Variabilele care influențează activitatea fizică vârstnici
Autor: Zamfir Andreea
Activitatea fizică este esențială pentru o îmbătrânire sănătoasă, iar declinul funcțional, fragilitatea, căderile și bolile cronice, inclusiv diabetul și bolile cardiovasculare sunt reduse. Exercițiile fizice regulate îmbunătățesc, de asemenea, calitatea vieții și diminuează depresia.
În pofida acestor avantaje bine cunoscute pentru sănătate, persoanele în vârstă nu reușesc în mod frecvent să atingă cele 150 de minute recomandate pe săptămână de activitate fizică moderată.
În cadrul unui studiu inovator, realizatde Florida International University și Christine E. Lynn College of Nursing de la Florida Atlantic University, cercetătorii au examinat variabilele care influențează activitatea fizică la un eșantion divers de adulți în vârstă.
Concluziile studiului, publicate în revista Geriatrics, au arătat că cinci variabile, cum ar fi vârsta, educația, cunoștințele, durerea și depresia, au reprezentat o parte semnificativă din punct de vedere statistic a variației activității fizice în rândul acestei populații diverse de vârstnici care trăiesc în comunități.
Cei care au raportat niveluri mai scăzute de activitate fizică au avut tendința de a fi mai în vârstă, de a avea mai puțini ani de educație și de a raporta niveluri mai scăzute de implicare socială, de reziliență, de sănătate mintală și de evaluare a sănătății proprii, precum și niveluri mai ridicate de depresie, anxietate, durere și indice de masă corporală (IMC).
Potrivit lui Ruth M. Tappen, autorul principal al studiului, educația poate fi crucială pentru a-i ajuta pe adulții în vârstă cu simptome depresive să înțeleagă modul în care activitatea fizică le poate diminua simptomele, precum și pentru a-i ajuta să determine tipurile de activități pe care le-ar putea găsi plăcute.
Rezultatele studiului indică faptul că mulți dintre acești factori ar putea fi abordați prin conceperea și testarea unor intervenții la nivel individual, de grup și de comunitate pentru a crește activitatea fizică în rândul populației în vârstă.
Cercetătorii îndeamnă profesioniștii din domeniul sănătății să încurajeze pacienții cu depresie și să scrie o „rețetă” pentru o plimbare sau un antrenament zilnic și să promoveze educația privind beneficiile exercițiilor fizice pentru afecțiuni precum artrita sau durerile de spate.
sursa: News Medical
foto: Florida Atlantic University News
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Exercițiile sunt benefice și sigure pentru persoanele în vârstă cu afecțiuni cronice sau riscuri multiple
- Consumul zilnic de migdale accelerează recuperarea după antrenament
- Banda adezivă medicală - cea mai ieftină și la îndemână metodă de a preveni bășicile provocate de încălțăminte
- Antiinflamatoarele administrate pe termen lung pot încetini dezvoltarea musculaturii la tineri
- Batranete, haine grele...
- Escare la batrana imobilizata
- Batran dificil, Ajutor!
- Cum rezolv problema unei batrane cu grave tulbulari psihice?
- Durere picior stang
- Saliva cleioasa
- Batrana care a cazut
- Despre mancarime la un batran
- Escare la batrana cu AVC