Pregătiri de Paști, tradiții și obiceiuri
Autor: Advertorial oferit de Tipli.ro
De Paști se poartă ceva nou
Copii sau nu, de Paști se poartă ceva nou, preferabil la modă. Și unde să găsim ultimele noutăți, să aflăm care e trendul pentru anul în curs, dacă nu într-un magazin de specialitate.
Dacă vă gândiți la mărci exclusive și colecții de ultimă oră, din fericire, la Footshop găsiți încălțăminte și sneakers de care vă va fi greu să stați departe. În selecția de branduri streetwear, cunoscute la nivel mondial, precum Nike, adidas, Jordan sau Vans, veți găsi încălțămintea potrivită pentru copii, adolescenți și bărbați deopotrivă, precum și încălțăminte stylish.
Tot aici găsiți pantaloni adecvați și confortabili pentru fiecare ocazie. Puteți alege cămăși și jachete Carhartt WIP sau cămăși Levi's® Classic ori o vestă Palmes Leo Vest, care pot alcătui cu succes o ținută de Paști pentru orice tânăr care vrea să arate bine și modern, în același timp.
Detaliile sunt cele care completează o ținută, iar la Footshop găsiți tot ce aveți nevoie în materie de accesorii, de la pălării, eșarfe și curele la ceasuri și bijuterii.
Obiceiuri și tradiții de Paști
Sunt multe obiceiuri și tradiții de Paști care s-au pierdut, dar și unele care sunt încă respectate.
Cel mai răspândit obicei creștin de Paști este vopsirea de ouă roșii, a căror prezență este obligatorie pe masa de Paști, deși în prezent se vopsesc ouă și de alte culori (verzi, albastre, galbene etc.).
În folclorul românesc există mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouă de Paști și de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce și acestea au fost înroșite de sângele care picura din rănile lui Iisus.
Pe rafturile librăriei online Libris, găsiți, printre altele, "Paștele în poezii și tradiții românești", volum de poezii pentru copii și cele mai cunoscute obiceiuri și tradiții românești pascale.
Libris oferă și alte lucrări pe aceeași temă, care v-ar putea interesa: Scrisorile pascale ale sfântului Atanasiu de Alexandria, Ușile pocăinței de Petroniu Tănase, Cartea deschisă a Împărăției. De la Betleemul nașterii la Ierusalimul Învierii de Valeriu Anania și chiar Colinde de Paști.
Cu ocazia sărbătorilor Pascale, pe lângă ouăle roșii, gospodinele prepară și alte mâncăruri tradiționale: pască, cozonac, drob.
De asemenea, în comerț puteți găsi foarte multe preparate și dulciuri de Paști.
În catalogul Lidl găsiți oferte și recomandări pentru dulciuri de Paști: mini figurine din ciocolată cu lapte în formă de iepurași, broscuțe, fluturași sau puișori, mix de dulciuri pentru Paște în miniatură, gărgărițe de ciocolată, iepuraș cu fundiță și clopoțel la gât din ciocolată certificată, bănuți din ciocolată, ouă din marțipan în ciocolată neagră, ouă din ciocolată cu alcool și multe altele care vă pot scuti măcar de o parte din efortul depus pentru pregătirile de sărbători.
Obiceiuri de Paști prin unele zone ale țării
În câteva sate făgărășene, în Lunea Luminată se sărbătorește cel mai harnic fecior din sat, prin obiceiul agrar Plugarul.
Bătrânii spun că din primul ou ciocnit în ziua de Paști trebuie să mănânce toți membrii familiei, pentru a fi întotdeauna împreună.
Dacă ai ciocnit un ou cu două gălbenușuri în prima zi de Paști, pregătește-te de nuntă. O vorbă veche din bătrâni spune că ai să te însori foarte curând.
În mai multe sate din Moldova, tradiția cere să ne spălăm pe față cu apa dintr-un vas în care au fost puse flori, bani și un ou roșu. Se zice că astfel vom fi rumeni precum oul roșu, bogați și sănătoși. Potrivit aceluiași obicei, cel care se spală ultimul din acest vas ia banii.
Bucovinenii ciocnesc ouăle încondeiate "cap cu cap" în prima zi de Paști. Abia din a doua zi ei le ciocnesc și "dos cu dos".
În unele sate moldovenești se spune că cel al cărui ou nu se sparge de Paști își va găsi sfârșitul înaintea celuilalt. Pe de altă parte, dacă spargi oul, vei fi voinic tot anul.
O altă tradiție de pe malurile Prutului cere ca oul de Paști să fie mâncat, iar cojile să fie aruncate neapărat pe drum.
În Bucovina, fetele tinere merg la biserică în noaptea de Înviere și spală limba clopotului cu apă neîncepută. Apoi, în zori, fetele se spală pe față cu această apă fiindcă astfel le-ar face mai atrăgătoare pentru flăcăii din sat.
În mai multe zone din Moldova oamenii pun dimineața un ou roșu și unul alb într-un vas cu apă. Apoi se spală cu apa aceea, se dau pe obraji cu cele două ouă, lăsând apoi câte o monedă în acel vas. Cei care fac astfel vor avea obrajii rumeni și pielea albă precum cele două ouă, tot anul.
La întoarcerea acasă, cel care aduce Lumina Sfântă de la slujba de Înviere trebuie să facă o cruce din fum pe grinda ușii, pentru ca toată gospodăria să fie protejată de rele.
În multe sate din dreapta Prutului, tinerii iau toaca din biserică și o duc în cimitir, unde trebuie să o păzească. Dacă aceasta e furată, trebuie să dea o petrecere în cinstea hoților.
În unele localități de munte din Vrancea, există tradiții numite "vălăritul" și "scrânciobul".
Vălăritul este un obicei din a doua zi de Paşti, când grupuri de flăcăi se organizează şi merg la fetele bune de măritat, unde aleargă după acestea prin curţi şi prin livezi, până le prind.
Scrânciobul are loc tot în a doua zi de Paşte şi adună laolaltă toţi locuitorii satului care asistă la datul în leagăn al tinerelor fete. Leagănul, numit şi "dulap" sau "scrânciob", este construit de tinerii feciori pentru fetele pe care le curtează.
Pregătiri de Paști cu Tipli
Tipli vă dă posibilitatea să economisiți în fiecare zi a anului, adunând pentru dvs. cupoane de reducere aplicabile în magazinele partenere, dar și datorită procentelor de cashback, atunci când vizitați magazinele preferate prin Tipli.
Luați-vă înapoi banii și din cumpărăturile pentru Paști!
Dacă achiziționați haine și pantofi noi de Paști sau ingredientele, alimentele și băuturile pentru masa de Paști ori produse pentru curățenia de primăvară și sărbători, Tipli vă recompensează pentru cumpărături în magazinele partenere.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni