De ce apar palpitatiile?
Autor: Asiminii Georgiana
Palpitațiile sunt simptome relativ frecvente, manifestate prin bătăi puternice și rapide ale inimii, survenite în mod brusc.
Acestea sunt resimțite intens de persoana în cauză, astfel că tind să stârnească îngrijorare, deși în cele mai multe din cazuri, nu reprezintă o amenințare pentru sănătate.
Palpitațiile pot avea o varietate de cauze:
- anxietate: palpitațiile sunt un simptom specific atacurilor de panică, fiind însoțite și de alte simptome, precum transpirația, amețeala, dificultățile de respirație, greața ș.a.
- emoții puternice: senzația de nerăbdare, nervozitatea, emoțiile de dinaintea unui eveniment și chiar îndrăgostirea pot face ca inima „să o ia la goană” pentru scurt timp”.
- consumul excesiv de cafeină sau alte substanțe psiho-stimulante
- hipertiroidism: activitate hormonală excesivă la nivelul glandei tiroide. Simptome asociate: transpirație abundentă, scădere accentuată în greutate fără nicio explicație aparentă, senzație de oboseală, insomnie, tremor ș.a.
- anemie: scăderea numărului de globule roșii din sânge și astfel, oxigenarea insuficientă a țesuturilor. Alte simptome care însoțesc palpitațiile cauzate de anemie: paloare, respirație accelerată, hipotensiune, pierdere în greutate, stare de slăbiciune, dureri în piept.
- hipoglicemie: scăderea nivelului glucozei din sânge. În aceasstă situație, palpitațiile sunt însoțite de transpirație, anxietate, senzație pronunțată de foame, slăbiciune, amețeală, confuzie, tulburări de vedere ș.a.
- aritmie: afecțiune cardiacă descrisă de un ritm și o frecvență neregulată a bătăilor inimii.
În cazul în care palpitațiile apar ca simptom al unei afecțiuni – așa cum se întâmplă în cazul hipertiroidismului, anemiei, hipoglicemiei și afecțiunilor cardiace – este necesar să fie tratată cauza acestora, pentru ca manifestarea în sine să dispară.
Pentru a determina cauza exactă a palpitațiilor, în cazul în care acestea apar frecvent și au o durată semnificativă, e recomandat să vă prezentați la medicul de familie sau la cardiolog.
Inițial, specialistul va exclude existența unei boli de inimă, iar ulterior pot fi efectuate și alte investigații medicale, pentru a descoperi cauza exactă a palpitațiilor.
Citiți mai multe despre palpitații, aici.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Intepaturi la inima
- Litiaza biliara cronica. Palpitatii inima. deranj stomac
- Presiune puterinica asupra cutiei craniene, palpitatii
- Durere groaznica de cap, inainte imi trecea cu o pastila, acum.. nu
- Boala cardiovasculara sau atac de panica?
- Palpitatii
- Palpitatii neregulate
- De vreo 4 luni am niste simptome ciudate si care ma sperie
- Tensiune, palpitatii
- Palpitatii in zona abdominala