Variații tensionale mari sub tratament antihipertensiv - de ce și cum ținem tensiunea mai constantă?
Autor: Dr. Purtan Teodora
Hipertensiunea arterială este definită de creșterea patologică a presiunii sangvine la nivelul vaselor de sânge la peste 140/90 mmHg. Este cea mai frecventă afecțiune cronică din toată lumea și reprezintă și un factor de risc pentru apariția altor afecțiuni, precumcele cardiace (infarct miocardic acut), renale (insuficiență renală acută sau boală cronică de rinichi) sau cerebrale (accident vascular cerebral).
Metodele terapeutice inovative au schimbat în bine prognosticul hipertensivilor. Există însă o categorie de bolnavi diagnosticați cu hipertensiune arterială care prezintă valori tensionale oscilante, chiar și sub tratament hipertensiv. Acest formă de hipertensiune arterială este foarte greu de diagnosticat și de tratat. [1], [2]
Ce este tensiunea arterială oscilantă?
Tensiunea arterială oscilantă se definește prin apariția în permanență, în ciuda tratamentului corespunzător, a unor variații (fluctuații) ale valorilor tensionale.
Chiar în condiții fiziologice, în absența vreunei afecțiuni, tensiunea arterială poate crește și scădea pe parcursul unei zile, în funcție de efortul fizic depus și mulți alți factori interni (emoții, alimentație, lipsa somnului) sau de mediu (temperaturi crescute).
În momentul în care apar diferențe mari între valorile tensionale în timpul zilei, mai ales în rândul unui bolnav aflat pe tratament antihipertensiv, se ridică suspiciunea de tensiune arterială oscilantă, care necesită tratament precoce.
Tensiunea arterială oscilantă apărută în rândul unei persoane diagnosticată cu tensine arterială, aflată sub tratament antihipertensiv, poate reprezenta un adevărat motiv de îngrijorare, atât pentru individul în cauză, cât și pentru medicul curant, datorită riscurilor asociate.
Există două forme particulare de hipertensiune arterială, caracterizată prin variații bruște ale valorilor tensionale în timpul cosultului medical:
- „hipertensiunea de halat alb”, context în care valorile tensionale cresc brusc în momentul determinării medicale a tensiunii arteriale de către medic, în rest valorile tensionale fiind normale sub tratament antihipertensiv.
- „hipertensiune arterială mascată” și se caracterizează prin normalizarea spontană a valorilor tensiunii arteriale în momentul consultului medical, cu apariția variațiilor tensionale sub tratament antihipertensiv în restul timpului. [3], [4], [5]
Variații tensionale mari sub tratament antihipertensiv - de ce apar?
Factori implicații în apariția variațiilor tensionale apărute la persoane hipertensive, aflate sub tratament corespunzător:
- Efortul fizic intens
- Expunerea îndelungată la temperaturi crescute
- Stresul psiho-emoțional
- Emoțiile puternice
- Anxietatea
- Lipsa somnului
- Consumul excesiv de alcool
- Consumul de droguri
- Fumatul în perioada administrării tratamentului antihipertensiv
- Consumul de cafea (cafeina crește valorile tensiunii arterale prin intermediul efectului constrictor pe care îl are asupra vaselor de sânge)
- Administrarea anumitor medicamente, precum antiinflamatoarele non-steroidiene (Ibuprofen, Naproxen) sau corticosteroizii (toate aceste medicamente determină creșterea valorilor tensionale prin modificarea fluxului sangvin la nivel renal, cu apariția secundară a retenției de apă și sodiu în organism); alte medicamente care pot determina apariția variațiilor tensionale sub tratament antihipertensiv sunt reprezentate de medicamentele beta-blocante, diureticele, antidepresivele triciclicemedicamentele administrate în cazul bolii Parkinson
- Administrarea unor doze exagerat de mari de medicamente antihipertensive
- Anumite tulburări hormonale (precum creșterea nivelului seric al hirmonilor suprarenalieni).
Toți acești factori pot determina variații tensionale în condiții patologice, în rândul unor persoane fără patologie hipertensivă. Cu cât mai mult însă poate fi agravată starea de sănătate a bolnavilor cu hipertensiune arterială supuși acestor factori de risc.
Pot fi descriși și anumiți factori favorizanți, care pot facilita variații tensionale mari sub tratament antihipertensiv:
- Alimentația hipersodată
- Hipercolesterolemia
- Sedentarismul
- Apariția hipertensiunii arteriale în asocierea altor afecțiuni, precum diabetul zaharat. [3], [4], [5]
Cum pot fi depistate variațiile tensionale?
Principalul mod de depistare a variațiilor tensionale se poate realiza prin purtarea unui dispozitiv special conceput, cunoscut sub denumirea de „Holter tensiune arterială”, care înregistrează valorile tensiunii arteriale prin determinarea lor repetată pe timpul zilei (la fiecare 15-30 de minute) și a nopții (la fiecare 30-60 de minute).
Rezultatele obținute în urma acestei monitorizări permite identificarea cu exactitate a factorului cauzator al variațiilor tensionale și corectarea sa. [3], [4], [5]
Variații tensionale mari sub tratament antihipertensiv - cum ținem tensiunea mai constantă?
Aceste variații ale tensiunii arteriale sunt deosebit de importante, nu doar în cazul persoanelor sănătoase, ci mai ales în rândul bolnavilor hipertensivi, deoarece pot duce la apariția unor complicații destul de severe, care duc la schimbarea permanentă a stilului de viață și a calității vieții individului în cauză.
Printre complicațiile variațiilor tensionale sub tratament antihipertensiv se numără accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, moarte subită, etc.
Un studiu realizat în rândul unui grup extins de persoane diagnosticate cu hipertensiune arterială, a căror valori tensionale oscilau sub tratament, a demonstrat că riscul de apariție a insuficienței cardiace este cu 25% mai crescut, decât în rândul persoanelor care nu prezentau variații tensionale sub tratament.
Tocmai din acest motiv, variațiile tensionale apărute sub tratament antihipertensiv trebuie corectate.
Principalul mod de a corecta variațiile tensionale apărute sub tratament antihipertensiv este schimbarea stilului de viață. Aceasta impune în primul rând corectarea oricărui factor de risc sau favorizant. Astfel, se impune renunțarea la consumul de alcool și de cafea, adoptarea unui regim alimentar hiposodat, hipocaloric, renunțarea la fumat, evitarea expunerii la efortul fizice extenuante, evitarea expunerii la temperaturi crescute, combaterea stresului psiho-emoțional, combaterea insomniei, combaterea anxietății prin administrarea de anxiolitice, evitarea administrării medicamentelor care pot determina variații ale tensiunii arteriale, corectarea tulburărilor hormonale apărute în organism și nu în ultimul rând administrarea tratamentului antihipertensiv așa cum a fost prescris de către medic, fără doze în plus sau în minus.
Pe de altă parte, se impune adoptarea unui stil de viață sănătos, cu respectarea orelor de odihnă și a unui program de efort fizic moderat și regulat, combaterea sedentarismului, scădere în greutate în cazul persoanelor supraponderale sau obeze și corectarea celorlalte afecțiuni asociate hipertensiunii arteriale prin tratament corespunzător.
Respectarea și administrarea tratamentului antihipertensiv exact așa cum a fost prescris de către medicul curant este cel mai important aspect în lupta pentru corectarea variațiilor tensionale sub tratament antihipertensiv. De regulă, atunci când factorii de risc amintiți lipsesc cu desăvârșire, principala cauză suspicionată a variațiilor tensionale sub tratament antihipertensiv este modificarea dozelor impuse de către medic sau lipsa administrării medicamentelor prescrise.
Printre medicamentele administrate în cadrul tratamentului antihipertensiv se numără următoarele:
- Diuretice (Furosemid, Hidroclorotiazidă, Spironolactonă)
- Inhibitori centrali adrenergici (Metildopa, Clonidina)
- Inhibitori adrenergici (Guanetidină, Rezorcină, blocanții receptorilo alfa-adrenergici (Prazosin, Terazosin)
- Blocanții receptorilor beta-adrenergici (Atenolol, Bisoprolol, Propanolol)
- Blocanți ai canalelor de calciu (Diltiazem, Amlodipină)
- Vasodilatatoare (Hidralazină, Nitroglicerină)
- Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (Enalaprin, Perindopril)
- Sartani (Candesartan, Valsartan, Losartan)
- Inhibitori direcți ai reninei (Aliskiren).
Dozele medicamentoase sunt prescrise personalizat pentru fiecare bolnav, în funcție de o multitudine de facoti, precum vârsta, afecțiunile asociate, prezența sarcinii la femei, etc.
În cazul variațiilor tensionale care apar sub tratament antihipertensiv, în ciuda respectării corespunzătoare a tratamentului prescis de către medic și în lipsa vreunuia dintre factorii de risc menționați, pentru corectarea acestor oscilații se poate recurge la anumite proceduri intervenționale, precum angioplastia percutană cu balon, angioplastia percutană cu implantare de stent, ablația prin radiofrecvență pe cateter, denervarea renală.
Pe lângă toate acestea, în prezent au fost elaborate în laboratoarele de cercetare numeroase produse naturale de combatere a hipertensiunii arteriale și a tensiunii oscilante. [1], [2], [3], [4], [5]
2. Victor Stoica, Viorel Scripcariu, COMPENDIU DE SPECILITĂŢI MEDICO-CHIRURGICLE vol.I, Editura Mediclă, Bucureşti, 2018
3. How can I stabilize my blood pressure?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321523.php
4. Why Does My Blood Pressure Fluctuate?, link: https://www.healthline.com/health/fluctuating-blood-pressure
5. Blood Pressure Variability and Its Management in Hypertensive Patients, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3526715/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Gonartroza + astm bronsic, tensiune oscilanta
- Tensiune oscilanta
- Tensiune oscilanta, senzatie de ameteala permanenta, oboseala si greata
- Tensiune oscilatorie
- Adolescent si HTA oscilant
- Senzatii de caldura cu cresterea tensiunii arteriale
- Tensiune arteriala oscilanta
- Tensiune mare si puls oscilant (la urgenta cardiologul a refuzat sa vina la pacienti)
- Prolaps de valva mitrala tensiune oscilanta
- Leșin cu tensiune mare