Vegetalele ar putea deveni o importantă sursă de proteine
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent publicat în revista Nutrients a discutat despre încercarea de a identifica surse noi de proteine ​​pe bază de plante pentru a satisface cererea globală în creÈ™tere pentru surse de proteine ​​accesibile, nutritive È™i durabile. Studiul s-a concentrat pe sursele subutilizate de proteine ​​vegetale, în special pe biomasa frunzelor verzi, precum È™i pe strategii de îmbunătățire a randamentului de extragere a nutrienÈ›ilor È™i de a influenÈ›a cererea È™i acceptarea acestor noi surse de proteine.
Studiul a comparat surse convenÈ›ionale de proteine, cum ar fi proteinele animale, cu surse noi de proteine, cum ar fi cultura de celule animale, proteina de insecte È™i surse alternative de proteine ​​vegetale. În timp ce proteinele animale au un conÈ›inut mai mare de proteine ​​și sunt uÈ™or digerabile, noile tehnologii devin esenÈ›iale pentru dezvoltarea surselor de proteine, din cauza preocupărilor tot mai mari cu privire la impactul asupra mediului È™i bunăstarea animalelor legate de producÈ›ia de carne de origine animală.
Proteinele cultivate, cum ar fi culturile celulare in vitro de È›esut adipos È™i celulele musculare animale, pot imita carnea în aromă È™i textură, dar provocările legate de limitările biologice È™i accesibilitate rămân semnificative. Sursele de proteine ​​din alge È™i insecte sunt, de asemenea, promițătoare, dar digestibilitatea scăzută È™i eficienÈ›a mică a extracÈ›iei proteinelor prezintă provocări pentru unele tipuri de alge, iar acceptarea surselor de proteine ​​din insecte a fost scăzută.
Biomasa frunzelor verzi prezintă o sursă abundentă È™i versatilă de proteine, unele frunze având un conÈ›inut de proteine ​​comparabil cu cel al laptelui. Cu toate acestea, profilurile nutritive variate È™i metodele de procesare ale diferitelor frunze verzi fac dificilă obÈ›inerea parității nutriÈ›ionale È™i a costurilor, precum È™i comercializarea ca sursă alternativă de proteine. Studiul a explorat diferite metode de extracÈ›ie, inclusiv extracÈ›ia brută, extracÈ›ia termică È™i cea asistată de enzime, extracÈ›ia alcalină, sonicare sau extracÈ›ia asistată cu ultrasunete, electroporarea, ultrafiltrarea È™i precipitarea la căldură È™i acid.
În timp ce proprietățile funcÈ›ionale cheie, cum ar fi digestibilitatea, textura, palatabilitatea È™i biodisponibilitatea nutrienÈ›ilor, sunt importante pentru proteinele din frunzele verzi, provocări încă există în compoziÈ›ia aminoacizilor, digestibilitatea È™i prezenÈ›a metaboliÈ›ilor secundari È™i a compuÈ™ilor antinutriÈ›ionali. Cu toate acestea, progresele în tehnologiile de extracÈ›ie È™i procesare oferă oportunități de dezvoltare a surselor nutriÈ›ionale personalizate È™i de a viza pieÈ›ele de nișă alimentare, făcând din biomasa frunzelor verzi o sursă semnificativă È™i durabilă de proteine.
sursa: News Medical
foto: gualtiero boffi / Shutterstock
Studiul a comparat surse convenÈ›ionale de proteine, cum ar fi proteinele animale, cu surse noi de proteine, cum ar fi cultura de celule animale, proteina de insecte È™i surse alternative de proteine ​​vegetale. În timp ce proteinele animale au un conÈ›inut mai mare de proteine ​​și sunt uÈ™or digerabile, noile tehnologii devin esenÈ›iale pentru dezvoltarea surselor de proteine, din cauza preocupărilor tot mai mari cu privire la impactul asupra mediului È™i bunăstarea animalelor legate de producÈ›ia de carne de origine animală.
Proteinele cultivate, cum ar fi culturile celulare in vitro de È›esut adipos È™i celulele musculare animale, pot imita carnea în aromă È™i textură, dar provocările legate de limitările biologice È™i accesibilitate rămân semnificative. Sursele de proteine ​​din alge È™i insecte sunt, de asemenea, promițătoare, dar digestibilitatea scăzută È™i eficienÈ›a mică a extracÈ›iei proteinelor prezintă provocări pentru unele tipuri de alge, iar acceptarea surselor de proteine ​​din insecte a fost scăzută.
Biomasa frunzelor verzi prezintă o sursă abundentă È™i versatilă de proteine, unele frunze având un conÈ›inut de proteine ​​comparabil cu cel al laptelui. Cu toate acestea, profilurile nutritive variate È™i metodele de procesare ale diferitelor frunze verzi fac dificilă obÈ›inerea parității nutriÈ›ionale È™i a costurilor, precum È™i comercializarea ca sursă alternativă de proteine. Studiul a explorat diferite metode de extracÈ›ie, inclusiv extracÈ›ia brută, extracÈ›ia termică È™i cea asistată de enzime, extracÈ›ia alcalină, sonicare sau extracÈ›ia asistată cu ultrasunete, electroporarea, ultrafiltrarea È™i precipitarea la căldură È™i acid.
În timp ce proprietățile funcÈ›ionale cheie, cum ar fi digestibilitatea, textura, palatabilitatea È™i biodisponibilitatea nutrienÈ›ilor, sunt importante pentru proteinele din frunzele verzi, provocări încă există în compoziÈ›ia aminoacizilor, digestibilitatea È™i prezenÈ›a metaboliÈ›ilor secundari È™i a compuÈ™ilor antinutriÈ›ionali. Cu toate acestea, progresele în tehnologiile de extracÈ›ie È™i procesare oferă oportunități de dezvoltare a surselor nutriÈ›ionale personalizate È™i de a viza pieÈ›ele de nișă alimentare, făcând din biomasa frunzelor verzi o sursă semnificativă È™i durabilă de proteine.
sursa: News Medical
foto: gualtiero boffi / Shutterstock
Data actualizare: 15-03-2023 | creare: 15-03-2023 | Vizite: 387
Bibliografie
Is green leaf biomass a viable and sustainable source of protein?, link: https://www.news-medical.net/news/20230314/Is-green-leaf-biomass-a-viable-and-sustainable-source-of-protein.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Dieta săracă în carbohidrați ar putea reduce migrenele
- Cum influențează dieta longevitatea
- Aditiv alimentar prezent în multe alimente procesate, asociat cu modificări negative ale microbiotei intestinale
- Cât de sigure sunt fructele de mare, în condițiile poluării tot mai intense a oceanelor
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Proteinuria
- Proteinele
- Carnea la copil
- Necesarul de proteine pe perioada sarcinii
- Proteinele în alimentația vegetariană și vegană
- Necesarul de proteine la persoanele active (ce fac sport)
- Diferența dintre proteinele animale și cele vegetale
- Controversa privind lectinele (glicoproteine din unele legume)
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Proteine si bilirubina in urina - problema?
- Proteine naturale - riscuri
- Proteine naturale
- Analize sange, copil de 4 ani jumatate
- Proteine pentru masa musculara
- Dieta bazata in mare parte pe proteine
- Proteine pt densitatea masei musculare.
- Proteine crescute sumar urina in sarcina