Aditiv alimentar prezent în multe alimente procesate, asociat cu modificări negative ale microbiotei intestinale

©

Autor:

Aditiv alimentar prezent în multe alimente procesate, asociat cu modificări negative ale microbiotei intestinale
Un aditiv alimentar utilizat pe scară largă, carboximetilceluloza, modifică mediul intestinal al persoanelor sănătoase, perturbând nivelul bacteriilor benefice și al nutrienților, indică noi cercetări clinice conduse de oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Georgia. Cercetătorii atrag atenția asupra necesității efectuării unui studiu suplimentar al impactului pe termen lung al aditivului asupra sănătății.
Carboximetilceluloza (CMC) este un membru sintetic al unei clase utilizate pe scară largă de aditivi alimentari, numiți emulgatori, care sunt adăugați în multe alimente procesate, pentru a îmbunătăți textura și pentru a promova perioada de valabilitate. CMC nu a fost testat pe scară largă pe oameni, dar a fost din ce în ce mai folosit în alimentele procesate. S-a presupus de mult timp că CMC este sigur de ingerat, deoarece este eliminat în fecale, fără a fi absorbit. Cu toate acestea, aprecierea din ce în ce mai mare a beneficiilor pentru sănătate oferite de bacteriile care trăiesc în mod normal în colon i-a determinat pe oamenii de știință să conteste presupunerile anterioare.

Experimentele efectuate la șoareci au arătat că CMC și alți emulgatori au alterat bacteriile intestinale, ducând la boli severele, precum colita, sindrom metabolic și cancer de colon. Cu toate acestea, măsura în care astfel de rezultate sunt aplicabile oamenilor nu a fost investigată anterior. În lucrarea actuală, cercetătorii au efectuat un studiu randomizat de hrănire controlată pe voluntari sănătoși.

Participanții, găzduiți la locul de studiu, au consumat o dietă fără aditivi sau o dietă identică suplimentată cu carboximetilceluloză (CMC). Deoarece bolile pe care CMC le promovează la șoareci necesită mai mulți ani până să apară la om, cercetătorii s-au concentrat pe bacteriile intestinale și metaboliți. Cercetările au relevat modificări ale componenței bacteriilor care populează colonul în urma consumului de CMC. În plus, probele de fecale de la participanții tratați cu CMC au prezentat o epuizare puternică a metaboliților benefici despre care se crede că mențin în mod normal un colon sănătos.

În cele din urmă, cercetătorii au efectuat colonoscopii pe subiecți la începutul și la sfârșitul studiului și au observat că un subgrup de subiecți care consumau CMC prezentau bacterii intestinale care pătrund în mucus, care s-a observat anterior a fi o caracteristică a bolilor inflamatorii intestinale și a diabetului de tip 2.

sursa: Science Daily
foto: Georgia State News Hub

Data actualizare: 06-12-2021 | creare: 06-12-2021 | Vizite: 373
Bibliografie
Ubiquitous food additive alters human microbiota and intestinal environment, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211130130223.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii au identificat alternative naturale promițătoare pentru înlocuirea ingredientelor cosmetice și alimentare sintetice
  • Aditivii alimentari emulgatori cresc riscul de cancer?
  • Emulsifianții alimentari cresc riscul de diabet tip 2
  •