Contraceptivele hormonale cresc riscul de suicid?

©

Autor:

Contraceptivele hormonale cresc riscul de suicid?

Administrarea de către femei a contraceptivelor hormonale ar putea reprezenta un risc crescut de tentative de sinucidere și suicid. Studiul danez publicat online în American Journal of Psychiatry conchide că riscul relativ este cel mai mare în rândul adolescentelor.


Riscul relativ este unitatea statistică care spune de câte ori este mai mare probabilitatea de a face o boală atunci când există expunere la un factor de risc decât atunci când nu ești expus.(1)


Studiul prospectiv de cohortă la care au participat femei și adolescente începând cu vârsta de 15 ani din toată țara, a condus la identificarea unei asocieri între preparatele contraceptive hormonale și depresie, mult mai puternică în cazul adolescentelor.

În studiul curent au fost analizate date cu privire la administrarea zilnică a contraceptivelor orale și riscul ulterior de a avea o primă tentativă de sinucidere sau de suicid.


Printre criteriile de excludere s-au numărat: încercări de suicid în antecedente patologice, urmarea unei scheme de tratament cu antidepresive, existența unui diagnostic psihiatric, de cancer sau tromboză venoasă, factori care ar fi putut interfera cu ambele, administrarea contraceptivelor hormonale și riscul suicidar.

Aproximativ jumătate de milion de femei și adolescente au participat la studiu și au fost monitorizate o perioadă medie de 8.3 ani, timp în care au fost identificate 6999 de prime tentative de sinucidere și 71 de decese prin suicid. Vârsta medie a participantelor a fost de 21 de ani.

În comparație cu femeile care nu au utilizat niciodată contraceptive orale, riscul relativ pentru prime tentative de sinucidere și sinucidere a fost mai mare în rândul femeilor care utilizat preparate hormonale pentru contracepție sau le-au folosit recent, dar au întrerupt administrarea înainte de a participa la studiu.

Eveniment

Risc Relativ*

Interval de Confidență 95%

Tentativă de sinucidere

1.97

1.85 - 2.01

Sinucidere

3.08

1.34 - 7.08


*Ceea ce înseamnă că femeile care utilizează contraceptive hormonale au o probabilitate cu 1.98 mai mare să aibă o primă tentativă de sinucidere, respectiv o probabilitate de 3.08 mai mare de a duce la final actul suicidar, comparativ cu cele care nu folosesc astfel de preparate.

Vârsta (ani)

Risc Relativ

Interval Confidență 95%

15 – 19

2.06

1.92 - 2.21

20 – 24

1.61

1.39 - 1.85

25 – 33

1.64

1.14 - 2.36


Riscul relativ a fost cel mai mare în rândul adolescentelor care utilizau contraceptive hormonale, cu o probabilitate de 2.06 mai mare de a avea o tentativă de suicid/finalizare a atacului suicidar.

Riscul suicidar a variat în funcție de prepapratul hormonal administrat, astfel:

Preparat

Risc Relativ

Interval Confidență 95%

Contraceptive combinate

1.91

1.79 - 2.03

Contraceptive progesteronice

2.29

1.77 - 2.95

Inel vaginal

2.58

2.06 - 3.22

Plasture

3.28

2.08 - 5.16


Asocierea dintre utilizarea contraceptivelor orale și prima tentativă de sinucidere a fost identificată după minimum 2 luni de utilizare, iar un trend descrescător a fost observat la un an de la întreruperea preparatelor hormonale.

Femeile ar trebui avertizate cu privire la potențialele efecte adverse ale contracepției orale, astfel dacă manifestă depresie consecutiv terapiei hormonale să ia în considerare alternative pentru a preveni o sarcină neplanificată,” afirmă Øjvind Lidegaard, doctor în medicină în cadrul Facultății de Sănătate și Științe Medicale, Universitatea din Copenhaga, Danemarca.

De asemenea, doctorii ar trebui să fie mult mai precauți atunci când prescriu contraceptive hormonale, asigurându-se dacă femeile cărora li se adresează prezintă simptome de depresie sau au fost tratate pentru depresie și/sau tentative de suicid în istoricul lor medical,” adaugă Dr. Lidegaard. (2)

Relația dintre comportamentele suicidare/suicid în depresie

  • Depresia reprezintă diagnosticul psihiatric cel mai comun asociat cu suicidul.
  • Suicidul este una dintre principalele cauze de deces legate de sănătatea mentală.
  • Riscul de suicid în rândul pacienților cu depresie ce nu urmează tratament variază între 2.2% și 15%, respectiv 15% dintre cei care sunt tratați pentru depresie decedează prin suicid.
  • Depresia este prezentă la cel puțin 50% dintre cazurile de suicid.
  • Persoanele care suferă de depresie au risc suicidar mai mare cu 25% comparativ cu populația generală.
  • Potrivit unui studiu realizat de Mayo Clinic, între 2% și 9% dintre persoanele diagnosticate cu depresie vor finaliza actul suicidar.(3)


 


Sursa: Medscape Medical News (2)

Data actualizare: 21-03-2019 | creare: 23-11-2017 | Vizite: 1572
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Schimbarea metodei contraceptive
  • Menopauza si tulburarile psihice
  • Amenintarea cu sinuciderea - primul ajutor
  •