Alimentele care îngrașă cel mai tare (și de ce)

©

Autor:

Alimentele care îngrașă cel mai tare (și de ce)

Dacă consumi prea mult din orice aliment, acest lucru poate duce la creșterea în greutate. Alimentele care te îngrașă cel mai repede sunt, previzibil, cele cu mult zahăr și grăsimi. Acestea oferă calorii procesate, cu un conținut minim de nutriție.

În efortul de a identifica alimentele care au cea mai mare probabilitate de a provoca o creștere în greutate, cercetătorii de la Universitatea Harvard au analizat obiceiurile și dietele a peste 100.000 de persoane care nu sunt obeze pentru a determina alegerile care determină creșterea în greutate. (1) Acestea includ:

Cartofi prăjiți și chipsuri de cartofi

Cartofii prăjiți sunt o alegere populară. Cu toate acestea, porția medie (139 grame) conține de obicei 427 de calorii. Aceștia au, de asemenea, un conținut mare de grăsimi și sare. Mai mult chiar, aceștia sunt consumați adesea cu sosuri sau însoțesc felurile principale de mâncare. Consumate în acest fel, nu faci decât să dublezi numărul de calorii de la o singură masă, ceea ce duce la creșterea în greutate. De fapt, mai multe studii asociază consumul de cartofi prăjiți cu creșterea în greutate.

Chipsurile de cartofi sunt, de asemenea, bogate în grăsimi, glucide rafinate și sare. Acestea au fost prezentate ca fiind alimentul cu cea mai mare probabilitate de a provoca o creștere în greutate.

Băuturile carbogazoase

Băuturile îndulcite cu zahăr nu furnizează nutrienți esențiali și adaugă multe calorii goale în dietă. Un studiu a descoperit că persoanele care beau sucuri acidulate în timp ce urmează o dietă sănătoasă consumă cu 17% mai multe calorii. În timp, acest lucru ar putea duce cu ușurință la o creștere semnificativă în greutate. (2)

Pe lângă faptul că cresc riscul de obezitate, băuturile carbogazoase sunt un factor de risc și pentru diabetul de tip 2, bolile de inimă și cancer.

Cafea îndulcită cu zahăr

Cafeaua poate fi o băutură sănătoasă, băgată în antioxidanți. Cu toate acestea, cafeaua îndulcită cu zahăr poate conține la fel de mult zahăr cât o doză de Coca cola.

Înghețată

Cele mai multe înghețate sunt pline de zahăr și grăsimi. O variantă mai sănătoasă este cea care are mai puțin de 15 grame de zahăr pe porție. De asemenea, acordă atenție porției.

Pizza

Pizza este, de obicei, bogată în grăsimi, glucide rafinate și calorii. Unele dintre cele mai populare soiuri sunt preparate folosind cantități mari de brânză și carne procesată.

Dacă îți place pizza, încearcă să găsești o pizzerie care să folosească ingrediente sănătoase, precum legume și aluat integral. Poți face, de asemenea, propria ta pizza acasă.

Prăjituri și gogoși

Acestea conțin cantități mari de zahăr, făină și grăsimi. Pot fi extrem de bogate în calorii.
De asemenea, o gogoașă medie poate conține peste 200 de calorii. Unele soiuri glazurate au mai mult de 300 de calorii.

Unt de arahide

Cantitățile moderate de unt de arahide pot fi sănătoase. Acest lucru este valabil, mai ales, dacă este făcut numai din ingrediente sănătoase precum arahidele prăjite și măcinate și puțină sare.

De fapt, consumul de nuci și alune a fost legat de o greutate redusă și o sănătate mai bună.

Cu toate acestea, untul de arahide preparat comercial conține adesea zahăr, uleiuri vegetale hidrogenate și multă sare, ceea ce îl face mai degrabă nesănătos. Untul de arahide este, de asemenea, bogat în calorii și poate fi ușor să depășești porția recomandată și să consumi mai mult decât ar trebui.

Ciocolată cu lapte

Ciocolata neagră a fost asociată cu numeroase beneficii, incluzând îmbunătățirea sănătății inimii și a funcției creierului.

Totuși, majoritatea soiurilor de ciocolată cu lapte și ciocolată albă, produse comercial sunt încărcate cu zahăr și grăsimi.

Suc de fructe

Sucul de fructe este adesea văzut ca o alegere sănătoasă. Cu toate acestea, cele mai multe mărci comerciale conțin la fel de mult zahăr ca băuturile carbogazoase. De asemenea, sunt sărace în fibre și alți nutrienți găsiți în fructele întregi. Consumul excesiv de suc de fructe a fost legat de un risc crescut de obezitate, în special la copii.

Un studiu din 2009 publicat în Journal of Clinical Investigation a măsurat creșterea în greutate după 10 săptămâni în care participanții au consumat băuturi îndulcite cu fructoză sau băuturi îndulcite cu glucoză. Cercetătorii au descoperit creșteri semnificative ale grăsimilor în ambele grupuri. Cei care au consumat băuturi îndulcite cu fructoză au avut o cea mai mare creștere a grăsimii abdomniale. (3) Fructoza este un îndulcitor obișnuit din băuturi carbogazoase, sucurile de fructe și unele băuturi energizante.

Dacă dorești să incluzi sucul de fructe în dietă, alege un suc de fructe neîndulcit și nu consuma mai mult de 150 ml pe zi.


Data actualizare: 16-09-2019 | creare: 16-09-2019 | Vizite: 6318
Bibliografie
1. The New England Journal of Medicine: Changes in Diet and Lifestyle and Long-Term Weight Gain in Women and Men
2. Liquid versus solid carbohydrate: effects on food intake and body weight. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10878689
3. Journal of Clinical Investigation: Consuming Fructose-Sweetened, Not Glucose-Sweetened, Beverages Increases Visceral Adiposity and Lipids and Decreases Insulin Sensitivity in Overweight/Obese Humans
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum