Sportul și bolile de inimă - ce ar trebui să știi

Sportul și bolile de inimă - ce ar trebui să știi

©

Autor:

Sportul și bolile de inimă - ce ar trebui să știi

Sportul are numeroase beneficii asupra sănătății È™i practicarea în mod constant a acestuia previne bolile de inimă È™i reduce riscul de moarte prematură la pacienÈ›ii diagnosticaÈ›i cu boli de inimă. TotuÈ™i, practicarea sistematică a unui sport induce o serie de modificări structurale È™i funcÈ›ionale asupra inimii, situaÈ›ie ce poartă numele de „cordul atletului”. În majoritatea cazurilor aceste modificări se încadrează în parametrii normalului È™i regresează odată cu încetarea practicării sportului, însă nu de puÈ›ine ori atleÈ›ii prezintă anumite variaÈ›ii structurale È™i electrice ale inimii, care se suprapun cu cele întâlnite în boli de inimă ce pot fi responsabile pentru moarte cardiacă subită în timpul efortului fizic. Cu toate acestea, probabilitatea ca sportul să provoace stop cardiac sau infarct miocardic acut este foarte mică. Este însă puternic recomandat ca persoanele sedentare, complet inactive fizic È™i cele cu boli de inimă avansate să efectueze un consult medical înainte de a iniÈ›ia activități sportive. (1, 2, 3)

I. Rolul sportului în gestionarea bolilor de inimă

Activitatea aerobică moderată este recomandată tuturor adulÈ›ilor sănătoÈ™i, indiferent de vârstă, precum È™i persoanelor cu boli de inimă. ExerciÈ›iile aerobice au beneficii asupra circulaÈ›iei, prin reducerea tensiunii arteriale È™i a frecvenÈ›ei cardiace È™i, de asemenea, cresc rezistenÈ›a la efort È™i debitul cardiac, adică îmbunătățesc capacitatea inimii de a pompa sânge. În plus, activitatea fizică aerobică scade riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, iar pentru persoanele deja diagnosticate cu diabet zaharat ajută la ameliorarea controlului glicemic. (2, 4)

Este recomandată practicarea exerciÈ›iilor aerobice moderate în majoritatea zilelor săptămânii, însumând în total 150 de minute pe săptămână. Spre exemplu, este ideal să facem sport cel puÈ›in 30 de minute zilnic, cel puÈ›in cinci zile pe săptămână. Activitate aerobică de intensitate moderată înseamnă că ne vom creÈ™te atât frecvenÈ›a cardiacă, dar È™i pe cea respiratorie, însă vom putea în continuare să vorbim în timp ce facem sport. Exemple de exerciÈ›ii aerobice includ mersul rapid, alergatul, înotul, ciclismul, săritul corzii sau tenisul. (2, 4)

PacienÈ›ii cu boală coronariană de lungă durată trebuie să efectueze un control medical înainte de a începe să practice un anumit sport. Rolul acestui consult este de a stabili nivelul de intensitate permis al exerciÈ›iilor fizice, luând în considerare riscul fiecărui pacient în parte de a suferi un eveniment acut, precum un atac de cord. (2)

Pentru pacienÈ›ii obezi sau cei diagnosticaÈ›i cu hipertensiune arterială sau diabet zaharat, ghidurile recomandă exerciÈ›ii pentru creÈ™terea forÈ›ei musculare. ExerciÈ›iile de forță È™i rezistență pot reduce cantitatea de È›esut adipos din organism È™i pot creÈ™te masa musculară slabă. Exemplele includ ridicarea unor greutăți uÈ™oare, libere (greutăți de mână, gantere sau haltere), folosirea aparatelor cu greutăți, a benzilor elastice sau practicarea exerciÈ›iilor de rezistență, precum flotări È™i genuflexiuni. Este recomandată practicarea acestora cel puÈ›in trei zile pe săptămână, în asociere cu exerciÈ›ii aerobice. Această combinaÈ›ie poate ajuta la creÈ™terea nivelului de colesterol HDL („bun”) È™i la diminuarea colesterolului LDL („rău”) . (2, 4)

Activitatea fizică de intensitate moderată È™i practicată în mod regulat este recomandată È™i pentru prevenirea fibrilaÈ›iei atriale, cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac. Cu toate acestea, pacienÈ›ii cu fibrilaÈ›ie atrială care iau tratament cu anticoagulante pentru prevenirea accidentului vascular cerebral ar trebui să evite sporturile de contact din cauza riscului crescut de sângerare. (2)

În orice situaÈ›ie, dacă o persoană acuză durere în piept pentru mai mult de 15 minute, trebuie să cheme o ambulanță. În plus, dacă în timpul activității fizice sunt prezente palpitaÈ›ii, dificultăți de respiraÈ›ie sau disconfort la nivel toracic, activitatea trebuie redusă È™i trebuie programat un consult medical. (2)

II. Modificări induse de activitatea fizică susÈ›inută la nivelul inimii - „Cordul Atletului”

Cordul atletului nu este o boală, ci presupune o serie de modificări structurale È™i funcÈ›ionale la nivelul inimii la persoanele care fac sport mai mult de o oră zilnic, în majoritatea zilelor. Aceste modificări sunt considerate a fi adaptative, adică permit inimii să crească volumul de sânge È™i implicit cantitatea de oxigen care este transportată la È›esuturile implicate în activitatea fizică. (1, 3, 5)

La examenul fizic pot fi decelate anumite modificări, precum bradicardie sinusală, suflu sistolic ejecÈ›ional la nivelul marginii sternale inferioare stângi, zgomote cardiace supraadăugate (zgomotele 3 È™i 4) È™i pulsuri carotidiene hiperdinamice. Aceste semne sunt cauzate de modificările structurale care apar la nivelul inimii în urma efortului fizic intens È™i care includ dilatarea uÈ™oară a cavităților cardiace, în special a ventriculului stâng, precum È™i creÈ™terea proporÈ›ională a grosimii peretelui ventricular stâng. În acest mod, creÈ™te atât volumul-bătaie, cât È™i debitul cardiac, ceea ce determină o frecvență cardiacă de repaus scăzută (bradicardie) È™i o umplere ventriculară diastolică prelungită. CreÈ™terea tonusului vagal este motivul principal pentru apariÈ›ia bradicardiei, care va determina la rândul ei scăderea consumului miocardic de oxigen. În ciuda tuturor acestor modificări, funcÈ›ia sistolică È™i cea diastolică se menÈ›in normale, iar persoana rămâne asimptomatică. (3, 5)

Modificările la examinarea electrocardiografică (EKG) sunt frecvente în cazul cordului de atlet, însă au o corelaÈ›ie slabă cu nivelul de activitate fizică È™i performanÈ›a cardiovasculară. Cea mai frecventă modificare EKG întâlnită în această situaÈ›ie est bradicardia sinusală, definită ca o frecvență cardiacă de repaus sub 60 de bătăi pe minut. Alte modificări includ aritmie sinusală, bloc atrioventricular de grad I, modificări QRS izolate, specifice pentru hipertrofie ventriculară stângă È™i/ sau dreaptă, bloc incomplet de ramură dreaptă È™i sindrom de repolarizare precoce. Aceste modificări sunt considerate fiziologice È™i adaptative la efortul fizic È™i nu necesită evaluare suplimentară. Cu toate acestea, unde Q patologice, subdenivelări de segment ST, interval QT lung sau scurt, supradenivelare de segment ST asemănătoare sindromului Brugada, etc. sunt neobiÈ™nuite la atleÈ›i È™i nu au legătură cu efortul. Ele necesită evaluări suplimentare pentru a exclude boli cardiace subiacente care au risc crescut de moarte cardiacă subită. (1, 3, 6)

Examenul ecocardiografic este utilizat pentru a diferenÈ›ia cordul atletului de boli structurale cardiace care implică un risc de evenimente cardiace, inclusiv moarte cardiacă subită, însă diagnosticul diferenÈ›ial nu este uÈ™or de realizat în toate cazurile. Atât cordul atletului, cât È™i cardiomiopatia hipertrofică (CMH) se pot prezenta cu hipertrofie septală stângă. Atunci când este prezentă miÈ™carea sistolică anterioară a valvei mitrale, diagnosticul de CMH este mai probabil. De asemenea, funcÈ›ia diastolică este de obicei normală la atleÈ›i, dar poate fi anormală în cardiomiopatii. Toate modificările sunt reversibile È™i regresează odată cu încetarea efortului la atleÈ›i, însă nu È™i la pacienÈ›ii cu cardiomiopatii. (1, 3)

Cordul atletului nu necesită tratament, însă pot fi necesare 3 luni de oprire a antrenamentelor sportive (decondiÈ›ionare) pentru a obiectiva faptul că modificările cardiace sunt reversibile È™i regresează. Acest lucru are rol în diagnosticul diferenÈ›ial cu cardiomiopatiile, caz in care modificările persistă È™i în absenÈ›a sportului. Cu toate acestea, decondiÈ›ionarea poate interfera în mod negativ cu viaÈ›a atleÈ›ilor È™i poate fi întâmpinată cu rezistență din partea acestora. (3)

III. Boli structurale cardiace cu risc de moarte cardiacă subită în timpul efortului

Moartea cardiacă subită (MCS), deÈ™i rară, constituie cea mai frecventă cauză de moarte subită în populaÈ›ia atletică. Impactul major atât emoÈ›ional, cât È™i social, pe care îl are asupra comunității este explicat prin faptul că afectează sportivi tineri È™i presupuÈ™i a fi sănătoÈ™i. (7)

În majoritatea cazurilor de atleÈ›i care mor subit, este detectată o anomalie cardiacă, ceea ce implică faptul că efortul fizic acÈ›ionează ca factor declanÈ™ator. Cauzele morÈ›ii cardiace subite în rândul atleÈ›ilor depind în principal de vârstă. Astfel, în cazul atleÈ›ilor de peste 35 de ani, cea mai frecventă cauză de moarte cardiacă subită este boala coronariană aterosclerotică, iar în categoria sportivilor sub 35 de ani predomină afecÈ›iunile cardiace moÈ™tenite, precum cardiomiopatiile (în special cardiomiopatia hipertrofică È™i cardiomiopatia aritmogenă de ventricul drept) È™i anomaliile de origine coronariană. Alte boli cardiace care pot contribui la riscul de moarte cardiacă subită în timpul efortului sunt miocardita, bolile cardiace valvulare (bicuspidie aortică, prolaps de valvă mitrală), disecÈ›ia de aortă, tulburări de ritm cardiac moÈ™tenite È™i sindromul de preexcitaÈ›ie ventriculară. (1, 7)

Au fost dezvoltate strategii pentru prevenirea morÈ›ii cardiace subite în rândul atleÈ›ilor, axate pe identificarea precoce a sportivilor la risc È™i pe instituirea unui răspuns rapid în situaÈ›ia unui stop cardiac. Identificarea atleÈ›ilor la risc constă în screening înainte de participarea la activități sportive, compus din efectuarea anamnezei, examenului clinic È™i a electrocardiogramei (EKG). În cazul în care sunt identificate modificări în cadrul evaluării iniÈ›iale ce sugerează un risc crescut vor fi necesare teste suplimentare, precum ecocardiografie, Holter, test de efort, scor de calciu coronarian, rezonanță magnetică cardiacă, coronarografie, studii electrofiziologice, etc. Rapiditatea răspunsului odată ce stopul cardiac s-a produs poate fi augmentată prin plasarea defibrilatoarelor automate externe în spaÈ›ii publice È™i instruirea participanÈ›ilor È™i antrenorilor privind resuscitarea cardio-pulmonară. (1, 7)


Data actualizare: 07-12-2021 | creare: 07-12-2021 | Vizite: 1428
Bibliografie
1. Sports and heart disease – ESC CardioMed (3 ed.), Link: https://oxfordmedicine.com/view/10.1093/med/9780198784906.001.0001/med-9780198784906-part-60
2. ESC Guidelines on Sports Cardiology and Exercise in Patients with Cardiovascular Disease – European Society of Cardiology, Link: https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/can-people-with-heart-disease-exercise-safely
3. Athlete’s Heart – MSD Manual, Link: https://www.msdmanuals.com/professional/cardiovascular-disorders/sports-and-the-heart/athlete’s-heart
4. 3 Kinds of Exercise That Boost Heart Health – Johns Hopkins Medicine, Link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/3-kinds-of-exercise-that-boost-heart-health
5. Athlete's Heart – Stanford Health Care, Link: https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/blood-heart-circulation/athletes-heart.html
6. Sinus Bradycardia – MedScape, Link: https://emedicine.medscape.com/article/760220-overview
7. Sudden Cardiac Death in Athletes – Methodist DeBakey Cardiovascular Journal, Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4969030/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Capacitatea de a recunoaÈ™te semnele unui eveniment cardiac iminent în timpul exerciÈ›iului, redusă în grupul persoanelor de peste 35 ani
  • CondiÈ›ia fizică poate avea beneficii semnificative asupra sănătății cardiovasculare
  • ExerciÈ›iile fizice regulate au un impact semnificativ asupra sănătății cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum