Noi perspective asupra importanței voinței în autocontrol

©

Autor:

Noi perspective asupra importanței voinței în autocontrol
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Rutgers arată că principalul factor de care depinde capacitatea unei persoane de a se autocontrola este reprezentată de voință, demonstrând astfel că teoriile anterioare ce susțineau faptul că mecanismul prin care se poate obține controlul asupra sinelui este reglarea diacronică, ce excludea automat influența voinței în acest context. Conform oamenilor de știință, noua abordare aduce în prim plan o componentă voită a comportamentului uman, mai exact una de controlare deliberată a oamenilor în stăpânirea unor impulsuri.
Jordan Bridges, doctorandă în cadrul Departamentului de Filosofie al universității americane, apreciază că reglarea sincronică, adică cea voită, este mai dificil de obținut decât cea diacronică, concluzia fiind bazată pe rezultatele unor campanii de promovare a acestui tipar mental, precum cele de oprire a consumului de tutun, alcool sau droguri în rândul tinerilor. Prin urmare, studiul a avut ca scop diferențierea celor două tipuri de reglare prin intermediul unui design de cercetare multifactorial, privind astfel reglarea sincronică și diacronică drept două entități distincte. Astfel, participanții au fost rugați să analizeze comportamentul unui personaj fictiv ce a fost expus în diferite ipostaze și folosind diferite tehnici de autocontrol, aceștia furnizând ulterior o evaluare a nivelului de autocontrol pe care personajul îl manifesta în cadrul poveștii.

Rezultatele analizei au demonstrat că persoanele care au participat au considerat că personajul a prezentat nivele de autocontrol mari atunci când acesta folosea reglarea sincronică, adică cea mediată direct de voință, în timp ce reglarea diacronică a fost considerată ineficientă. În plus, și în cadrul combinării celor două tipuri de autocontrol, participanții au considerat că acesta a reușit să obțină nivele mai bune ale acestuia atunci când reglarea sincronică era preponderentă, evitarea radicală a tentației, ce reprezintă fundamentul reglării diacronice, fiind apreciată drept ineficientă.

Bridges afirmă că descoperirea pe care a obținut-o, cu ajutorul echipei sale, furnizează date importante cu privire la autocontrol, reprezentând totodată un fundament pentru modul în care psihologii și filozofii se pot referi la autocontrol și o nouă cale de gestionare a obținerii unor grade cât mai ridicate ale acestuia. În plus, aceasta subliniază faptul că înțelegerea rolului voinței în acest concept este esențial pentru ajutarea oamenilor ce doresc să întrerupă anumite obiceiuri vicioase.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 10-10-2022 | creare: 10-10-2022 | Vizite: 522
Bibliografie
New insights on the significance of willpower to self-control, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220810134127.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Autocontrolul în primii ani de viață, asociat cu o stare de sănătate mai bună în viața de adult
  • Educarea copiilor cu privire la modurile de reglare a propriilor emoții poate influența pozitiv rezultatele educaționale ulterioare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum