Vărsături de culoare închisă - ce ar putea fi?
Autor: Dr. Purtan Teodora
Vărsăturile de culoare închisă sunt, de cele mai multe ori, expresia hematemezei sau a melanemezei, ambele datorate unei hemoragii digestive superioare.
Hematemeza reprezintă o sângerare spontană pe gură provenită de la nivelul unei surse arteriale sau de la nivelul varicelor esofagiene rupte. Melanemeza sau „vărsătura în zaÈ› de cafea” este o sângerare pe gură secundară unei hemoragii care fie a încetat de ceva vreme, fie È™i-a micÈ™orat debitul. Aspectul specific de „vărsătură în zaÈ› de cafea” (culoarea maro) se datorează transformării hemoglobinei în hematină, care se realizează sub acÈ›iunea acidului gastric.
Hemoragiile digestive sunt sângerări provenite de la diferite segmente ale tubului digestiv, determinate de numeroase condiÈ›ii patologice. În funcÈ›ie de localizarea sursei de hemoragie, hemoragiile digestive pot fi împărÈ›ite în hemoragii digestive superioare È™i inferioare. Hemoragiile digestive superioare sunt cele localizate în apropierea unghiului duodeno-jejunal Treitz, iar cele inferioare sunt localizate distal de unghiul duodeno-jejunal Treitz.
Din cauza riscului vital crescut È™i a complicaÈ›iilor severe care pot apărea, hemoragiile digestive sunt o urgență medico-chirurgicală. În majoritatea cazurilor, hemoragiile digestive se opresc spontan, oferind timp pentru o investigare mai precisă a bolnavului È™i pentru administrarea tratamentului corespunzător.
Culoarea hematemezei variază în funcÈ›ie de durata de timp care s-a scurs de la debut: astfel, hematemeza de culoare roÈ™ie reprezintă o sângerare dintr-o sursă recentă pe când, hematemeza de culoare roÈ™u închis, maroniu sau negru poate indica o sângerare dintr-o sursă mai veche, care fie È™i-a micÈ™orat debitul fie a încetat. [1], [2], [3], [4], [5]
Cauze și factori de risc
Factorii etiologici care pot determina apariția hemoragiilor digestive superioare sunt reprezentate de următoarele aspecte patologice:
- Esofagita peptică
- Esofagita infecțioasă (secundară infecției cu Candida albicans, Cytomegalvirus sau Herpex simplex)
- Esofagita medicamentoasă (apărută în urma administrării unor medicamente precum Tetraciclină, Aspirină, Alendronat, clorură de potasiu, antiinflamatoare nonsteroidiene, Qinidină)
- Malformații arterio-venoase (sindrom Osler-Rendu-Weber, ectazii vasculare antrale, angioame idiopatice, telangiectazii induse de radiații, etc.)
- Ulcer peptic infecțios (determinat de Helicobacter Pylori, Herpex simplex sau Cytomegalvirus)
- Ulcer peptic idiopatic (fără o cauză anume)
- Ulcer peptic medicamentos (apărut în urma administrării de Aspirină sau alte antiinflamatoare nonsteroidiene)
- Varice esofagiene, gastrice sau duodenale, secundare hipertensiunii portale
- Afecțiuni traumatice sau postoperatorii (precum ulcerul de stres, sindromul Mallory-Weiss, sindromul Zollinger-Ellison)
- Fistulă aorto-enterică
- Corpi străini ingerați
- Hemobilie
- Hemosucus pancreaticus
- Fistulă aorto-enterică
- Afecțiuni tumorale benigne (lipoame, leiomioame, polip adenomatos, polip hamartomatos sau polip hiperplastic)
- Afecțiuni tumorale maligne (leiomiosarcom, adenocarcinom, carcinoid, sarcom Kaposi, limfom, melanom, metastaze gastrointestinale). [1], [2], [3], [4], [5]
Semne și simptome clinice
Manifestările clinice apărute în cadrul hemoragiilor digestive superioare variază în funcÈ›ie de ritmul sângerării, cantitatea de sânge pierdut, valorile iniÈ›iale ale hemoglobinei serice, continuarea sângerării sau recidiva ei, alte afecÈ›iuni asociate, starea aparatului cardiovascular.
Hemoragiile digestive în cantități reduse (aproximativ 400-500 ml de sânge) nu duc la apariÈ›ia unor manifestări clinice specifice. Hemoragiile digestive mai mari, de peste 1.500 ml sânge, pot determina apariÈ›ia unui tablou clinic caracteristic È™ocului hemoragic, cu transpiraÈ›ii reci, tegumente palide, respiraÈ›ie superficială, tahicardie, puls filiform, anxietate, senzaÈ›ie de sete, confuzie, leÈ™in, hipotensiune arterială, pierderea stării de conÈ™tiență.
Totodată, pot fi prezente È™i manifestări clinice specifice bolii de fond, care a dus la apariÈ›ia hemoragiei digestive. Atfel, bolnavii cu ulcer peptic, pe lângă hemoragie digestivă exteriorizată prin vrsături mai pot prezenta dureri abdominale intense, eructaÈ›ii, balonare, greÈ›uri, pirozis, intoleranță la alimentele bogate în grăsimi melenă, inapetență, scădere în greutate, stare de leÈ™in, tulburări respiratorii.
Bolnavii cu diferite tipuri de esofagită, pe lângă hematemeză È™i melanemeză mai pot acuza disfagie, deglutiÈ›ie dificilă, senzaÈ›ia de gust amar în gură, pirozis, ameÈ›eli, senzaÈ›ia de corp străin în gât.
Bolnavii cu varice esofagiene pot prezenta frecvente episoade de hematemeză sau melanemeză, însoÈ›ite de alte manifestări clinice specifice precum greÈ›uri, melenă, hematochezie, ameÈ›eli, oboseală extremă, transpiraÈ›ii, dureri precordiale, balonare resimÈ›ită cu precădere în porÈ›iunea superioară a abdomenului.
Bolnavii cu sindrom Mallory-Weiss pot prezenta hematemeză, melenă, tuse, astenie și fatigabilitate.
În cazul hemobiliei (afecÈ›iune caracterizată prin pătrunderea sângelui la nivelul căilor biliare), bolnavul poate acuza colică biliară, hematemeză sau melanemeză È™i icter.
Tumorile maligne gastrointestinale pot determina apariția hematemezei și a melanemezei alături de manifestări clinice specifice sindromului de compresiune existent la acel nivel și manifestări clinice apărute din partea organelor invadate de către procesul tumoral.
Tumorile gastrice benigne sunt de cele mai multe ori asimptomatice, singurele manifestări clinice fiind reprezentate de hemoragiile digestive, care apar în urma ruperii formaÈ›iunii tumorale. [1], [2], [3], [4], [5]
Diagnostic. Investigații utile
Diagnosticul hemoragiei digestive superioare se face prin coroborarea datelor obÈ›inute în urma anamnezei complete (simptome amintite de bolnav, momentul apariÈ›iei, afecÈ›iuni asociate, medicamente administrate, etc.), a examinării clinice efectuate cu atenÈ›ie È™i a unei serii de investigaÈ›ii paraclinice. Pentru explorarea È™i confirmarea hemoragiei digestive superioare este necesară efectuarea următoarelor investigaÈ›ii:
- Hemoleucograma completă È™i examenul biochimic al sângelui
- Determinarea grupei de sânge È™i a Rh-ului
- Coagulograma (care trebuie să cuprindă timpii de sângerare È™i de coagulare, indexul de protrombină, timpul de protrombină, fibrinogenul, timpul de tromboplastină activată È™i timpul de tromboplastină parÈ›ial activată)
- Endoscopia digestivă superioară
- Videocapsula endoscopică
- Ecografia abdominală cu ecodoppler (indicată în mod special în cazul bolnavilor cu varice esofagiene, duodenale sau gastrice)
- Angiografia (utilă pentru explorarea ficatului și a sistemului port)
- Tomografia computerizată cu substanță de contrast (în cazul tumorilor gastrointestinale, a cirozei hepatice, a herniilor; totodată, permite evidenÈ›ierea cu acurateÈ›e a unei fistule aorto-enterice). [1], [2], [3], [4], [5]
Tratament
Hemoragiile digestive superioare reprezintă o urgență medico-chirurgicală È™i astfel orice pacient care prezintă vărsături cu sânge (hematemeză sau melanemeză) trebuie internat pe secÈ›ia de terapie intensivă pentru reechilibrare, investigaÈ›ii ulterioare, diagnostic corect È™i administrarea tratamentului medicamentos. De asemenea, în această unitate pot fi prevenite È™i chiar combătute anumite complicaÈ›ii ale acestor hemoragii (precum È™ocul hemoragic È™i stopul respirator), care în cadrul altor secÈ›ii clinice nu pot fi abordate aÈ™a cum trebuie.
Reechilibrarea bolnavilor cu hemoragiei digestivă superioară constă în aprecierea debutului sângerării, a duratei È™i a cantității de sânge pierdut, oprirea sângerării È™i iniÈ›ierea măsurilor de resuscitare È™i stabilizare. În acest sens, se efectuează un abord venos dublu (aplicarea a două canule intravenoase), asigurarea unei ventilaÈ›ii È™i a unei oxigenări corespunzătoare È™i refacerea volumului circulant prin înlocuirea sângelui pierdut (se plică regula 3-la-1 care presupune înlocuirea cu 3 ml de soluÈ›ii cristaloide fiecărui ml de sânge). Totodată, se indică corectarea coagulopatiilor È™i menÈ›inerea unei temperaturi normale a corpului. Întreruperea sângerării se realizează pe cale endoscopică. În cazul hemoragiilor digestive abundente poate fi necesară aspiraÈ›ia È™i lavajul gastric, atât în scop hemostatic pentru diminuarea episoadelor de vărsături hemoragice, cât È™i pentru a putea fi monitorizată mai eficient sursa hemoragică.
Tratamentul medicamentos presupune administrarea antagoniÈ™tilor receptorilor H2 (Ranitidină, Famotidină, etc.), a somatostatinei, a medicamentelor antiacide È™i a secretinei, cu scopul de a creÈ™te ph-ul gastric. Administrarea de lizin-vasopresină, somatostatină, sandostatin È™i glycin-vasopresină poate fi utilă pentru realizarea vasoconstricÈ›iei splahnice, cu scăderea secundară a fluxului sangvin înspre vasele de sânge rupte. Totodată, administrarea de acid tranexamic poate fi utilă pentru inhibarea dizolvării cheagului de sânge format în zona de hemoragiei, evitând astfel apariÈ›ia unui nou episod hemoragic.
Tratametul chirurgical pe cale clasică deschisă se efectuată în caz de eÈ™ec al tratamentului endoscopic, în cazul hemoragiilor recidivante, în cazul bolnavilor instabili hemodinamic È™i în cazul celor aflaÈ›i în stare de È™oc hemoragic. Tehnica chirurgicală variază în funcÈ›ie de boala de fond:
- în cazul ulcerelor se efectuează îndepărtarea chirurgicală a zonei ulceroase sau rezecÈ›ie gastrică (gastrotomie, duodenotomie, vagotomie tronculară cu bulbantrectomie sau vagotomie tronculară cu pilorectomie-piloroplastie),
- în cazul varicelor esofagiene se poate efectua gastrotomie longitudinală cu sutură hemostatică a varicelor rupte, deconexiune azigoportală, È™unturi portosistemice, etc.;
- în cazul ulcerelor de stres se practică vagotomie È™i piloroplastie, gastrectomie totală sau subtotală, vagotomie È™i antrectomie;
- în cazul tumorilor gastrointestinale se efectuează rezecÈ›ia gastrică, etc. [1], [2], [3], [4], [5]
2. Chapter 85Hematemesis, Melena, and Hematochezia, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK411/
3. Hematemesis, link: https://ddc.musc.edu/public/symptoms/hematemesis.html
4. What Causes Vomiting Blood?, link: https://www.healthline.com/symptom/vomiting-blood
5. Hematemesis, link: https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/hematemesis
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Curge mult sange din nas cand are varsaturi
- Hematemeza - se poate face un rmn abdominal pentru depistarea cauzei?
- Voma cu 2 litri de sânge fără diagnostic
- Probleme raspiratoare si saliva groasa.
- Un batran 78 de ani varsa sange de aproape trei zile
- Cine ne poate ajuta?