Carnea procesată - ce conține și ce riscuri implică (conform studiilor)
ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor È™i firmelor medicale

Carnea procesată - ce conține și ce riscuri implică (conform studiilor)

©

Autor:

Carnea procesată - ce conține și ce riscuri implică (conform studiilor)

O prezență obiÈ™nuită în dieta modernă, carnea procesată este o sursă de îngrijorare pentru comunitatea È™tiinÈ›ifică, din cauza aditivilor pe care îi conÈ›ine È™i a potenÈ›ialelor riscuri pentru sănătate asociate consumului regulat. Printre altele, consumul cu regularitate de carne procesată poate creÈ™te riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 È™i anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel colorectal. Riscurile sunt atribuite prezenÈ›ei unor compuÈ™i precum nitriÈ›ii È™i nitraÈ›ii, care, împreună cu alÈ›i aditivi, pot fi dăunători pentru organism. De asemenea, carnea procesată are de obicei un conÈ›inut ridicat de sare È™i grăsimi saturate, care, dacă sunt consumate în exces, pot contribui la creÈ™terea tensiunii arteriale È™i a nivelurilor de colesterol în sânge. (1, 2, 4)

Ce conține carnea procesată?

Carnea procesată este de obicei conservată prin diverse metode sau prin adăugarea de conservanÈ›i, scopul principal fiind acela de a-i prelungi durata de valabilitate È™i de a-i îmbunătății gustul È™i aroma. Astfel, alimentul devine bogat în diverse substanÈ›e care, consumate în exces, pot avea impact negativ asupra sănătății. ConservanÈ›ii È™i compuÈ™ii care pot fi găsiÈ›i în carnea procesată includ:

  • nitriÈ›i È™i nitraÈ›i (conservanÈ›i folosiÈ›i pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, a da culoare È™i a îmbunătăți aroma cărnii procesate);
  • clorură de sodiu (carnea procesată este adesea bogată în sare de masă, care în cantități mari poate creÈ™te riscul de hipertensiune arterială È™i boli cardiovasculare);
  • aditivi È™i coloranÈ›i artificiali (compuÈ™i utilizaÈ›i pentru a îmbunătăți aspectul È™i gustul produselor).


De asemenea, în funcÈ›ie de modul în care este preparată, carnea procesată poate să ducă la formarea de hidrocarburi aromatice policiclice sau amine heterociclice, clase de compuÈ™i chimici care pot fi produÈ™i atunci când carnea este procesată sau gătită la temperaturi înalte, în special prin afumare sau la grătar. (1, 2, 3, 4)

Ce este carnea procesată și ce tipuri de carne procesată există?

Carnea procesată se referă la carne (cum ar fi de vită, de porc, de pasăre etc.) care a fost modificată prin diferite metode pentru a-i îmbunătăți gustul, a-i prelungi durata de valabilitate sau a-i schimba textura. Procesele utilizate pentru a realiza acest lucru includ sărarea, afumarea, uscarea, fermentarea sau adăugarea de conservanÈ›i chimici. Exemple de carne procesată includ:

  • mezelurile (cum ar fi È™unca, salamul, pateul, baconul È™i cârnaÈ›ii);
  • carnea afumată (cum ar fi pieptul de pui afumat sau carnea de vită afumată);
  • carnea la conservă;
  • produsele preparate din carne, cum ar fi chiftelele (dacă au fost pre-gătite cu aditivi sau conservanÈ›i). (1, 2, 4)


Consumul de carne procesată și riscul de cancer

În 2015, OrganizaÈ›ia Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat carnea procesată ca fiind „cancerigenă pentru om”, bazându-se pe dovezi care indică o legătură între consumul de carne procesată È™i cancerul colorectal. Există numeroase studii epidemiologice care au arătat că un consum ridicat de carne procesată este asociat cu un risc crescut de cancer colorectal È™i, în unele cazuri, de cancer gastric. (1, 4, 9)

O revizuire care care a examinat legătura dintre consumul de carne roÈ™ie È™i de carne procesată È™i riscul de a dezvolta diverse tipuri de cancer a indicat o asociere importantă între consumul mare de carne procesată È™i un risc mai mare de a dezvolta cinci tipuri de cancer (cancer la sân, colorectal, cancer de colon, cancer rectal È™i cancer pulmonar). Revizuirea a implicat 148 de articole publicate È™i a utilizat metode statistice de analiză. (6)

obezitatea și consumul de carne procesată

Obezitatea, caracterizată prin acumularea excesivă de grăsime corporală, este o problemă globală de sănătate care poate duce la o serie de boli cronice, inclusiv la dezvoltarea diabetului de tip 2, a bolilor cardiovasculare sau a anumitor forme de cancer. Carnea procesată, adesea bogată în grăsimi È™i calorii, poate contribui la creÈ™terea în greutate È™i la obezitate dacă este consumată în cantități mari.

Consumul excesiv de carne procesată poate duce la un aport caloric ridicat, care, dacă nu este echilibrat prin activitate fizică, poate duce la creÈ™terea în greutate. De asemenea, carnea procesată este de obicei bogată în grăsimi saturate, care pot contribui la acumularea de grăsime corporală. În plus, studiile sugerează că un consum ridicat de carne procesată poate determina apariÈ›ia senzaÈ›iei de foame È™i poate duce la o supraalimentare ulterioară. (1, 2, 4)

Consumul de carne procesată și bolile cardiovasculare

Carnea procesată este adesea bogată în grăsimi saturate È™i colesterol, ambele asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare. De asemenea, carnea procesată are de obicei un conÈ›inut ridicat de sare, care poate creÈ™te tensiunea arterială, un factor de risc pentru bolile de inimă. În plus, prezenÈ›a nitriÈ›ilor È™i a nitraÈ›ilor favorizează dezvoltarea aterosclerozei, ambii compuÈ™i fiind transformaÈ›i în organism în nitrozamine, care pot deteriora vasele de sânge È™i pot promova dezvoltarea aterosclerozei. (1, 2)

Un studiu global de lungă durată, publicat în anul 2021, care a analizat dietele È™i rezultatele privind sănătatea a aproape 135.000 de persoane din peste 20 de țări, confirmă legătura dintre aportul crescut de carne procesată È™i bolile cardiovasculare. Rezultatele studiului, publicate în The American Journal of Clinical Nutrition, au arătat că persoanele care aveau un aport de aproximativ 150 de grame sau mai mult de carne procesată pe săptămână prezentau un risc de boli cardiovasculare mai mare cu 46% È™i un risc de deces crescut cu 50%, comparativ cu cei care nu consumau carne procesată. (11)

Diabetul de tip 2 și consumul de carne procesată

Carnea procesată este adesea bogată în grăsimi saturate, care pot contribui la dezvoltarea rezistenÈ›ei la insulină, principalul factor de risc pentru diabetul de tip 2. De asemenea, conservanÈ›ii È™i aditivii utilizaÈ›i în procesarea cărnii, cum ar fi nitraÈ›ii È™i nitriÈ›ii, pot avea efecte negative asupra metabolismului glucozei. În plus, un conÈ›inut mare de fier, prezent în carnea procesată, a fost asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2, posibil datorită efectului său pro-oxidant care poate duce la disfuncÈ›ie pancreatică È™i la o secreÈ›ie inadecvată de insulină. (5, 8)

Un studiu publicat în jurnalul PLOS Medicine, care a cercetat asocierea dintre consumul de nitriÈ›i (aditiv găsit cu precădere în carnea procesată) È™i riscul de diabet de tip 2, a sugerat faptul că persoanele care au un aport ridicat de nitriÈ›i în dietă au un risc mai mare cu aproximativ 53% de diabet de tip 2. Cercetarea a implicat peste 104.000 de adulÈ›i cu vârsta medie de 43 de ani, care nu aveau antecedente de diabet de tip 2. ParticipanÈ›ii au fost urmăriÈ›i timp de aproximativ È™apte ani, perioadă în care aproape 1.000 dintre ei au dezvoltat diabet de tip 2. (7)

Carnea procesată este adesea bogată în grăsimi saturate, care pot contribui la dezvoltarea rezistenÈ›ei la insulină. De asemenea, conservanÈ›ii È™i aditivii utilizaÈ›i în procesarea cărnii, cum ar fi nitraÈ›ii È™i nitriÈ›ii, pot avea efecte negative asupra metabolismului glucozei. În plus, un conÈ›inut mare de fier, prezent în carnea procesată, a fost asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2, posibil datorită efectului său pro-oxidant care poate duce la disfuncÈ›ie pancreatică È™i la o secreÈ›ie inadecvată de insulină. (5, 7, 8)

Care este cantitatea de carne procesată sigură pentru consum?

Estimarea unei cantități „sigure” de carne procesată ce poate fi consumată poate fi dificilă, întrucât există multe variabile de luat în considerare, inclusiv starea generală de sănătate a unei persoane, stilul de viață È™i restul dietei. Cu toate acestea, OrganizaÈ›ia Mondială a Sănătății a raportat că prin consumul a aproximativ 50 de grame de carne procesată pe zi (echivalentul a aproximativ 4 felii de È™uncă sau 1 cârnat) poate fi crescut riscul de cancer colorectal cu aproximativ 18%. Din această perspectivă, OMS recomandă limitarea consumului de carne procesată. De asemenea, asociaÈ›ia World Cancer Research Fund atrage atenÈ›ia asupra faptului că niciun nivel de consum nu poate fi asociat în mod sigur cu lipsa riscului de cancer, astfel că este indicat să se evite pe cât posibil carnea procesată.

AsociaÈ›ia Americană a Inimii sugerează de asemenea să se limiteze consumul de carne roÈ™ie, inclusiv de carne procesată, È™i să se opteze în schimb pentru proteine cu conÈ›inut scăzut de grăsimi, precum puiul, peÈ™tele sau leguminoasele. Cu toate acestea, deoarece o dietă sănătoasă nu se rezumă doar la limitarea consumului anumitor alimente, ci la menÈ›inerea unui regim alimentar echilibrat È™i variat, consumul ocazional sau moderat de carne procesată poate fi încorporat într-un stil de viață sănătos, dacă se acordă atenÈ›ie È™i altor aspecte ale dietei È™i ale stilului de viață. (3, 9, 10)


Data actualizare: 07-08-2023 | creare: 07-08-2023 | Vizite: 1912
Bibliografie
(1) What is processed meat and why should you worry? link: https://www.wcrf-uk.org/our-blog/what-is-processed-meat-and-why-should-you-worry
(2) Why Processed Meat is Bad For You, link: https://www.healthline.com/nutrition/why-processed-meat-is-bad#TOC_TITLE_HDR_4
(3) What exactly is a processed meat? And how much is safe to eat? link: https://www.nbcnews.com/better/lifestyle/what-exactly-processed-meat-how-much-safe-eat-ncna1023401
(4) Processed meat and cancer: What you need to know, link: https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/eat-less-processed-meat.h11-1590624.html
(5) New Culprit Discovered in Link Between Processed Foods and Type 2 Diabetes, link: https://www.everydayhealth.com/diabetes/new-culprit-discovered-in-link-between-processed-foods-and-type-2-diabetes
(6) Consumption of red meat and processed meat and cancer incidence: a systematic review and meta-analysis of prospective studies, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34455534
(7) Dietary exposure to nitrites and nitrates in association with type 2 diabetes risk: Results from the NutriNet-Santé population-based cohort study, link: https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1004149
(8) Does Red Meat Cause Diabetes? link: https://www.nus.edu.sg/uhc/resources/articles/details/does-red-meat-cause-diabetes
(9) WHO report says eating processed meat is carcinogenic: Understanding the findings, link: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2015/11/03/report-says-eating-processed-meat-is-carcinogenic-understanding-the-findings
(10) Limit red and processed meat, link: https://www.wcrf.org/diet-activity-and-cancer/cancer-prevention-recommendations/limit-red-and-processed-meat
(11) The effects of processed meats on your heart health, link:
https://www.uclahealth.org/news/the-effects-of-processed-meats-on-your-heart-health
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de carne roÈ™ie È™i procesată asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2, conform unui studiu realizat pe două milioane de persoane
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum