ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Creierul beneficiază chiar și printr-o activitate fizică moderată, arată un studiu

©

Autor:

Creierul beneficiază chiar și printr-o activitate fizică moderată, arată un studiu
Un nou studiu, publicat în jurnalul Neurology® de cercetătorii de la German Center for Neurodegenerative Diseases (DZNE) , oferă informații utile pentru sănătatea noastră mentală: chiar și un nivel moderat de activitate fizică prezintă efecte benefice asupra proceselor cognitive, acestea sporind semnificativ pe măsură ce creștem efortul fizic.
În cadrul studiului, cercetătorii au selectat 2.550 de participanți implicați în Studiul Rhineland, realizat anterior de către DZNE, care a evaluat nivelul de activitate fizică a populației din orașul Bonn. Participanții, cu vârste între 30 și 94 de ani, au fost instruiți să realizeze timp de o săptămână exercițiile fizice uzuale purtând un instrument poziționat la nivelul coapsei. Ulterior, volumul creierului și grosimea cortexului participanților au fost evaluate prin rezonanță magnetică nucleară (RMN).

Rezultatele experimentului au arătat cum anumite zone cerebrale, în special cele cu necesar crescut de oxigenare, s-au dovedit mai mari la persoanele cu nivel mai mare de activitate fizică. Cu toate acestea, imaginile RMN nu au evidențiat o creștere liniară a dimensiunilor cerebrale odată cu creșterea nivelului de activitate, întrucât cea mai mare creștere a apărut în cazul participanților inactivi sau moderat activi, majoritar de vârstă înaintată.

Fabienne Fox, autorul principal al lucrării, a afirmat: „Scopul nostru a fost să aruncăm o privire mai detaliată asupra creierului și să aflăm care regiuni ale creierului sunt influențate cel mai mult de activitatea fizică. Am reușit să arătăm că activitatea fizică a avut un efect notabil asupra tuturor regiunilor creierului investigate. Putem spune astfel: cu cât activitate fizică este mai intensă, cu atât regiunile creierului au cresc. Am observat acest lucru mai ales în hipocamp, care este considerat centrul de control al memoriei. Astfel, volumele mai mari ale creierului oferă o protecție mai bună împotriva neurodegenerării.”

De asemenea, studiul a observat faptul că efectele benefice ale sportului asupra cogniției ar putea fi explicate și prin afectarea expresiei anumitor gene implicate în apariția bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer, Parkinson sau Huntington. Fabienne Fox a adăugat: „Dorim să oferim un impuls suplimentar pentru a deveni mai activi fizic, pentru a promova sănătatea creierului și pentru a preveni bolile neurodegenerative. Chiar și activitatea fizică moderată poate ajuta, astfel încât un mic efort are un impact semnificativ.”

sursa: Science Daily
foto: leszekglasner - stock.adobe.com

Data actualizare: 05-08-2022 | creare: 05-08-2022 | Vizite: 310
Bibliografie
The brain already benefits from moderate physical activity, study shows, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220803112611.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Câte calorii consumi când mergi vs când alergi?
  • Precizia gadget-urilor sportive diferă în funcție de locul în care sunt plasate
  • O oră de exerciții fizice pe săptămână poate preveni depresia
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum