Dietele sănătoase pe bază de plante reduc riscurile de mortalitate pentru vârstnici

©

Autor:

Dietele sănătoase pe bază de plante reduc riscurile de mortalitate pentru vârstnici
Într-un studiu recent publicat în revista Nutrition, Health, and Aging, cercetătorii au investigat efectele pe termen lung ale trei diete predefinite pro-vegetariene (PVG) asupra mortalității de cauză generală și specifică (boală cardiovasculară sau cancer) pe o perioadă de 12 ani, într-un eșantion de 597 de adulți spanioli cu vârsta peste 65 de ani. Cercetarea a utilizat un chestionar bazat pe frecvența consumului alimentar pentru a evalua aderența la dietă, variabila principală de interes a studiului.
Rezultatele studiului arată că participanții cu o aderență moderată la dieta sănătoasă PVG au prezentat un risc redus de mortalitate generală și de BCV, în timp ce cei cu o aderență mai mare la dieta nesănătoasă PVG au arătat un risc crescut pentru aceste condiții. Deși dietele pro-vegetariene sunt considerate standardul de aur în alimentația sănătoasă, datele pe termen lung care să ilustreze aceste beneficii sunt încă insuficiente, mai ales în rândul populației vârstnice, un grup focal principal pentru bolile cronice.

Studiul se bazează pe datele colectate prin chestionar, care include detalii demografice, medicale și de stil de viață, precum și examinări periodice ale sănătății, greutății și înălțimii. Aderența la dieta studiată a fost măsurată utilizând un chestionar de frecvență alimentară validat în Spania, care cuprinde 131 de articole alimentare și dimensiunile lor standard de porții. Intervențiile nutriționale au folosit modelul gPVG general dezvoltat de Martínez-González și modelele sPVG și nPVG („sănătos” și „nesănătos”), dezvoltate de Satija și colaboratorii.

După 12 ani de urmărire, comparativ cu participanții cu cea mai scăzută aderență, cei cu aderență moderată la modelul dietetic sPVG au arătat o reducere de 41% a riscului de mortalitate de orice cauză și de 53% a mortalității cauzate de bolile cardiovasculare. Acest lucru sugerează că consumul de fructe și legume proaspete, leguminoase, nuci și ulei de măsline poate oferi beneficii durabile în lumea actuală, în care populația îmbătrânește. Totuși, studiul nu reușește să elucideze mecanismele prin care aceste alimente conferă protecție, aspect ce necesită studii prospective viitoare.

sursa: News Medical

Data actualizare: 23-04-2024 | creare: 23-04-2024 | Vizite: 205
Bibliografie
Healthy plant-based diets cut mortality risks for Spain's seniors, link: https://www.news-medical.net/news/20240423/Healthy-plant-based-diets-cut-mortality-risks-for-Spains-seniors.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Eficiență pentru scădere ponderală și risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  • Dieta vegetariană/ flexitariană, benefică pentru talie și avantajoasă pentru buzunar
  • Vegetarienii ar putea avea un risc mai scazut de accident vascular cerebral
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum