Caracteristica de a fi distras ușor reprezintă esența tulburării ADHD

©

Autor:

Caracteristica de a fi distras ușor reprezintă esența tulburării ADHD
Un studiu recent publicat în revista PLOS ONE introduce conceptul de „distractibilitate generală”, sau factorul „d”, care este comun persoanelor predispuse la distrageri externe și interne. Acest factor „d” are o corelație puternică cu simptomele tulburării de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD), sugerând că distractibilitatea crescută este o caracteristică de bază a ADHD.
Studiul, condus de Han Zhang, student doctoral în psihologie la Universitatea din Michigan, a implicat colectarea de date de la 1.200 de participanți cu vârste între 18 și 35 de ani. Aceștia au completat mai multe chestionare despre nivelul de distractibilitate în viața lor de zi cu zi, precum și simptome de ADHD și „hiperfocus” (o stare prelungită de concentrare intensă).

Rezultatele indică faptul că factorul „d” poate prezice tendința unei persoane de a se angaja în distrageri externe, gânduri intruzive nedorite și divagații mentale. De asemenea, acesta a fost corelat cu simptomele ADHD și cu disfuncții funcționale. Interesant, indivizii cu scoruri mari la factorul „d” au raportat episoade frecvente de hiperfocus. Zhang sugerează că această relație contraintuitivă ar putea indica faptul că atenția concentrată și cea distrasă ar putea împărtăși unele caracteristici de bază.

O interpretare posibilă este că indivizii tind să hiperfocalizeze adesea pe aceleași subiecte care îi distrag de la sarcini mai critice. De exemplu, cineva ar putea hiperfocaliza pe vizionarea televizorului, care servește ca o distracție de la atribuțiile lor de serviciu.

Studiul subliniază importanța înțelegerii diferențelor individuale în distractibilitate, nu doar pentru a prezice unde este probabil să apară eșecuri ale atenției, ci și pentru a înțelege bazele cognitive ale patologiei psihice. Rezultatele pot avea implicații practice în domenii precum educația și locul de muncă, unde distractibilitatea a fost asociată cu performanțe slabe și, uneori, cu accidente grave.

sursa: News Medical
foto: University of Michigan

Data actualizare: 27-10-2023 | creare: 27-10-2023 | Vizite: 608
Bibliografie
Study suggests heightened distractibility as a core ADHD deficit, link: https://www.news-medical.net/news/20231026/Study-suggests-heightened-distractibility-as-a-core-ADHD-deficit.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Primele luni de viață într-un orfelinat asociate cu un țesut cerebral mult mai subțire în zonele creierului afectate de ADHD (studiu în România)
  • Omega 3 ar putea ajuta copiii cu ADHD
  • Copiii cu ADHD învață mai bine atunci când se mișcă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum