Ficatul, pe înțelesul tuturor. De ce este necesară menținerea sănătății hepatice?

©

Autor:

Ficatul, pe înțelesul tuturor. De ce este necesară menținerea sănătății hepatice?
Ce este ficatul și ce rol are în organism? De ce e important să am un ficat sănătos? Oare cum mi-am pus în pericol sănătatea ficatului astăzi? Am nevoie cu adevărat de suplimente alimentare pentru protecția hepatică? Alături de profesorul doctor Ion Rogoveanu, am pornit de la aceste întrebări pentru a explica importanța menținerii unui ficat sănătos.

Rolul ficatului

Ficatul este unul dintre cele mai mari organe, fiind considerat „motorul detoxifierii organismului uman”.  Acesta este implicat în peste 500 de funcții, care nu pot fi preluate de celelalte organe.

„Practic, ficatul este un organ esențial în metabolizarea glucidelor, proteinelor și lipidelor; are de asemenea roluri de detoxifiere a produșilor reziduali de metabolism, rol în secreția și excreția de bilă necesară digestiei intestinale, rol în reglarea circuitului factorilor nutritivi, în special în perioada postprandială, rol în sinteza de macromolecule, în metabolizarea și detoxifierea medicamentelor, hormonilor și altor tipuri de substanțe endogene și exogene”, precizează Dr. Prof. Ion Rogoveanu.

Cum ne protejăm ficatul? Ce implică un stil de viață sănătos pentru regenerarea și detoxifierea hepatică?

„Pentru a asigura sănătatea și funcționarea în parametri normali a ficatului, cel mai important este să-l protejăm de expunerea la substanțele toxicele amintite anterior. Un regim de viață echilibrat, care include activitate fizică și alimentație corectă contribuie în primul rând la regenerarea țesutului hepatic. Ficatul are rol esențial în prelucrarea metabolică a alimentelor pe care le consumăm, de aceea, un regim alimentar diversificat cu alimente cât mai ușor digerabile și absorbabile contribuie semnificativ la menținerea sănătății ficatului” mai adaugă Dr. Prof. Ion Rogoveanu.

Anghinarea poate fi utilizată atât ca aliment în gastronomie, cât și ca supliment cu rol în susținerea funcției hepatice, mentinerea nivelului de colesterol si a nivelului normal al trigliceridelor. Pe de altă parte, consumul excesiv de zahăr, alcool și tutun îngreunează procesele metabolice, suprasolicitând ficatul pentru asimilarea lor.

Nu mulți oameni știu, dar dincolo de sedentarism și de un regim alimentar nepotrivit, stresul, oboseala acumulată și poluarea urbană reprezintă alți factori perturbatori ce pot afecta sănătatea hepatică. Procesul de regenerare hepatică implică în aceeași măsură și o rutină a somnului, însoțită de relaxare și meditație.

De ce ingrediente active are nevoie ficatul nostru?

După cum ne indică Dr. Prof. Ion Rogoveanu, „utilizarea medicamentelor sau suplimentelor alimentare pe bază de fosfolipide esențiale și silimarină, contribuie în mod esențial la refacerea structurală și funcțională a celulei hepatice.”

Fosfolipidele esențiale sunt componente regăsite la nivelul tuturor celulelor cu rol determinant în buna desfășurare a proceselor de metabolism celular. La nivel hepatic susțin producerea și conservarea energiei celulare, emulsionarea grăsimilor în prezența bilei, creșterea ratei de solubilizare a colesterolului și protecția antioxidantă.

Silimarina protejează ficatul de toxine și susține regenerarea celulară, fiind extrasă din armurariu, plantă cunoscută în termeni populari drept ciulin. Datorită rolului său hepatoprotector, silimarina este un principiu activ în terapia complementară pentru diferite afecțiuni ale ficatului, precum steatoza hepatică alcoolică sau non-alcoolincă, hepatită sau chiar ciroză.
Prezintă proprietăți antioxidante, detoxifiante, antiinflamatoare si de neutralizare a radicalilor liberi ce susțin protecția ficatului.

„Silimarina și fosfolipidele esențiale sunt ingrediente validate și recomandate de literatura de specialitate pentru susținerea sănătății ficatului. Majoritatea articolelor de specialitate indică o durată minimă a terapiei hepatoprotectoare de 3 luni pentru a putea obține beneficii evidente, dar perioada medie recomandată este de 6 luni.”, concluzionează Dr. Prof. Ion Rogoveanu.

Cum alegem un produs natural destinat sănătății ficatului?

„Este necesar ca un produs natural destinat sănătății ficatului să conțină extracte standardizate, care să ofere protecție antioxidantă din surse nemodificate genetic, cu rol în susținerea funcțiilor celulare și detoxifierii hepatice.”, după cum menționează Dr. Prof. Ion Rogoveanu.

Care este starea ficatului nostru?

O dată pe an, medicii recomandă un set de analize pentru depistarea precoce a posibilelor afecțiuni hepatice. Acestea sunt: TGP (ALT-alaninaminotransferaza), TGO (AST-aspartataminotransferază), ALP (fosfataza alcalină), GGT (gama-glutamiltranspeptidază), globulinele, albumina, protrombina și bilirubina. Dintre acestea, transaminazele TGP și TGO sunt cuprinse și în setul anual gratuit de analize.

Rezultatele modificate pot fi un indicator al unor afecțiuni hepatice, ce necesită consultarea unui medic specialist pentru stabilirea diagnosticului.

5 pași simpli pentru un ficat mai sănătos

„Un  stil de viață echilibrat, un regim alimentar ce susține sănătatea ficatului adecvat fiecărui pacient, stabilit de medicul curant, evitarea consumului de alcool, utilizarea medicamentelor cu prudență, administrarea produselor naturale din extracte standardizate la recomandarea specialistului, în funcție de patologia depistată” - sunt doar câteva dintre micile schimbări recomandate de Dr. Prof. Ion Rogoveanu pe care le putem aduce stilului nostru de viață, pentru a susține detoxifierea hepatică și, implicit, toate procesele metabolice în care este implicat organismul nostru.

Data actualizare: 21-02-2022 | creare: 21-02-2022 | Vizite: 408
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: