Uscătorul UV de unghii cu gel poate leza ADN-ul și cauza mutații

©

Autor:

Uscătorul UV de unghii cu gel poate leza ADN-ul și cauza mutații
Utilizarea dispozitivelor de uscare a unghiilor cu gel cu raze ultraviolete poate fi mai periculoasă pentru sănătatea publică decât se credea anterior. Cercetători de la Universitatea din California San Diego au studiat aceste dispozitive care emit lumina ultravioletă (UV) și au constatat că utilizarea lor duce la moartea celulelor și la mutații care cauzează cancer la celulele umane.

Aceste dispozitive sunt comune în saloanele de unghii și folosesc, în general, un anumit spectru de lumina UV (340-395nm) pentru a "vindeca" chimicalele utilizate în manichiurile cu gel. Deși paturile de bronzare folosesc un alt spectru de lumina UV (280-400nm) care, conform studiilor, au fost demonstate a fi cancerigene, spectrul utilizat în uscătoarele pentru unghii nu a fost studiat în mod adecvat.

"Dacă ne uităm la modul în care sunt prezentate aceste dispozitive, sunt promovate ca fiind sigure, fără niciun motiv de îngrijorare", a spus Ludmil Alexandrov, profesor de bioinginerie și medicină celulară și moleculară la UC San Diego și autorul principal al studiului publicat în ianuarie în Nature Communications. "Dar din câte știm noi, nimeni nu a studiat încă aceste dispozitive și efectul lor asupra celulelor umane la nivel molecular și celular."

Folosind trei linii diferite de celule - keratinocite de piele adultă umană, fibroblaste din preput uman și fibroblaste embrionare de șoarece - cercetătorii au constatat că utilizarea acestor dispozitive UV pentru o singură sesiune de 20 de minute duce la o mortalitate celulară de 20-30%, în timp ce trei expuneri consecutive de 20 de minute cauzează o mortalitate celulară de 65-70%.

Expozitia la lumina UV a cauzat, de asemenea, daune la nivelul mitocondriilor și ADN-ului celulelor rămase și a dus la mutații cu modele care pot fi observate în cancerul de piele la oameni.

"Am văzut mai multe lucruri: în primul rând, am văzut că ADN-ul este deteriorat", a spus Alexandrov. "Am văzut, de asemenea, că unele dintre daunele ADN-ului nu sunt reparate în timp și că acestea duc la mutații după fiecare expunere cu un uscător de unghii cu gel UV. În cele din urmă, am văzut că expunerea poate cauza o disfuncție mitocondrială, care poate, de asemenea, să rezulte în mutații suplimentare. Am studiat pacienți cu cancer de piele și am văzut aceleași modele de mutații în aceste celule iradiate."

Cercetătorii atenționează că, deși rezultatele arată efectele negative ale utilizării repetate a acestor dispozitive asupra celulelor umane, este necesar un studiu epidemiologic pe termen lung pentru a afirma concluziv că utilizarea acestor dispozitive duce la un risc crescut de cancer de piele. Cu toate acestea, rezultatele studiului sunt clare: utilizarea cronică a acestor uscătoare pentru unghii este dăunătoare pentru celulele umane.

Maria Zhivagui, un cercetător postdoctoral în laboratorul Alexandrov și autor principal al studiului, a fost însăși un fan al manichiurilor cu gel, dar a renunțat la această tehnică după ce a văzut rezultatele:
"Când făceam doctoratul, am început să auzim despre manichiurile cu gel, care durează mai mult decât lacul normal. Am fost interesată să încerc lacul de unghii cu gel, în special în cadrul unui laborator experimental în care îmi puneam și îmi scoteam des manusile, pentru a păstra o aparență prezentabilă," a spus Zhivagui. "Așa că am început să folosesc manichiuri cu gel periodic pentru câțiva ani. Când am văzut efectul radiației emise de dispozitivul de uscare pentru lacul de unghii cu gel asupra morții celulare și că aceasta crează mutații în celule chiar și după o singură sesiune de 20 de minute am găsit acest lucru foarte alarmant și am decis să nu mai folosesc această tehnică."

Data actualizare: 19-01-2023 | creare: 19-01-2023 | Vizite: 406
Bibliografie
DNA damage and somatic mutations in mammalian cells after irradiation with a nail polish dryer.
Nature Communications, 2023; 14 (1)
https://www.nature.com/articles/s41467-023-35876-8
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Unghiile cu gel
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum