1 din 4 adulţi cu ADHD are o tulburare anxioasă generalizată

©

Autor:

1 din 4 adulţi cu ADHD are o tulburare anxioasă generalizată
Un nou studiu publicat online în Journal of Affective Disorders sugerează că 1 din 4 adulţi cu ADHD şi vârsta cuprinsă între 20-39 ani are o tulburare anxioasă generalizată.
Chiar şi după ce au fost analizaţi alţi factori relevanţi pentru dezvoltarea anxietăţii (sociodemografici, traume din copilărie, consum de stupefiante sau tulburări depresive în trecut), totuşi ADHD-ul a fost asociat de cel puţin două ori mai frecvent cu aceasta. „Descoperirea noastră subliniază cât de vulnerabile sunt persoanele cu ADHD în faţa tulburărilor anxioase.

Sunt multe studii ce evidenţiază conexiuni între ADHD şi alte tulburări precum depresia sau intenţiile suicidale, însă atenţia s-a îndreptat prea puţin asupra tulburărilor de activitate generalizate ce pot surveni pe parcursul vieţii.” afirmă Esme Fuller-Thomson, conducătoarea studiului.

Au fost identificaţi mai mulţi factori asociaţi cu tulburarea anxioasă la indivizii cu ADHD. Femeile cu ADHD aveau o probabilitate de 5 ori mai mare de a deveni anxioase. „ADHD a fost până acum subdiagnosticat şi subtratat la fete şi femei. Ele au nevoie de un suport mai consistent.” precizează coautorul Andie MacNeil. Adulţii cu experienţe traumatizante în copilărie precum abuz sexual ori fizic, violenţă domestică pe termen lung sunt de 3 ori mai predispuşi către tulburări anxioase. 60% din cei cu ADHD şi anxietate generalizată au avut cel puţin una din aceste traume în copilărie.

Alţi factori predispozanţi pentru anxietate la cei cu ADHD sunt: venituri mici, apropiaţi puţini, istoric de patologie depresivă majoră. Depresia în antecendente se pare că ar creşte de 6 ori riscul de a dezvolta o tulburare anxioasă. „Rezultatele noastre subliniază importanţa screeningului bolilor psihice şi a tratării simptomelor de depresie atunci când avem în faţă un pacient cu ADHD. Indivizii care au concomitent ADHD, anxietate şi depresie fac parte dintr-un grup extrem de vulnerabil ce trebuie luat în considerare de către specialiştii în sănătate.” adaugă dr. Lauren Carrique.

În studiul de faţă au participat 6.898 persoane din Comunitatea Canadiană de Supraveghere a Sănătăţii Mintale. Dintre aceştia 272 au ADHD şi 682 au tulburare anxioasă. Din păcate, cercetătorii nu au avut acces la informaţii despre tratamentul pentru anxietate al celor cu ADHD. O anumită procedură, terapia cognitiv-comportamentală a fost foarte eficientă în controlul simptomelor. „Este crucial ca persoanele cu ADHD ce se luptă cu probleme psihice să fie consiliate de un medic de familie, psiholog sau psihiatru. Tratamente eficiente sunt disponibile şi le-ar îmbunătăţi foarte mult calitatea vieţii.” concluzionează dr. Fuller-Thomson.

sursa: News Medical

Data actualizare: 02-12-2021 | creare: 02-12-2021 | Vizite: 469
Bibliografie
One in four adults with ADHD found to have generalized anxiety disorder, link :https://www.news-medical.net/news/20211118/One-in-four-adults-with-ADHD-found-to-have-generalized-anxiety-disorder.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • 25% dintre adulți suspectează ADHD nediagnosticat (sondaj)
  • Efectele pozitive ale masajului tactil la adolescenții cu ADHD
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum