25 minute de mers zilnic ar putea prelungi cu 7 ani viața
Noile cercetări arată că exercițiile fizice pot întârzia procesul de îmbătrânire. Doar 25 de minute pe zi de mers pe jos cu paşi repezi ar putea adăuga 7 ani de viață, consideră experții cardiologi. Exercițiile moderate pot înjumătăți riscul de deces cauzat de un atac de cord în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani.
Studiul a fost realizat pe femei și bărbați, cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani, care nu mai făcuseră antrenamente regulate până atunci, dar care erau sănătoși și nefumători. Aceștia au urmat un program zilnic de exerciții fizice, apoi le-au fost urmăriți indicatorii cheie ai îmbătrânirii la nivelul sângelui. În doar 6 luni au fost sesizate creșteri ale activității telomerazei în organism, enzima care ajută la repararea ADN-ului. Numai 25 de minute de mers pe jos sau de alergare ușoară pot aduce un plus de ani vieții noastre și ne pot face mai fericiți.
Sanjay Sharma, profesor în boli cardiace dobândite și cardiologie sportivă la Spitalul Universitar St George din Londra, a declarat că prin exerciții fizice moderate poți reduce riscul de atac de cord cu până la 50%. A fost demonstrat ca antrenamentul zilnic, pe lângă faptul că prelungește durata vieții unui om, este un antidepresiv natural și poate întârzia debutul demenței senile.
Cardiologii susțin că niciodată nu e prea târziu să te apuci de exerciții fizice. Alte studii arată că cei care încep să facă antrenamente la vârsta de 70 de ani au o șansă mult mai scăzută de a dezvolta fibrilație atrială (o patologie care este înâlnită la aproximativ 10% dintre persoanele de peste 80 de ani).
Acest studiu ajută la o mai bună înțelegere a efectelor benefice pe care le au exercițiile fizice asupra organismului și, totodată, la înțelegerea procesului de îmbătrânire la nivel celular care poate fi întârziat cu ajutorul antrenamentelor regulate.
„Cu cât ești mai activ, cu atât ai mai multe beneficii! Toată lumea ar trebui să facă 150 de minute de exerciții fizice pe săptămână pentru a-și menține starea de sănătate.”, a spus profesorul Peter Weissbrg, unul dintre cercetătorii care a contribuit la acest studiu.
Sursa: The Telegraph
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Competiția Ironman: factorii care fac diferența între încheierea cursei și atingerea performanței
- Ce efect are sportul asupra fertilității?
- O practică răspândită printre atleți s-a dovedit a fi dăunătoare performanței și imunității
- Legătura dintre lungimea degetelor și eficiența metabolismului oxigenului la atleți
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni