Adăugarea arahidelor și a zațului de cafea face ca ciocolata cu lapte să fie mai sănătoasă
Datorită texturii cremoase și a gustului dulce, ciocolata cu lapte este printre dulciurile preferate ale oamenilor. La polul opus, ciocolata neagră este mai puțin populară dar ea conține cantități crescute de compuși fenolici, cu proprietăți antioxidante.
Pentru a stimula proprietățile antioxidante, cercetătorii au creat o soluție care combină ciocolata cu lapte cu cojile de arahide și alte deșeuri. Rezultatele au fost prezentate la American Chemical Society (ACS) Fall 2020 Virtual Meeting and Expo.
Întreaga idee a proiectului a pornit cu testarea mai multor tipuri de deÈ™euri agricole, în particular coji de arahide iar obiectivul a fost extragerea fenolilor din aceste coji È™i amestecarea lor cu alte alimente.
În procesul de prăjire È™i procesare a arahidelor, producătorii aruncă cojile roÈ™ii ce înconjoară miezul. TotuÈ™i, acestea conÈ›in 15% compuÈ™i fenolici, care sunt o potenÈ›ială sursă de antioxidanÈ›i. Rolul antioxidaÈ›ilor este anti-inflamator dar ei previn È™i stricarea alimentelor.
CompuÈ™ii fenolici sunt responsabili de gustul amar al ciocolatei negre, care are un conÈ›inut mai scăzut în grăsimi È™i zahăr, spre deosebire de ciocolata cu lapte. Datorită cantității mai mari de cacao, ciocolata neagră este mai scumpă decât cea cu lapte.
Pe lângă cojile de arahide, cercetătorii studiază È™i compuÈ™ii fenolici din zaÈ›ul de cafea, frunze de ceai utilizate È™i alte resturi alimentare.
Pentru a obÈ›ine cojile de arahide, echipa de cercetători din America a colaborat cu câteva companii producătoare de arahide. Apoi, ei le-au măcinat, obÈ›inând o pudră din care au extras compuÈ™ii fenolici. Lignina È™i celuloza rămase au putut fi folosite ca È™i furaje pentru animale.
De asemenea, pentru a obÈ›ine zaÈ› de cafea È™i frunze de ceai aruncate, oamenii de È™tiință au lucrat cu producători de cafea È™i ceai, utilizând acelaÈ™i proces de măcinare pentru a extrage antioxidanÈ›ii. Apoi pudra cu fenoli a fost combinată cu maltodextrină, un aditiv alimentar frecvent utilizat, care a făcut mai uÈ™or procesul de încorporare în ciocolata cu lapte.
Pentru a verifica dacă ciocolata cu lapte ar putea fi pe placul celor care gustă, cercetătorii au adăugat în fiecare pătrățică de ciocolată o concentraÈ›ie de fenoli care varia de la 0,1% până la 8,1%. Obiectivul acestei metode a fost obÈ›inerea unei ciocolăți cu lapte în care se nu se simtă pudra cu fenoli. Rezultatele au arătat că o concentraÈ›ie de fenoli peste 0,9% poate fi detectată de către papilele gustative dar că o concentraÈ›ie de 0,8% are un nivel înalt de bioactivitate, cu un gust È™i o textură acceptabile. Mai mult, peste jumătate dintre cei care au gustat ciocolata au afirmat că o preferă pe cea cu conÈ›inut 0,8% de fenoli, față de ciocolata fără fenoli. De asemenea, ciocolata cu 0,8% fenoli a arătat o activitate antioxidantă mai mare decât majoritatea ciocolăților negre.
Având în vedere că arahidele pot determina reacÈ›ii alergice la unele persoane, cercetătorii au testat pentru alergeni pudra cu fenoli rezultată din cojile arahidelor. DeÈ™i rezultatele au ieÈ™it negative, ei susÈ›in că pe eticheta unui produs ce conÈ›ine coji de arahide ar trebui consemnată prezenÈ›a arahidelor.
În continuare, oamenii de È™tiință vor să cerceteze utilizarea cojilor de arahide, a zaÈ›ului de cafea È™i a altor deÈ™euri în alte tipuri de alimente. Mai mult, ei vor să testeze dacă antioxidanÈ›ii din cojile de arahide prelungesc valabilitatea untului de nuci, care se poate deteriora rapid din cauza conÈ›inutului crescut în grăsimi.
sursa: Science Daily
Pentru a stimula proprietățile antioxidante, cercetătorii au creat o soluție care combină ciocolata cu lapte cu cojile de arahide și alte deșeuri. Rezultatele au fost prezentate la American Chemical Society (ACS) Fall 2020 Virtual Meeting and Expo.
Întreaga idee a proiectului a pornit cu testarea mai multor tipuri de deÈ™euri agricole, în particular coji de arahide iar obiectivul a fost extragerea fenolilor din aceste coji È™i amestecarea lor cu alte alimente.
În procesul de prăjire È™i procesare a arahidelor, producătorii aruncă cojile roÈ™ii ce înconjoară miezul. TotuÈ™i, acestea conÈ›in 15% compuÈ™i fenolici, care sunt o potenÈ›ială sursă de antioxidanÈ›i. Rolul antioxidaÈ›ilor este anti-inflamator dar ei previn È™i stricarea alimentelor.
CompuÈ™ii fenolici sunt responsabili de gustul amar al ciocolatei negre, care are un conÈ›inut mai scăzut în grăsimi È™i zahăr, spre deosebire de ciocolata cu lapte. Datorită cantității mai mari de cacao, ciocolata neagră este mai scumpă decât cea cu lapte.
Pe lângă cojile de arahide, cercetătorii studiază È™i compuÈ™ii fenolici din zaÈ›ul de cafea, frunze de ceai utilizate È™i alte resturi alimentare.
Pentru a obÈ›ine cojile de arahide, echipa de cercetători din America a colaborat cu câteva companii producătoare de arahide. Apoi, ei le-au măcinat, obÈ›inând o pudră din care au extras compuÈ™ii fenolici. Lignina È™i celuloza rămase au putut fi folosite ca È™i furaje pentru animale.
De asemenea, pentru a obÈ›ine zaÈ› de cafea È™i frunze de ceai aruncate, oamenii de È™tiință au lucrat cu producători de cafea È™i ceai, utilizând acelaÈ™i proces de măcinare pentru a extrage antioxidanÈ›ii. Apoi pudra cu fenoli a fost combinată cu maltodextrină, un aditiv alimentar frecvent utilizat, care a făcut mai uÈ™or procesul de încorporare în ciocolata cu lapte.
Pentru a verifica dacă ciocolata cu lapte ar putea fi pe placul celor care gustă, cercetătorii au adăugat în fiecare pătrățică de ciocolată o concentraÈ›ie de fenoli care varia de la 0,1% până la 8,1%. Obiectivul acestei metode a fost obÈ›inerea unei ciocolăți cu lapte în care se nu se simtă pudra cu fenoli. Rezultatele au arătat că o concentraÈ›ie de fenoli peste 0,9% poate fi detectată de către papilele gustative dar că o concentraÈ›ie de 0,8% are un nivel înalt de bioactivitate, cu un gust È™i o textură acceptabile. Mai mult, peste jumătate dintre cei care au gustat ciocolata au afirmat că o preferă pe cea cu conÈ›inut 0,8% de fenoli, față de ciocolata fără fenoli. De asemenea, ciocolata cu 0,8% fenoli a arătat o activitate antioxidantă mai mare decât majoritatea ciocolăților negre.
Având în vedere că arahidele pot determina reacÈ›ii alergice la unele persoane, cercetătorii au testat pentru alergeni pudra cu fenoli rezultată din cojile arahidelor. DeÈ™i rezultatele au ieÈ™it negative, ei susÈ›in că pe eticheta unui produs ce conÈ›ine coji de arahide ar trebui consemnată prezenÈ›a arahidelor.
În continuare, oamenii de È™tiință vor să cerceteze utilizarea cojilor de arahide, a zaÈ›ului de cafea È™i a altor deÈ™euri în alte tipuri de alimente. Mai mult, ei vor să testeze dacă antioxidanÈ›ii din cojile de arahide prelungesc valabilitatea untului de nuci, care se poate deteriora rapid din cauza conÈ›inutului crescut în grăsimi.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 20-08-2020 | creare: 20-08-2020 | Vizite: 513
Bibliografie
More healthful milk chocolate by adding peanut, coffee waste: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200817104323.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Manac zilnic cate o ciocolata si daca nu mananc simt nevoia
- Ciocolata ingrasa?
- Nisip la rinichi si consumul de ciocolata, produse proteice
- Nevoie de ciocolata?
- Cioco neagra