Acidul litocolic ar putea îmbunătăți longevitatea, imitând restricția calorică
![Acidul litocolic ar putea îmbunătăți longevitatea, imitând restricția calorică](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=48936.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Restricția calorică este o intervenție nutrițională non-farmacologică ce aduce multiple beneficii pentru sănătate și longevitate. Numeroase studii au asociat restricția calorică cu reducerea inflamației, îmbunătățirea funcției mitocondriale și creșterea duratei de viață la diferite specii. Un mecanism-cheie implică activarea căii AMPK, un senzor al nivelului de energie celulară, care modulează procese precum autofagia, regenerarea celulară și protecția împotriva stresului oxidativ. Într-un studiu publicat în Nature (2024), cercetătorii au demonstrat că acidul litocolic, un metabolit care crește în urma restricției calorică, este capabil să reproducă o parte dintre efectele benefice ale acesteia.
Efectele restricției calorice asupra îmbătrânirii
- Restricția calorică modifică nivelurile serice de colesterol, acizi grași, aminoacizi și alți metaboliți, contribuind la reducerea fragilității și a bolilor asociate vârstei, inclusiv obezitatea, dislipidemia și rezistența la insulină.
- Restricția calorică activează enzima AMPK, care inhibă căile de semnalizare pro-îmbătrânire (mTORC1) și reglează funcții esențiale precum autofagia, biogeneza mitocondrială și gestionarea inflamației.
- Restricția calorică scade nivelul de stres oxidativ și susține proteostazia, reducând astfel riscul de apariție a mai multor patologii cronice și degenerative.
Rezultatele studiului privind acidul litocolic
- Cercetătorii au emis ipoteza că unii metaboliți serici modificați de restricția calorică sunt responsabili de efectele pozitive la nivel celular și sistemic. Printre acești metaboliți s-a evidențiat acidul litocolic, un acid biliar a cărui concentrație crește după restricția calorică.
- În experimentele pe celule (inclusiv fibroblaste embrionare de șoarece și celule hepatice umane), acidul litocolic a activat AMPK la concentrații fiziologice (≈1 µM), mimând astfel efectele restricției calorice.
- Acidul litocolic nu a indus modificări ale nivelurilor energetice celulare și nu a folosit căile de semnalizare TGR5 sau CaMKK2 pentru a activa AMPK, sugerând o acțiune directă asupra AMPK sau a unei rute foarte apropiate.
- Administrarea acidului litocolic la șoareci în vârstă, timp de o lună, a dus la îmbunătățirea forței musculare, creșterea rezistenței la efort și la o ameliorare a toleranței la glucoză și a sensibilității la insulină.
- Studiile pe organisme model (nematode și musculițe) au arătat, de asemenea, creșterea duratei de viață prin expunerea la acid litocolic, consolidând ideea că acest metabolit poate fi un mimetic al restricției calorice.
Concluzii
- Acidul litocolic a fost identificat ca un metabolit produs în urma restricției calorice, capabil să activeze AMPK și să reproducă o parte din efectele anti-îmbătrânire asociate restricției calorice.
- Beneficiile sale includ îmbunătățirea performanței musculare, creșterea rezistenței la efort, ameliorarea homeostaziei glucozei și reducerea riscului de boli metabolice.
- Studiul deschide calea către dezvoltarea unor strategii terapeutice bazate pe acid litocolic sau pe alți metaboliți-cheie ai restricției calorice, pentru a crește speranța de viață și a reduce povara bolilor asociate îmbătrânirii.
Lithocholic acid phenocopies anti-ageing effects of calorie restriction.
Nature 1-9.
doi:10.1038/s41586-024-08329-5
Image by pvproductions on Freepik
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Un cocktail de substanțe chimice ar putea fi secretul tinereții veșnice
- Rolul magneziului în îmbătrânirea sănătoasă
- Cercetătorii au descoperit o proteină care ar putea fi de ajutor împotriva bolilor autoimune
- Antrenamentul de rezistență combinat cu suplimentarea cu creatină: o strategie eficientă împotriva sarcopeniei
intră pe forum