoterapie. [1], [2], [3], [4], [5]
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. Why Am I Experiencing Numbness and Tingling?, link: https://www.healthline.com/health/numbness-and-tingling
4. What causes numbness and tingling?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326062
5. Numbness and tingling, link: https://medlineplus.gov/ency/article/003206.htm
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- 2 degete amortite
- Ce inseamna diagnosticul RADICULOPATHY am in sfarsit un diagnostic???????
- Amorteala degetelor de la mana stanga!!!!!!!!!
- Amortire partiala a degetelor de la mana stanga
- De aproape 2 luni numai imi simt capul...
- Durerile din partea stanga, amorteli, senzatie de voma si greata continua
- Ameteli, amorteli, slabiciune in intreg corpul, blocare
- Ameteli, membre superioare amortite, analize perfecte. HELP!
- Amorteala faciala acuta
- Amorteli ale pielii