Vitamina B12 încetinește sau chiar stopează declinul cognitiv la viermi

©

Autor:

Vitamina B12 încetinește sau chiar stopează declinul cognitiv la viermi
Viermii hrăniți cu bacteria E. coli cu niveluri mai ridicate de vitamina B12 ar putea fi protejați de bolile degenerative ale creierului, indică o cercetare recentă. Oamenii de știință au descoperit că viermii cu o astfel de dietă își recăpăta capacitatea de a se clătina, pe care viermii cu demență o pierd.
În încercarea de a găsi răspunsuri la unele întrebări cu privire la impactul potențial al dietei asupra Alzheimer, boala degenerativă a creierului care afectează peste 6 milioane de americani, cercetătorii au investigat factorii care afectează apariția și progresia bolii. Pentru studiile genetice, cercetătorii au folosit C. elegans, un vierme mic care locuiește în sol, unde mănâncă bacterii. Din anii 1970, viermele C. elegans a fost privit ca un organism model, fiind subiectul a numeroase studii, deoarece constituie un sistem mult mai simplu decât oamenii, pentru studierea biologiei celulare și a bolilor.

După ani de studii, o echipă de cercetători de la Universitatea din Delaware a descoperit că viermii C. elegans crescuți cu o dietă bazată pe bacteria E. coli cu conținut ridicat de vitamina B12 au riscuri semnificativ mai mici de declin cognitiv.

În creierul oamenilor cu Alzheimer, acumularea de beta amiloid de-a lungul anilor produce efecte toxice în celule, rezultând energie redusă, fragmentarea mitocondriilor și stres oxidativ. Același lucru se întâmplă și la viermii C. elegans, dar în câteva ore. În cazul acestora, proteinele beta amiloid provoacă paralizie.

„Când am dat vitamina B12 viermilor care aveau deficiență de vitamina B12, paralizia a avut loc mult mai încet, ceea ce ne-a spus imediat că B12 este benefic. Viermii cu B12 aveau, de asemenea, niveluri mai ridicate de energie și stres oxidativ mai scăzut în celulele lor.”, a declarat autorul studiului, Jessica Tanis, profesor la Universitatea din Delaware.

Echipa de cercetători a stabilit că vitamina B12 se bazează pe o enzimă specifică, numită metionină sintază, pentru a funcționa. Fără prezența acestei enzime, B12 nu are niciun efect. De asemenea, adăugarea vitaminei în dietă a funcționat numai dacă animalele au avut deficit de B12.

sursa: Science Daily
foto: University of Delaware

Data actualizare: 04-10-2021 | creare: 04-10-2021 | Vizite: 548
Bibliografie
Wiggling worms suggest link between vitamin B12 and Alzheimer's, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210929163805.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vitamina B poate fi utilizată pentru tratamentul steatozei hepatice non-alcoolice avansate
  • Motivele pentru care vitamina B-12 este esențială în alăptare (studiu)
  • Vitamina B12 crește nivelul de testosteron la bărbații cu infertilitate
  •