Verificarea inimii - analize, teste și investigații inimă (explicații rezultate)
Autor: Domșa Dariana
Inima este un organ muscular esențial în corpul vertebratelor, inclusiv al oamenilor, care pompează sângele prin vasele de sânge ale sistemului circulator. Sângele furnizează corpului oxigen și nutrienți, iar, în același timp, ajută la eliminarea reziduurilor. La fel ca orice alt organ, este esențial ca inima să funcționeze la parametrii optimi, pentru a asigura buna funcționare a întregului organism. Orice disfuncție sau afecțiune cardiacă poate avea repercusiuni serioase asupra sănătății generale, influențând calitatea vieții și reducând speranța de viață. Din fericire, în prezent există numeroase analize, teste și investigații care pot fi efectuate pentru verificarea inimii. (1, 2)
Electrocardiograma
Electrocardiograma (ECG) este o procedură rapidă și non-invazivă utilizată pentru a înregistra activitatea electrică a inimii. Mai simplu spus, EKG-ul este o reprezentare grafică a activității electrice a inimii.
Cum se realizează?
Pentru efectuarea unui EKG, pacientul este rugat să își îndepărteze hainele de la talie în sus iar ulterior să se așeze pe masă sau pe pat. Pe pielea curată se plasează electrozi aderenți, de obicei în număr de 12, dintre care 10 sunt plasați pe piept, brațe și picioare, iar 2 electrozi suplimentari pot fi adăugați pentru înregistrări specifice. Electrozii sunt conectați la un aparat care interpretează și înregistrează activitatea electrică a inimii pe o hârtie sau pe un monitor. Întreaga procedură durează doar câteva minute, după care medicul va interpreta rezultatele.
Ce arată rezultatele?
Rezultatele ECG pot dezvălui un spectru larg de informații despre inimă: ritmul cardiac, dacă există vreo tulburare de ritm (aritmie), dacă mușchiul inimii prezintă semne de stres sau ischemie, sau dacă a avut loc un atac de cord în trecut. Mai mult, ECG poate ajuta la identificarea altor afecțiuni, precum hipertrofia ventriculară sau diverse tipuri de bloc cardiac. (1, 3, 4)
Ecocardiograma
Ecocardiograma este o procedură de imagistică medicală care utilizează unde sonore (ultrasunete) pentru a produce imagini vizuale ale inimii. Ecocardiograma este o procedură non-invazivă și sigură, fără expunere la radiații, care oferă informații esențiale despre starea și funcționarea inimii.
Cum se realizează?
Ecocardiograma funcționează pe principiul ultrasunetelor. Un dispozitiv numit transductor emite unde sonore de înaltă frecvență care pătrund în țesuturile corpului. Aceste unde sonore sunt reflectate înapoi către transductor de diverse structuri, cum ar fi mușchii sau valvele inimii, și sunt apoi procesate de un computer pentru a crea o imagine în mișcare a inimii. Există mai multe tipuri de ecocardiografii
Ce arată rezultatele?
Ecocardiograma poate oferi detalii despre dimensiunea, forma, poziția și funcția inimii, cum ar fi mișcarea pereților inimii, funcționarea valvelor și dimensiunea cavităților inimii. Printre altele, ecocardiograma poate identifica:
- defecte ale valvelor cardiace;
- anomalii ale pereților inimii;
- insuficiența cardiacă;
- malformații congenitale ale inimii;
- efuziuni pericardice (lichid în jurul inimii);
- tumori sau mase în inimă;
- probleme cu aorta sau alte vase mari. (1, 2, 5, 6)
Angiografia coronariană
Angiografia coronariană, cunoscută și sub numele de cateterism cardiac, este o procedură invazivă de imagistică medicală care se utilizează pentru a vizualiza arterele coronare și pentru a evalua fluxul sanguin către mușchiul cardiac. Cu toate că este invazivă, informațiile furnizate de angiografia coronariană sunt esențiale pentru a ghida deciziile clinice în îngrijirea pacienților cu boală cardiacă.
Cum se realizează?
Sub anestezie locală, un cateter flexibil este introdus, de obicei prin artera femurală de la nivelul piciorului, și este dirijat către inimă. Odată ajuns în arterele coronare, se injectează un lichid de contrast, iar apoi se realizează o serie de radiografii.
Ce arată rezultatele?
Angiografia poate arăta locația și severitatea blocajelor în arterele coronariene, un lucru este esențial pentru a determina tratamentul potrivit: medicamentos, angioplastie sau bypass coronarian. Procedura poate, de asemenea, estima riscul de evenimente cardiace viitoare, precum infarctul miocardic. Procedura poate fi urmată de intervenții de deschidere a arterelor blocate, precum angioplastia. (1, 7, 8)
Radiografia toracică
Radiografia toracică este o procedură de imagistică medicală rapidă și non-invazivă ce utilizează raze X pentru a vizualiza structurile din torace, inclusiv inima, plămânii și vasele sanguine. Radiografia toracică poate fi folosită pentru verificarea inimii, în general când există suspiciuni legate de afecțiuni pulmonare sau cardiace.
Cum se realizează?
Radiografia toracică utilizează o mică cantitate de radiație pentru a produce imagini ale structurilor toracice. Pentru procedură, pacientul este poziționat între sursa de raze X și o placă de film sau detector. Pe durata capturării imaginii, pacientului i se va cere să respire adânc și să rețină respirația pentru câteva secunde. Acest lucru ajută la reducerea mișcării și la obținerea unei imagini clare.
Ce arată rezultatele?
O radiografie toracică poate arăta dimensiunea, forma și poziționarea inimii. Folosită pentru verificarea inimii, radiografia toracică poate dezvălui o serie de condiții și anomalii asociate, precum:
- cardiomegalia (mărirea in dimensiuni a inimii);
- insuficiența cardiacă congestivă;
- defecte congenitale sau cardiopatii;
- calcificări la nivelul arterelor coronare sau în peretele aortic (pot indica boală aterosclerotică);
- anevrismul aortic;
- pericardită;
- tumori precum mixomul atrial. (1, 9, 10)
Măsurarea tensiunii arteriale
Tensiunea arterială reprezintă măsura forței cu care sângele presează pereții arterelor în timpul circulației. Esențială pentru menținerea unui flux sanguin adecvat către organe și țesuturi, tensiunea arterială este un indicator important al sănătății cardiovasculare. Din acest motiv, testarea cu regularitate a tensiunii arteriale pentru verificarea inimii este o recomandare generală a medicilor cardiologi.
Cum se realizează?
Măsurarea se efectuează folosind un sfigmomanometru, un dispozitiv prevăzut cu un manșon inflabil ce se înfășoară în jurul brațului și o pompă pentru umflare. În timp ce manșonul este umflat, fluxul sanguin este oprit temporar. Măsurătorile sunt efectuate în timp ce aerul este eliberat din manșon, permițând astfel sângelui să circule din nou. Sunetele fluxului sanguin sunt detectate cu ajutorul unui stetoscop.
Ce relevă măsurătorile?
O măsurătoare normală a tensiunii arteriale se situează în jurul valorii de 120/80 mmHg. Valori ridicate, cunoscute sub numele de hipertensiune, pot indica un risc crescut de afecțiuni cardiace, accidente vasculare cerebrale și alte complicații. Tensiunea arterială prea scăzută poate fi, de asemenea, un semn de probleme. (1, 2, 11)
Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN)
Rezonanța magnetică nucleară este o tehnică avansată de imagistică care folosește un câmp magnetic puternic și unde radio pentru a genera imagini detaliate ale structurilor din interiorul corpului, inclusiv ale inimii.
Cum se realizează?
Pacientul este introdus într-un dispozitiv RMN și primește indicații de la tehnician, situat într-o cameră alăturată. Pe parcursul procedurii, pacientul să rămână nemișcat, pentru a permite generarea unor imagini corecte. Undele radio și câmpul magnetic ale RMN-ului interacționează cu atomii din corp, generând semnale care sunt procesate de un computer pentru a crea imagini detaliate.
Ce arată rezultatele?
RMN-ul cardiac poate evidenția anomalii structurale ale inimii, daune ale mușchiului cardiac sau probleme cu vasele de sânge majore. De asemenea, poate detecta inflamații, tumori sau acumulări de lichid în jurul inimii. (12, 13)
Tomografia computerizată cardiacă (CT cardiacă)
Tomografia computerizată cardiacă este o tehnică avansată de imagistică ce utilizează raze X combinate pentru a oferi imagini detaliate ale inimii și arterelor care o irigă.
Cum se realizează?
Pacientul este așezat pe o masă care se deplasează prin centrul unui scanner în formă de inel. Pe măsură ce masa se mișcă, scannerul se rotește în jurul pacientului și emite raze X din multiple unghiuri, pentru a genera secțiuni transversale ale inimii care sunt apoi reconstruite computerizat pentru a forma o imagine tridimensională.
Ce arată rezultatele?
Imaginile obținute cu ajutorul CT-ului pot dezvălui blocaje în arterele coronare sau malformații cardiace De asemenea, poate oferi detalii despre anatomia inimii, funcționarea valvelor și grosimea peretelui cardiac. (1, 14, 15)
(2) Common medical tests to diagnose heart conditions, https://www.healthywa.wa.gov.au/Articles/A_E/Common-medical-tests-to-diagnose-heart-conditions
(3) Electrocardiogram (ECG), https://www.nhs.uk/conditions/electrocardiogram/
(4) Electrocardiogram, https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/electrocardiogram
(5) Echocardiogram, https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/echocardiogram/about/pac-20393856
(6) Echocardiogram, https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/16947-echocardiogram
(7) Coronary angiogram, https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/coronary-angiogram/about/pac-20384904
(8) Coronary angiography, https://www.mountsinai.org/health-library/tests/coronary-angiography
(9) Chest X-Ray, https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/chest-xray
(10) Chest X-ray, https://www.radiologyinfo.org/en/info/chestrad
(11) Blood Pressure, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17649-blood-pressure
(12) Magnetic Resonance Imaging (MRI), https://www.nibib.nih.gov/science-education/science-topics/magnetic-resonance-imaging-mri
(13) MRI, https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/mri/about/pac-20384768
(14) Cardiac Computed Tomography (CT) Scan, https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/16834-cardiac-computed-tomography
(15) Cardiac Computed Tomography Angiography (CCTA), https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/diagnosing-a-heart-attack/cardiac-computed-tomography
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni