Vaccinarea adultului cu diabet

©

Autor:

Persoanele bolnave de diabet au o vulnerabilitate imunitară crescută din cauza acestei afecțiuni, fiind mai susceptibili să se îmbolnăvească. Din acest motiv, respectarea vaccinurilor dedicate adulților este esențială, cu precizarea că anumite imunizări sunt mai stringente decât altele, în cazul diabeticilor.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) recomandă ca diabeticii să beneficieze în fiecare an de vaccinul antigripal sezonier, pentru că această boală, în caz de contactare, îi poate afecta într-o măsură mult mai mare decât se întâmplă în cazul persoanlor sănătoase. De regulă, în cazul în care infecția se produce, este nevoie de spitalizare, pentru că  riscul dezvoltării de complicații este cvasi iminent, iar cazurile de decese survenite în urma îmbolnăvirii de gripă sunt mai numeroase. Astfel, recomandarea de vaccinare antigripală sezonieră este indicată chiar și în cazul femeilor însărcinate. Perioada cea mai potrivită este cea cuprinsă între începutul lui octombrie și jumătatea lui noiembrie. (1)

Un alt vaccin strict recomandat persoanelor bolnave de diabet este cel pneumococic, deoarece acestea se încadrează pe lista grupelor de risc ale bolilor provocate de Streptococcus pneumoniae: pneumonie, sinuzită, meningită. Astfel, conform graficului destinat vaccinării adulților, sunt recomandate una sau mai multe doze, în funcție de indicațiile medicului. Recomandarea este urgentă când vine vorba despre diabeticii care au depășit vârsta de 65 de ani, care ar trebui să beneficieze de o suplimentare cu încă o doză de vaccin pneumococic.  (2,3)

Infecția cu virusul hepatitei B este, conform CDC, mult mai probabilă în cazul diabeticilor decât în cazul altor persoane, deoarece există riscul ca, în timpul măsurării glicemiei sau prin intermediul injectării insulinei, să se intre în contact cu sângele unei persoane bolnave de hepatita B. Acest lucru se întâmplă mai ales în cadrul azilelor, dar nu numai, din cauza practicii de a partaja instrumentarul menționat mai sus, gest care expune persoana bolnavă de diabet la un risc major.

Din această cauză, diabeticilor li se recomandă ca la un timp cât mai scurt de la diagnosticare să se vaccineze antihepatita B, având grijă să respecte întreaga serie de trei doze, pentru o eficacitate maximă. În cazul diabeticilor de peste 60 de ani, vaccinarea împotriva hepatita B rămână la latitudinea medicului, în funcție de expunere și de starea generală de sănătate. Studiile desfășurate de  Societatea Americană de Diabet au arătat că vaccinul antihepatita B are un răspuns mai bun în cazul diabeticilor, cu cât aceștia sunt mai tineri; odată cu vârsta ( mai ales dacă diabetul este asociat și cu alte probleme de sănătate), efectul vaccinului scade. Un alt factor care ar putea afecta eficacitatea vaccinului antihepatita B în cazul diabeticilor este obezitatea (53% dintre diabetici suferă de această problemă). Din cauza stratului dens de grăsime, lungimea standard a acului de administrare a vaccinului ar putea fi ineficientă, pentru că nu reușește să ajungă până la mușchi, iar imunizarea nu se mai face corespunzător.  (4,5,6)

Data actualizare: 10-10-2013 | creare: 20-09-2013 | Vizite: 7782
Bibliografie
1 - Staying Healthy with Diabetes, sursa: https://www.cdc.gov/diabetes/consumer/healthy.htm

2 - Immunizations – diabetes, sursa: https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/patientinstructions/000331.htm

3 - Recommended Immunizations for Adults by Medical Condition, sursa: https://www.cdc.gov/vaccines/schedules/downloads/adult/adult-schedule-easy-read.pdf

4 - Diabetes and Hepatitis B Vaccination, sursa:
https://www.cdc.gov/diabetes/pubs/pdf/hepb_vaccination.pdf

5 - Insulin Pens and Insulin Cartridges Must Not Be Shared, sursa:
https://www.cdc.gov/diabetes/news/docs/insulinpens.htm

6 - Immune Response of Hepatitis B Vaccine Among Persons With Diabetes. A systematic review of the literature, sursa: https://care.diabetesjournals.org/content/35/12/2690.full?sid=45260c39-78b8-4f71-b567-664c7c612fe8

7 - Hepatitis A, B, and C: Learn the Differences, sursa: https://www.immunize.org/catg.d/p4075.pdf

8 - Vaccinations for Adults with Hepatitis C Infection, sursa:
https://www.immunize.org/catg.d/p4042.pdf

9 - Hepatitis C Information for the Public, sursa: https://www.cdc.gov/hepatitis/c/

10 - Vaccinations for Adults with HIV Infection, sursa:
https://www.immunize.org/catg.d/p4041.pdf

11 - Recommended Immunizations for HIV Positive Adults, sursa: https://aidsinfo.nih.gov/ContentFiles/Recommended_Immunizations_FS_en.pdf

12 - HIV, AIDS, and the CD4 Count
https://www.webmd.com/hiv-aids/cd4-count-what-does-it-mean
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaccinul antihepatita B
  • Vaccinul DiTePer (DTP)
  • Vaccinul antipolio (antipoliomielită)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum