Alimentele cu aport caloric negativ

©

Autor:

Alimentele cu aport caloric negativ

Caloria, considerată o unitate de măsură pentru energie, se referă, atunci când vine vorba de nutriție, la energia pe care oamenii o obțin din alimentele și băuturile ingerate și pe care mai apoi o folosesc pentru îndeplinirea activităților fizice.
Utilizate pentru măsurarea energiei stocate în alimente sau în țesuturile corpului, caloriile se pot transforma într-un inamic al omului. Consumul exagerat de calorii poate duce la creșterea în greutate, recomandările tipice pentru menținerea greutății optime concentrându-se pe consumul unei cantități scăzute de calorii sau pe utilizarea caloriilor stocate prin activități fizice. Esențiale pentru sănătatea umană, caloriile sunt prezente în orice aliment. În ciuda tuturor miturilor existente, nu există alimente cu un conținut negativ de calorii. Există, însă, alimente ce au devenit populare în dietele pentru slăbit, datorită cantității foarte mici de calorii pe care le conțin. (1) (2) (3)

Care sunt alimentele cu aport caloric negativ?

Castraveții

bogați în minerale, vitamine și electroliți, utilizați frecvent în salate sau pentru aromatizarea unor mâncăruri, castraveții conțin o cantitate crescută de apă și foarte puține calorii. În fiecare 100 de grame de castraveți există aproximativ 16 calorii, ce pot fi consumate prin doar câteva minute de exerciții fizice. (4) (5)

Merele

Considerate unele dintre cele mai populare fructe, merele furnizează o cantitate crescută de quercetina, un antioxidant care contribuie la reducerea morții celulare cauzată de oxidarea și inflamația neuronilor. De asemenea, conform unui studiu publicat în Journal of Alzheimer Disease, consumul regulat de mere crește producția de aceticolină, ceea ce duce la o îmbunătățire a memoriei. Consumul de mere a fost, de asemenea, asociat cu o reducere a riscului de accident vascular cerebral, demență, obezitate, cancer la sân sau diabet. Denumite centrale alimentare, merele conțin o cantitate scăzută de calorii (aproximativ 50 de calorii la fiecare 100 grame de măr). (4) (5) (6)

Salată

Sursă excelentă de vitamina A și vitamina K, bogată în fibre și antioxidanți, salata este consumată cu regularitate în cadrul curelor de slăbire, deoarece conține o cantitate mică de calorii. Deși nu există studii care să asocieze consumul de salată cu pierderea în greutate, această legumă poate aduce suficiente beneficii organismului uman. (4) (5)

Sparanghel

La fel ca majoritatea legumelor verzi, sparanghelul este bogat în antioxidanți și vitamine. Totodată, este o importantă sursă de fibre, astfel că promovează sănătatea digestivă și poate contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare sau metabolice. Studiile sugerează că o dietă bogată în fibre, ce poate să se bazeze pe consumul regulat de sparanghel, ar putea scădea tensiunea arterială. Adesea recomandat femeilor gravide, deoarece conține o cantitate crescută de acid folic, sparanghelul este deosebit de important în primele luni de sarcină. O cană de sparanghel (134 de grame) furnizează doar 27 de calorii, astfel că această legumă poate fi inclusă pe lista alimentelor cu un aport caloric ce tinde să fie negativ. (4) (5) (7)

Roșii

Servite crude sau fierte, adăugate în salate sau în felurile principale, roșiile sunt o sursă de fibre dietetice, potasiu și vitamina C. Procentual, aproximativ 94% din conținutul unei roșii este apa, astfel că și cantitatea de calorii este una scăzută. Datorită aportului scăzut de calorii, roșiile se regăsesc în majoritatea dietelor menite să ajute la scăderea în greutate. (4) (5)

Pepenele verde

Consumat cu regularitate în anotimpul cald, pepenele verde este hidratant și oferă o cantitate crescută de apă. Datorită conținutului crescut de apă și a numărului scăzut de calorii, pepenele verde este considerat unul dintre alimentele cu aport caloric negativ. Pepenele verde conține cucurbitacina și licopen, substanțe care atunci când sunt consumate împreună pot avea un potențial de prevenire a cancerului. (4) (5) (8)

Zucchini

Sărac în calorii, cu doar 18 calorii pe cană (124 grame), zucchini este unul dintre alimentele cu calorii negative recomandate de către nutriționiști. Parte din familia plantelor cucurbitaceae, alături de dovlecel, castravete sau pepene, zucchini a fost folosit de-a lungul timpului pentru a trata răcelile, durerile sau anumite afecțiuni de sănătate. Clasificat ca fruct, zucchini este ușor de introdus în multe rețete, deoarece este versatil și cu un gust delicat. (4) (5) (9)

Broccoli

Considerată una dintre cele mai sănătoase și mai hrănitoare legume de pe planetă, broccoli este bogată în minerale, fibre, vitamine și antioxidanți. Datorită conținutului scăzut de calorii, broccoli este parte din multiple planuri alimentare ale persoanelor care își doresc să piardă în greutate într-un termen scurt. Conform unor studii, broccoli ar putea ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer cât și la controlul nivelului de zahăr din sânge. (4) (5) (10)

Clementine

Asemănătoare cu portocalele, devenite tot mai populare în majoritatea statelor europene, clementinele sunt cunoscute pentru conținutul ridicat de vitamina C, cât și pentru cantitatea scăzută de calorii. O singură clementină oferă aproximativ 60% din necesarul zilnic de vitamina C, dar și aproximativ 35 de calorii. Majoritatea caloriilor provin din carbohidrați complecși, astfel că nutriționiștii recomandă consumul cu moderație al acestui fruct, în ciuda faptului că anumite studii plasează clementinele pe lista alimentelor cu aport caloric negativ. (4) (5) (11)

Varza kale

Considerat unul dintre alimentele cele mai consumate de către persoanele aflate la dieta raw-vegan, varza kale a câștigat în popularitate în ultimul deceniu, devenind consumată sub diverse forme, fie introdusă în salate sau preparate din legume, fie în smoothie-uri. Varza kale este una dintre cele mai bogate surse de vitamina K cunoscute, dar și unul dintre alimentele cu un conținut scăzut de calorii. O cană de varză kale, ce însumează aproximativ 67 de grame, conține aproximativ 34 de calorii. (4) (5)

Limes/lămâie

Utilizate pe scară largă pentru aromatizarea mâncărurilor și a salatelor, folosite totodată pentru marinarea preparatelor din carne, cele două citrice pot fi consumate pentru prevenirea bolilor, unele cercetări demonstrând efectul benefic al compușilor din lămâie asupra organismului. De asemenea, deoarece sunt sărace în calorii, limes sau lămâile sunt recomandate cu regularitate de către nutriționiști. (4) (5)

Ridichii

Folosite ca remediu popular în medicina tradițională chineză, ridichiile, deși nu sunt printre cele mai populare legume, oferă multiple beneficii pentru sănătate și sunt ușor de inclus în orice dietă. Sărace în carbohidrați și calorii, ar putea reprezenta o gustare excelentă, chiar și pentru persoanele care au un plan strict de alimentație. Cele aproximativ 18 calorii existente în 100 de grame de ridichii reprezintă un argument care v-ar putea convinge să începeți să consumați această legumă. (4) (5) (12)

Deși nu pot fi numite astfel, deoarece studiile nu confirmă ipoteza caloriilor negative, alimentele promovate sub termenul de alimente cu calorii negative susțin pierderea în greutate. Conform adepților teoriei alimentației cu calorii negative, consumul unor astfel de alimente determină scăderea în greutate pe termen lung. Motivul acestei pierderi îl constituie consumul energetic generat de procesul de digestie și de absorbție. Pentru ca procesul de digestie să se poată produce, va avea loc o epuizare a unei cantități scăzute de calorii. În mod normal, acest proces consumă, din punct de vedere procentual, aproximativ 19%-50% din caloriile conținute de alimentul ingerat. Cu toate acestea, atunci când alimentul în cauză conține un număr foarte mic de calorii, situația este prezentată diferit, ceea ce oferă posibilitatea de apariție a speculațiilor. (2) (3)


Data actualizare: 14-10-2019 | creare: 14-10-2019 | Vizite: 1164
Bibliografie
(1) How many calories do you need? link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/263028.php
(2) No, 'Negative-Calorie' Foods Aren't a Real Thing, Study Says, link: https://www.livescience.com/65233-negative-calorie-foods.html
(3) Do Negative-Calorie Foods Exist? Facts vs Fiction, link: https://www.healthline.com/nutrition/negative-calorie-foods
(4) 38 Foods That Contain Almost Zero Calories, link: https://www.healthline.com/nutrition/zero-calorie-foods
(5) Negative Calorie Foods: You Can Eat These 11 Foods & Not Gain Weight, link: https://food.ndtv.com/food-drinks/11-foods-that-burn-more-calories-than-they-contain-1679965
(6) Apples: Health benefits, facts, research, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/267290.php
(7) 7 Reasons Why You Should Eat More Asparagus, link: https://www.healthline.com/nutrition/asparagus-benefits
(8) Top 9 Health Benefits of Eating Watermelon, link: https://www.healthline.com/nutrition/watermelon-health-benefits
(9) 12 Health and Nutrition Benefits of Zucchini, link: https://www.healthline.com/nutrition/zucchini-benefits
(10) Top 14 Health Benefits of Broccoli, link: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-broccoli
(11) Clementine Nutrition Facts, link: https://www.verywellfit.com/clementine-nutrition-facts-4584911
(12) Are Radishes Good for You? link: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/the-benefits-of-radishes
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum