Aditiv alimentar prezent în multe alimente procesate, asociat cu modificări negative ale microbiotei intestinale
©
Autor: Teodorescu Mihai

Carboximetilceluloza (CMC) este un membru sintetic al unei clase utilizate pe scară largă de aditivi alimentari, numiÈ›i emulgatori, care sunt adăugaÈ›i în multe alimente procesate, pentru a îmbunătăți textura È™i pentru a promova perioada de valabilitate. CMC nu a fost testat pe scară largă pe oameni, dar a fost din ce în ce mai folosit în alimentele procesate. S-a presupus de mult timp că CMC este sigur de ingerat, deoarece este eliminat în fecale, fără a fi absorbit. Cu toate acestea, aprecierea din ce în ce mai mare a beneficiilor pentru sănătate oferite de bacteriile care trăiesc în mod normal în colon i-a determinat pe oamenii de È™tiință să conteste presupunerile anterioare.
Experimentele efectuate la È™oareci au arătat că CMC È™i alÈ›i emulgatori au alterat bacteriile intestinale, ducând la boli severele, precum colita, sindrom metabolic È™i cancer de colon. Cu toate acestea, măsura în care astfel de rezultate sunt aplicabile oamenilor nu a fost investigată anterior. În lucrarea actuală, cercetătorii au efectuat un studiu randomizat de hrănire controlată pe voluntari sănătoÈ™i.
ParticipanÈ›ii, găzduiÈ›i la locul de studiu, au consumat o dietă fără aditivi sau o dietă identică suplimentată cu carboximetilceluloză (CMC). Deoarece bolile pe care CMC le promovează la È™oareci necesită mai mulÈ›i ani până să apară la om, cercetătorii s-au concentrat pe bacteriile intestinale È™i metaboliÈ›i. Cercetările au relevat modificări ale componenÈ›ei bacteriilor care populează colonul în urma consumului de CMC. În plus, probele de fecale de la participanÈ›ii trataÈ›i cu CMC au prezentat o epuizare puternică a metaboliÈ›ilor benefici despre care se crede că menÈ›in în mod normal un colon sănătos.
În cele din urmă, cercetătorii au efectuat colonoscopii pe subiecÈ›i la începutul È™i la sfârÈ™itul studiului È™i au observat că un subgrup de subiecÈ›i care consumau CMC prezentau bacterii intestinale care pătrund în mucus, care s-a observat anterior a fi o caracteristică a bolilor inflamatorii intestinale È™i a diabetului de tip 2.
sursa: Science Daily
foto: Georgia State News Hub
Data actualizare: 06-12-2021 | creare: 06-12-2021 | Vizite: 426
Bibliografie
Ubiquitous food additive alters human microbiota and intestinal environment, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211130130223.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Persoanele sănătoase pot lua suplimente cu probiotice?
- Secretul pentru ameliorarea durerilor artritice s-ar putea afla în micul dejun
- Microbiomul oral diferențiat influențează mirosul respirației după consumul de broccoli
- Alimentele ultra-procesate sunt un pericol real pentru sănătatea ficatului
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni