Utilizarea problematică a smartphone-ului și relația cu anxietatea, depresia și somnul la elevii cu vârsta cuprinsă între 13 și 16 ani
©
Autor: Airinei Camelia
![Utilizarea problematică a smartphone-ului și relația cu anxietatea, depresia și somnul la elevii cu vârsta cuprinsă între 13 și 16 ani](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=47763.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Studiul publicat în BMJ Mental Health a inclus 69 de elevi cu vârste între 13 È™i 16 ani, de la două È™coli gimnaziale, care au fost evaluaÈ›i prin chestionare semi-structurate la începutul studiului È™i după patru săptămâni. Cercetătorii au folosit Scala de Dependenta de Smartphone Versiunea Scurtă (SAS-SV) pentru a măsura expunerea la utilizarea problematică a smartphone-ului È™i au monitorizat participanÈ›ii între 28 martie È™i 3 iunie 2022.
Rezultatele studiului indică faptul că prevalenÈ›a generală a utilizării problematice a smartphone-ului (UPS) a fost de 15%, fiind mai mare în rândul femeilor (17%) decât al bărbaÈ›ilor (11%). În rândul participanÈ›ilor cu UPS, 44% au dezvoltat anxietate moderat-severă comparativ cu 26% dintre cei fără expunere la UPS. De asemenea, 56% dintre indivizii cu UPS au prezentat simptome depresive, în comparaÈ›ie cu 36% dintre cei fără UPS, iar 22% dintre cei cu UPS È™i 23% dintre cei fără au raportat dificultăți de somn.
Analiza a arătat asociaÈ›ii lineare între utilizarea problematică a smartphone-ului È™i schimbările în anxietate, depresie È™i insomnie, cu creÈ™teri ale acestor probleme asociate cu creÈ™terea scorului UPS. De exemplu, o creÈ™tere de 10 puncte în UPS pe parcursul a patru săptămâni a fost asociată cu creÈ™teri ale anxietății, depresiei È™i dificultăților de somn de 2,2, 1,4, respectiv 2,1 puncte.
Mai mult, majoritatea participanÈ›ilor au încercat să limiteze utilizarea smartphone-urilor, cu diverse grade de succes. Măsuri precum punerea telefonului pe silenÈ›ios sau dezactivarea notificărilor au fost eficiente pentru mulÈ›i. TotuÈ™i, unii participanÈ›i au găsit dificil să controleze utilizarea, recurgând la aplicaÈ›ii pentru a seta limite de timp.
În concluzie, studiul sugerează că utilizarea crescută a smartphone-urilor poate creÈ™te riscul de anxietate, depresie È™i probleme de somn în rândul adolescenÈ›ilor din Marea Britanie. DeÈ™i majoritatea recunosc consecinÈ›ele negative ale utilizării excesive a smartphone-urilor È™i reuÈ™esc să o gestioneze eficient, unii necesită asistență suplimentară pentru a aplica tehnicile de reducere a utilizării în mod eficient.
sursa: News Medical
Data actualizare: 08-08-2024 | creare: 08-08-2024 | Vizite: 340
Bibliografie
'My phone sometimes makes me anxious': Study investigates associations between problematic smartphone usage and anxiety, sleep, and depression, link: https://www.news-medical.net/news/20240806/My-phone-sometimes-makes-me-anxious-Study-investigates-associations-between-problematic-smartphone-usage-and-anxiety-sleep-and-depression.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Fertilitatea la nivel global a scăzut la mai puțin de jumătate față de anii 1950
- Medicamente de uz veterinar, eficiente împotriva ploșnițelor de pat
- Somnul celular poate ajuta la înțelegerea procesului de îmbărânire
- Dezechilibrul între viața personală și muncă are efecte negative chiar și decenii mai târziu
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum