Cum ne afectează căldura sănătatea

©

Autor:

Cum ne afectează căldura sănătatea

Căldura, mai ales cea din timpul perioadelor caniculare poate deveni un pericol în special pentru copii, vârstnici, persoane bolnave și gravide. În continuare vom discuta despre efectele căldurii asupra sănătății, cum se manifestă aceasta, ce medicamente afectează modul în care percepem căldura, ce temperaturi și condiții climatice sunt periculoase precum și ce măsuri să iei pentru a te proteja de căldură. (1, 2)

Care sunt efectele căldurii asupra sănătății

Corpul uman răspunde la temperaturile ridicate în două moduri, prin dilatarea vaselor de sânge din piele și prin transpirație. (3)

Stimularea fluxului sanguin aproape de piele permite căldurii să ajungă în mediu, deci să nu fie absorbită de corp. De asemenea, transpirația ajută la răcirea corpului atunci când se evaporă de pe piele; dacă umiditatea este ridicată, transpirația se evaporă mai încet sau chiar deloc iar căldura este resimțită în profunzime. (4)

Aceste aspecte permit corpului să mențină temperatura de aproximativ 36,5°C, care este esențială pentru buna funcționare a metabolismului și a organelor interne. (5)

Totuși, pot apărea și efecte severe. Dilatarea vaselor de sânge duce la hipotensiune arterială care, la rândul ei, determină inima să depună mai mult efort pentru a asigura circulația sângelui. În cazul persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare există un risc mai mare de atac de cord. (6)

De asemenea, pierderea de sare prin transpirație poate duce la un nivel redus al sodiului din sânge, lucru care contribuie la greață și dureri de cap. (7, 8, 9)

Există inclusiv o serie de consecințe care nu erau asociate, neapărat, cu expunerea la căldură așa cum sunt problemele de rinichi, infecțiile de piele sau nașterea prematură. (10)

Se pare că inclusiv sistemul nervos are de suferit în urma expunerii la căldură excesivă. Potrivit unui studiu realizat la New York în zilele caniculare există mai multe spitalizări pentru consum de droguri, anxietate, depresie, demență și schizofrenie. Alte cercetări indică faptul că expunerea la căldură afectează rezultatele la examene. (11, 12, 13)

Care sunt simptomele expunerii la căldură mare

Căldura mare se manifestă prin următoarele simptome: (14, 15)

  • Iritații ale pielii;
  • Crampe musculare;
  • Iritabilitate;
  • Amețeală;
  • Greață;
  • Dureri de cap;
  • Oboseală fără o cauză anume;
  • Sete;
  • Transpirație excesivă;
  • Febră.


Dacă observi aceste simptome este important să mergi într-o zonă cu umbră, să aplici gheață pe frunte, gât sau cap. Spală-te pe față cu apă rece. Dacă este vorba despre o altă persoană încurajeaz-o să bea apă, sucuri de fructe, ceai rece sau băuturi sportive cu electroliți. (16)

Uneori, pot apărea mici umflături la nivelul picioarelor mai ales în cazul celor care nu sunt obișnuiți să petreacă multe ore sub soare. Insolația necesită intervenția medicului. Accidentul vascular cerebral din cauza căldurii se poate manifesta cu febră mai mare de 40°C și pierderea cunoștinței. (17, 18, 19)

Cine este vulnerabil în fața extremelor de căldură

Cei mai vulnerabili în fața căldurii excesive sunt bătrânii, persoanele care suferă de anumite boli sau cele expuse în mod continuu la căldură. (20)

De asemenea, persoanele care suferă de afecțiuni mintale au un risc mai mare de deces pe fondul căldurii extreme. Chiar și copiii pot fi în pericol mai ales dacă sunt lăsați în mașină pe vreme caniculară, fără aer condiționat. (21, 22)

Ce medicamente pot face corpul mai susceptibil la căldură

Se pare că administrarea de diuretice și/sau blocante beta crește riscul de probleme pe fondul căldurii excesive. (23)

Mai mult, administrarea unor medicamente pentru afecțiuni psihice pare a afecta capacitatea unei persoane de a suporta căldura. (24)

De asemenea, persoanele supraponderale sau obeze au dificultăți în a face față căldurii excesive. Totodată, persoanele de peste 45 de ani care suferă de anumite afecțiuni și sunt sedentare suportă cu greutate căldura. (25)

Mai apoi, persoanele cu boli respiratorii sau diabet necontrolat ar trebui să evite căldura excesivă. Similar, în cazul celor cu boli ale pielii care urmează sau nu tratament. Unele persoane cu anomalii ale glandelor sudoripare pot avea de suferit ca urmare a căldurii. (26, 27, 28)

Ce temperaturi sunt periculoase

Este important să știi că nu contează doar temperatura pe care o indică termometrul. De exemplu, nivelul de umiditate influențează foarte mult felul în care percepem temperatura ambientală. (29, 30)

Astfel, dacă temperatura este de 29°C dar umiditatea este aproape de zero, temperatura resimțită este de aproximativ 26°C.

Pe de altă parte, dacă rămânem la aceeași temperatură de 29°C dar creștem umiditatea până la 80-90% corpul uman va resimți 36°C. (31)

De la 32°C în sus pot apărea dureri musculare pe fondul căldurii și extenuare. La o temperatură resimțită de 40-54°C există riscul de insolație și devine foarte periculos pentru bătrâni, copii și bolnavi. (32)

Cum te protejezi când este caniculă

Pe durata caniculei bea multe lichide și stai cât mai mult la umbră. Dacă transpiri intens bea mai mult de cei doi litri de lichide recomandate în mod oficial. (33)

Pe durata zilei trage storurile dacă ai ferestrele îndreptate spre sud sau sud-est. Dacă trebuie să ieși afară folosește o loțiune cu factor ridicat de protecție solară, haine lejere și o pălărie/șapcă. De asemenea, evită să faci sport la exterior la orele prânzului. (34, 35, 36, 37)

Fă dușuri răcoritoare și apelează la un ventilator. Dacă folosești aparatul de aer condiționat asigură-te că aerul nu bate direct spre corp. Totuși, evită să fixezi o temperatură prea scăzută deoarece această trecere bruscă de la rece la cald va scădea și mai mult toleranța față de temperaturile de afară. Aerisește în casă dimineața și seara sau imediat după ploaie, când este mai răcoare. (38, 39, 40)

Consumă alimente sănătoase cât mai puțin preparate precum salatele sau supele reci. Nu uita să urmărești prognoza meteo pentru a vedea avertizările de caniculă. (41)

Dacă urmează o perioadă de 2-3 zile de caniculă fă-ți din timp provizii de mâncare, apă și medicamente pentru a limita ieșirile.

Căldura excesivă poate cauza probleme pentru copii, vârstnici, persoanele cu boli cronice. Pentru a evita efectele caniculei alege să eviți orele de vârf, să bei multă apă și să porți haine lejere atunci când ieși afară.


Data actualizare: 19-08-2022 | creare: 19-08-2022 | Vizite: 435
Bibliografie
1. How Extreme Heat Kills, Sickens, Strains and Ages Us, link: https://www.nytimes.com/2022/06/13/climate/extreme-heat-wave-health.html
2. Extreme heatwaves: surprising lessons from the record warmth, link: https://www.nature.com/articles/d41586-022-02114-y
3. Cardiovascular responses to heat stress in chronic heart failure, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4042428/
4. Regulation of body temperature by the nervous system, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6034117/
5. Body Temperature Regulation in Hot Environments, link: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0161481
6. Effect of heat stress on vascular outcomes in humans, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6459390/
7. Sweat rate and sodium loss during work in the heat, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2267797/
8. Does Replacing Sodium Excreted in Sweat Attenuate the Health Benefits of Physical Activity? , link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26841436/
9. Hyponatremia: Understanding Low Blood Sodium, link: https://www.healthline.com/health/hyponatremia
10. How Does Heat Exposure Affect The Body and Mind? , link: https://www.bu.edu/articles/2021/how-does-heat-exposure-affect-the-body-and-mind
11. Association between extreme temperatures and emergency room visits related to mental disorders: A multi-region time-series study in New York, USA, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969721033179
12. Rising Temperatures Undermine Academic Success and Equity, link: https://www.scientificamerican.com/article/rising-temperatures-undermine-academic-success-and-equity/
13. Learning is inhibited by heat exposure, both internationally and within the United States, link: https://www.nature.com/articles/s41562-020-00959-9
14. Warning Signs and Symptoms of Heat-Related Illness, link: https://www.cdc.gov/disasters/extremeheat/warning.html
15. Heat exhaustion and heatstroke, link: https://www.nhs.uk/conditions/heat-exhaustion-heatstroke/
16. Hot Environments - Health Effects and First Aid, link: https://www.ccohs.ca/oshanswers/phys_agents/heat_health.html
17. Heat edema (swelling) , link: https://myhealth.alberta.ca/Health/Pages/conditions.aspx?hwid=not245134
18. Heat stroke, link: https://jintensivecare.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40560-018-0298-4
19. Research progress of heat stroke during 1989–2019: a bibliometric analysis, link: https://mmrjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40779-021-00300-z
20. Heat-Related Deaths during the July 1995 Heat Wave in Chicago, link: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejm199607113350203
21. Where's Baby? , link: https://www.nhtsa.gov/campaign/heatstroke
22. Pediatric Thermoregulation: Considerations in the Face of Global Climate Change, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770410/
23. The Effect of the 1995 Heat Wave in Chicago on All-Cause and Cause-Specific Mortality, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1854989/
24. Possible Biological Mechanisms Linking Mental Health and Heat—A Contemplative Review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6068666/
25. Obesity and thermoregulation, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30454605/
26. Heat-related Emergency Hospitalizations for Respiratory Diseases in the Medicare Population, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3734617/
27. Association between Heat Exposure and Hospitalization for Diabetes in Brazil during 2000–2015: A Nationwide Case-Crossover Study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6927500/
28. Physiology of sweat gland function: The roles of sweating and sweat composition in human health, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6773238/
29. Review of studies on outdoor thermal comfort in warm humid climates: challenges of informal urban fabric, link: https://link.springer.com/article/10.1007/s00484-019-01757-3
30. Investigation of outdoor thermal comfort prediction models in South China: A case study in Guangzhou, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0360132320307915
31. Humans can't endure temperatures and humidities as high as previously thought, link: https://www.psu.edu/news/research/story/humans-cant-endure-temperatures-and-humidities-high-previously-thought/
32. Lethal levels of heat and humidity are gripping global ‘hot spots' sooner than expected, link: https://www.science.org/content/article/lethal-levels-heat-and-humidity-are-gripping-global-hot-spots-sooner-expected
33. Study on the impact of window shades’ physical characteristics and opening modes on air conditioning energy consumption in China, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666123320300167
33. Effects of hydration practices on the severity of heat-related illness among municipal workers during a heat wave phenomenon, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31424033/
34. Improvement of thermal performance through window surface with interior blind by analyzing detailed heat transfer, link: https://www.researchgate.net/publication/285607609_Improvement_of_thermal_performance_through_window_surface_with_interior_blind_by_analyzing_detailed_heat_transfer
35. Study on the impact of window shades’ physical characteristics and opening modes on air conditioning energy consumption in China, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666123320300167
36. Sunscreen or simulated sweat minimizes the impact of acute ultraviolet radiation on cutaneous microvascular function in healthy humans, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6602818/
37. Summer Science: Clothes Keep You Cool, More Or Less, link: https://www.npr.org/2012/07/25/157302810/summer-science-clothes-keep-you-cool-more-or-less?t=1660828607494
38. Electric fans: A potential stay-at-home cooling strategy during the COVID-19 pandemic this summer, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969720347094?via%3Dihub
39. The air conditioning paradox, link: https://www.vox.com/science-and-health/23067049/heat-wave-air-conditioning-cooling-india-climate-change
40. Too Much Time in Air-Conditioning Is Warping Your Ability to Handle Heat, link: https://www.thecut.com/2016/08/too-much-air-conditioning-is-warping-how-you-handle-heat.html
41. Relationship between food composition and its cold/hot properties: A statistical study, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666154320300247
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: