Senzația de greață după masă - afecțiuni posibile

©

Autor:

Senzația de greață după masă - afecțiuni posibile

De multe ori, după ce ai mâncat prea mult, poți experimenta o senzație de greață. Cu toate acestea, atunci când apare în mod regulat după masă, aceasta poate fi un simptom al unor afecțiuni mai grave.

 

Infecție

Dacă senzația de greață apare brusc și este urmată de vărsături, în special la câteva ore după masă, este posibil să ai o intoxicație alimentară. Alimentele pot deveni contaminate dacă nu sunt păstrate sau gătite în mod corespunzător.

 

gastroenterita virală

Cunoscută în mod obișnuit sub numele de gripă stomacală, poate provoca, de asemenea, greață după masă. Poți lua acest virus prin contact cu o altă persoană infectată sau prin consumul de alimente contaminate.

Aceste virusuri sunt contagioase și provoacă:

  • febră
  • greaţă
  • vărsături
  • diaree
  • dureri abdominale
  • crampe


Hidratează-te constant pentru a-ți îmbunătăți starea de rău. De asemenea, nu ezita să ceri ajutor medical dacă starea ta se înrăutățește.

Intoleranțe alimentare

Unele persoane au o intoleranță la anumite alimente, ceea ce înseamnă că organismul are dificultăți în a le digera.

Cel mai des întâlnite alimente care provoacă intoleranțe alimentare sunt cele care conțin lactoză sau gluten și alimente care provoacă gaze intestinale. (1)

Alergiile alimentare

Apar atunci când organismul identifică greșit proteinele găsite în anumite alimente ca fiind o amenințare, declanșând un răspuns al sistemului imunitar.

Greața cauzată de o alergie alimentară poate apărea la câteva secunde sau minute după masă. Adesea este însoțită de o serie de alte simptome, cum ar fi umflarea feței sau a buzelor și dificultăți de respirație sau la înghițire. Aceste tipuri de reacții necesită îngrijiri medicale imediate.

Sarcina

Schimbările hormonale apar adesea în timpul sarcinii și induc simptome de greață în orice moment al zilei, frecvent dimineața.

Unele femei însărcinate vor experimenta greață înainte de masă. Altele vor simți greață imediat după masă. Senzația de greață va debuta, de obicei, în a doua lună de sarcină.

dispepsie

Dispepsia sau indigestia ar putea fi funcțională sau s-ar putea datora altor probleme digestive (de exemplu, calculi biliari sau inflamații ale pancreasului).

Majoritatea persoanelor cu indigestie simt durere și disconfort la nivelul stomacului sau în piept. Senzația apare la scurt timp după consumarea alimentelor sau a băuturilor.

Reflux gastroesofagian

Apare atunci când valva musculară dintre esofag și stomac se rupe. Acest lucru face ca acidul stomacului să urce spre esofag.

Sindromul de colon iritabil

Printre simptome se numără dureri abdominale, diaree și constipație. Greața după masă este unul dintre cele mai frecvente simptome ale sindromului de colon iritabil.

Ischemia mezenterică

Apare atunci când arterele înguste sau blocate restricționează fluxul de sânge în intestinul subțire. Scăderea fluxului de sânge poate deteriora intestinul subțire. Greața după masă poate fi însoțită de dureri de stomac intense. (2)

Pancreatită

Pancreasul eliberează proteine și hormoni necesari digestiei. Dacă acest organ devine inflamat sau rănit, poate apărea senzația de greață, însoțită de durere în partea stângă superioară sau mijlocul abdomenului, febră și dureri abdominale după masă.

Boli ale veziciii biliare

Vezica biliară este responsabilă pentru eliberarea bilei pentru a ajuta la digerarea grăsimilor. Bolile vezicii biliare afectează digestia grăsimilor și pot provoca greață după consumul de alimente bogate în grăsimi.

Rău de mișcare

Unii oameni sunt sensibili la mișcare, ceea ce îi poate face să se simtă o senzație de greață. Consumul de alimente înainte sau după ce sunt supuși la mișcare, cu un anumit mijloc de transport, poate intensifica senzația de greață.

Medicamente

Greața este un efect secundar comun al mai multor medicamente, inclusiv antibiotice, medicamente pentru ameliorarea durerii sau medicamente chimioterapice. (3)

anxietate

Anxietatea se poate manifesta împreună cu alte tulburări psihiatrice – anorexie, bulimie, depresie, etc. Deși acestea nu sunt implicate direct în digestia alimentelor, stresul poate afecta digestia.

Anorexia nervoasă poate provoca greață din cauza excesului de acid stomac sau de înfometare. Bulimia nervoasă poate provoca greață după masă ca o reacție de obișnuință de a vomita orice aliment consumat.

Când ai nevoie de ajutor medical?

Senzația de greață după masă, care apare rar nu este un semnal de alarmă, dar dacă nu dispăre într-o săptămână, ar trebui să te adresezi medicului.


Consultă medicul dacă ai și alte simptme care însoțesc senzația de greață, precum:

  • Sânge în vărsături sau scaune.
  • Vărsături severe.
  • Dureri în piept.
  • Confuzie.
  • Diaree care durează mai mult de câteva zile.
  • Setea extremă și semne de deshidratare, slăbiciune și amețeli.
  • Febră.
  • Durere intensă în abdomen.
  • Bătăi rapide ale inimii.

Data actualizare: 16-09-2019 | creare: 16-09-2019 | Vizite: 73019
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum