Celulele T pot fi reprogramate pentru a lupta împotriva îmbătrânirii
©
Autor: Airinei Camelia
![Celulele T pot fi reprogramate pentru a lupta împotriva îmbătrânirii](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=46129.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Celulele senescente sunt celule care au încetat să se mai dividă și, pe măsură ce îmbătrânim, se acumulează în organism, provocând inflamații dăunătoare. Deși există medicamente care pot elimina aceste celule, ele trebuie administrate repetat de-a lungul timpului.
Echipa a folosit o abordare alternativă, utilizând celulele T CAR (receptor antigen himeric), un tip de „medicament viu”. Experimentele efectuate pe șoareci au arătat că celulele T CAR pot fi manipulate pentru a elimina celulele senescente. Ca rezultat, șoarecii au avut o viață mai sănătoasă, cu o greutate corporală mai mică, un metabolism îmbunătățit, o toleranță mai bună la glucoză și o activitate fizică crescută, fără a provoca daune tisulare sau toxicitate.
Un aspect remarcabil al studiului a fost capacitatea celulelor T CAR de a acționa profilactic, limitând declinul metabolic indus de vârstă și de dietă bogată în grăsimi. Tratamentul cu celule T CAR a dus la îmbunătățirea toleranței la glucoză, a funcției celulelor beta pancreatice și a sensibilității la insulină. În plus, șoarecii tratați au prezentat o capacitate de exercițiu fizic îmbunătățită.
Rezultatele sugerează că celulele T CAR pot nu numai să trateze, ci și să prevină caracteristicile declinului metabolic legat de vârstă. Această abordare oferă o alternativă promițătoare la terapiile senolitice bazate pe molecule mici, având efecte de lungă durată după o singură doză scăzută. Studiul subliniază potențialul clinic al terapiei cu celule T CAR senolitice pentru tratamentul patologiilor cronice legate de vârstă.
sursa: News Medical
foto: CSHL Stories and Media
Data actualizare: 27-01-2024 | creare: 27-01-2024 | Vizite: 661
Bibliografie
T cells can be reprogrammed to fight aging, link: https://www.news-medical.net/news/20240124/T-cells-can-be-reprogrammed-to-fight-aging.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Studiu: Utilizarea levotiroxinei asociată cu scaderea densității osoase
- Menținerea unei greutăți sănătoase poate susține sănătatea vasculară a creierului la vârstă înaintată
- Un supliment din plante medicinale a avut rezultate pozitive în îmbunătățirea sănătății cognitive și intestinale la vârstnici
- Administrarea zilnică a aspirinei la vârstnici a fost asociată cu o mortalitate mai mare
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni