Aditiv alimentar prezent în multe alimente procesate, asociat cu modificări negative ale microbiotei intestinale

Aditiv alimentar prezent în multe alimente procesate, asociat cu modificări negative ale microbiotei intestinale

©

Autor:

Aditiv alimentar prezent în multe alimente procesate, asociat cu modificări negative ale microbiotei intestinale
Un aditiv alimentar utilizat pe scară largă, carboximetilceluloza, modifică mediul intestinal al persoanelor sănătoase, perturbând nivelul bacteriilor benefice È™i al nutrienÈ›ilor, indică noi cercetări clinice conduse de oamenii de È™tiință de la Universitatea de Stat din Georgia. Cercetătorii atrag atenÈ›ia asupra necesității efectuării unui studiu suplimentar al impactului pe termen lung al aditivului asupra sănătății.
Carboximetilceluloza (CMC) este un membru sintetic al unei clase utilizate pe scară largă de aditivi alimentari, numiÈ›i emulgatori, care sunt adăugaÈ›i în multe alimente procesate, pentru a îmbunătăți textura È™i pentru a promova perioada de valabilitate. CMC nu a fost testat pe scară largă pe oameni, dar a fost din ce în ce mai folosit în alimentele procesate. S-a presupus de mult timp că CMC este sigur de ingerat, deoarece este eliminat în fecale, fără a fi absorbit. Cu toate acestea, aprecierea din ce în ce mai mare a beneficiilor pentru sănătate oferite de bacteriile care trăiesc în mod normal în colon i-a determinat pe oamenii de È™tiință să conteste presupunerile anterioare.

Experimentele efectuate la È™oareci au arătat că CMC È™i alÈ›i emulgatori au alterat bacteriile intestinale, ducând la boli severele, precum colita, sindrom metabolic È™i cancer de colon. Cu toate acestea, măsura în care astfel de rezultate sunt aplicabile oamenilor nu a fost investigată anterior. În lucrarea actuală, cercetătorii au efectuat un studiu randomizat de hrănire controlată pe voluntari sănătoÈ™i.

ParticipanÈ›ii, găzduiÈ›i la locul de studiu, au consumat o dietă fără aditivi sau o dietă identică suplimentată cu carboximetilceluloză (CMC). Deoarece bolile pe care CMC le promovează la È™oareci necesită mai mulÈ›i ani până să apară la om, cercetătorii s-au concentrat pe bacteriile intestinale È™i metaboliÈ›i. Cercetările au relevat modificări ale componenÈ›ei bacteriilor care populează colonul în urma consumului de CMC. În plus, probele de fecale de la participanÈ›ii trataÈ›i cu CMC au prezentat o epuizare puternică a metaboliÈ›ilor benefici despre care se crede că menÈ›in în mod normal un colon sănătos.

În cele din urmă, cercetătorii au efectuat colonoscopii pe subiecÈ›i la începutul È™i la sfârÈ™itul studiului È™i au observat că un subgrup de subiecÈ›i care consumau CMC prezentau bacterii intestinale care pătrund în mucus, care s-a observat anterior a fi o caracteristică a bolilor inflamatorii intestinale È™i a diabetului de tip 2.

sursa: Science Daily
foto: Georgia State News Hub

Data actualizare: 06-12-2021 | creare: 06-12-2021 | Vizite: 426
Bibliografie
Ubiquitous food additive alters human microbiota and intestinal environment, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211130130223.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii au identificat alternative naturale promițătoare pentru înlocuirea ingredientelor cosmetice È™i alimentare sintetice
  • Aditivii alimentari emulgatori cresc riscul de cancer?
  • EmulsifianÈ›ii alimentari cresc riscul de diabet tip 2
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum