Broccoli poate fi considerat un „super-aliment”, sugerează un studiu
©
Autor: Teodorescu Mihai
Broccoli este cunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate, fiind asociat cu reducerea riscului de cancer și diabet de tip 2. Într-un studiu recent publicat în revista Nature, cercetătorii au descoperit că broccoli conține molecule care protejează mucoasa intestinului subțire, inhibând dezvoltarea bolii.
Pentru studiu, cercetătorii au hrănit un grup de șoareci cu o dietă care conținea 15% broccoli (n.r. reprezintă echivalentul a aproximativ 3,5 căni pe zi pentru oameni), iar un altul cu o dietă tipică, care nu conținea broccoli.
Analiza țesuturilor animalelor a indicat faptul că șoarecii care nu au fost hrăniți cu broccoli nu prezentau activitate AHR (n.r. receptorul aril hidrocarbon), ceea ce a dus, printre altele, la modificarea funcției de barieră intestinală, reducerea timpului de tranzit al alimentelor în intestinul subțire, scăderea numărului de celule caliciforme și a producției de mucus protector.
Activarea AHR a fost observată, însă, în țesuturile șoarecilor hrăniți cu broccoli și a fost asociată cu o creștere semnificativă a numărului de celule caliciforme și mucus protector, precum și a celulelor Paneth (n.r. celule cu un rol important în protejarea mucoasei intestinale împotriva agresiunilor microbiene).
Descoperirile sugerează că broccoli poate fi benefic pentru sănătatea intestinală și poate fi un „super-aliment”. Studiul oferă o mai bună înțelegere a modului în care legumele crucifere, cum ar fi broccoli, pot ajuta la protejarea sănătății intestinale și la prevenirea bolilor intestinale.
sursa: Science Daily
Pentru studiu, cercetătorii au hrănit un grup de șoareci cu o dietă care conținea 15% broccoli (n.r. reprezintă echivalentul a aproximativ 3,5 căni pe zi pentru oameni), iar un altul cu o dietă tipică, care nu conținea broccoli.
Analiza țesuturilor animalelor a indicat faptul că șoarecii care nu au fost hrăniți cu broccoli nu prezentau activitate AHR (n.r. receptorul aril hidrocarbon), ceea ce a dus, printre altele, la modificarea funcției de barieră intestinală, reducerea timpului de tranzit al alimentelor în intestinul subțire, scăderea numărului de celule caliciforme și a producției de mucus protector.
Activarea AHR a fost observată, însă, în țesuturile șoarecilor hrăniți cu broccoli și a fost asociată cu o creștere semnificativă a numărului de celule caliciforme și mucus protector, precum și a celulelor Paneth (n.r. celule cu un rol important în protejarea mucoasei intestinale împotriva agresiunilor microbiene).
Descoperirile sugerează că broccoli poate fi benefic pentru sănătatea intestinală și poate fi un „super-aliment”. Studiul oferă o mai bună înțelegere a modului în care legumele crucifere, cum ar fi broccoli, pot ajuta la protejarea sănătății intestinale și la prevenirea bolilor intestinale.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 11-04-2023 | creare: 11-04-2023 | Vizite: 325
Bibliografie
Broccoli consumption protects gut lining, reduces disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230406152639.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni