Două noi studii clarifică modul în care creierul își amintește locația și timpul
©
![Două noi studii clarifică modul în care creierul își amintește locația și timpul](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=38991.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Un grup de neuroni numiți celulele timpului a fost identificat în șobolanii de laborator, la nivelul hipocampusului. Acești neuroni par a funcționa atunci când diverse evenimente au loc, permițând apoi creierului să identifice ordinea corectă a ceea ce se întâmplă într-un episod din amintiri. Atunci când animalele de laborator codifică sau își amintesc evenimente, celulele timpului prezintă un model de activitate caracteristic.
Unul dintre studii a investigat dacă și oamenii au celule asemănătoare, prin recrutarea unui grup de voluntari din rândul pacienților cu epilepsie care urmează să fie operați pentru îndepărtarea regiunilor din creier care determină episoade convulsive. Electrozii implantați ajută chirurgii să identifice cu precizie focarul epileptogen și în același timp oferă informații importante pentru a înțelege modul în care funcționează creierul. Cercetătorii au înregistrat activitatea electrică din regiunea hipocampică a 27 de subiecți umani. Aceștia au citit o listă de 12 cuvinte în 30 de secunde, apoi au rezolvat o problemă de matematică pentru a fi distrași de la repetarea listei. În următoarele 30 de secunde li s-a cerut să enumere cât mai multe cuvinte din listă. Această sarcină a permis identificarea unei populații de potențiale celule ale timpului, iar activitatea acestori neuroni a prezis cât de bine au reușit participanții să realizeze gruparea temporală a cuvintelor.
Al doilea studiu a investigat neuronii de la nivel hipocampic implicați în înregistrarea în memorie a locurilor unde au loc evenimentele, care s-au dovedit a funcționa asemănător celulelor timpului. Cercetătorii au plasat electrozi la nivelul hipocampului unor șobolani, pe care i-au lăsat apoi să exploreze o pistă de mers dreaptă și un spațiu de formă pătrată. Aceiași neuroni au fost activați atât în momentele când avea loc codificarea informației cu privire la locație, cât și atunci când animalele s-au întors pe drumul parcurs anterior. Creierul alterna între anticiparea următoarelor evenimente și amintirea a ceea ce tocmai s-a întâmplat.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 12-01-2021 | creare: 12-01-2021 | Vizite: 588
Bibliografie
How the brain remembers right place, right time, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201208163021.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Scrisul de mână îmbunătățește funcția creierului esențială pentru învățare
- Creșterea longevității implanturilor neuronale prin utilizarea unui strat protector
- Cercetătorii au găsit conexiuni interesante între boala Alzheimer și alte afecțiuni comune
- Studiu internațional detectează semne de conștiență la pacienții cu leziuni cerebrale care nu răspund la stimuli
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Pierdere de memorie
- Probleme cu memoria, nu ma pot concentra, uit foarte repede
- "Absente", tulburari de memorie, blackout-uri. Oare am epilepsie?
- Medicamente pentru persoanele de peste 60 de ani, pentru memorie
- Am probleme cu memoria
- Probleme Mentale Psihice
- Tulburare de memorie
- Pastile pentru memorie
- Pastile de memorie
- Probleme cu memoria sau depresie?