Durere de cap după vin roșu? Acum medicii știu care este cauza
©
Autor: Airinei Camelia
Într-un nou studiu al Universității California, Davis, cercetătorii au examinat cauza durerilor de cap provocate de consumul de vin roșu, chiar și în cantități mici. Acest fenomen poate apărea în decurs de 30 de minute până la trei ore după consum. Studiul a fost publicat în revista Scientific Reports.
Principalul vinovat identificat este quercetina, un flavanoid natural prezent în fructe și legume, inclusiv în struguri. Quercetina este considerată un antioxidant sănătos și este disponibilă chiar și sub formă de supliment. Totuși, când este metabolizată împreună cu alcoolul, poate deveni problematică.
Cercetătorii explică faptul că quercetina, odată ajunsă în sânge, este convertită într-o formă numită quercetină glucuronidă, care blochează metabolismul alcoolului. Acest lucru poate duce la acumularea toxinei acetaldehidei în organism, cunoscută pentru efectele sale iritante și inflamatorii. Niveluri ridicate de acetaldehidă pot cauza roșeață facială, dureri de cap și greață.
Interesant este că medicamentul disulfiram, prescris alcoolicilor pentru a-i descuraja de la consumul de alcool, provoacă aceleași simptome prin acumularea toxinei acetaldehidă în corp. De asemenea, aproximativ 40% din populația Asiei de Est are o enzimă care nu funcționează eficient, permițând acumularea acetaldehidei în sistemul lor.
Studiul a identificat, de asemenea, că nivelurile de quercetină pot varia semnificativ în vinurile roșii, în funcție de expunerea strugurilor la soare și de metodele de fabricație ale vinului, inclusiv contactul cu pielea în timpul fermentației, procesele de finisare și îmbătrânirea.
Cercetătorii plănuiesc să compare vinurile roșii care conțin multă quercetină cu cele care conțin puțină, pentru a testa teoria lor despre durerile de cap cauzate de vinul roșu pe oameni. Acest mic studiu clinic uman va fi condus de University of California, San Francisco, finanțat de Wine Spectator Scholarship Foundation.
Există încă multe necunoscute despre cauzele durerilor de cap provocate de vinul roșu, inclusiv de ce unii oameni par mai susceptibili decât alții și dacă enzimele persoanelor care suferă de aceste dureri de cap sunt mai ușor inhibit de quercetină sau dacă această populație este pur și simplu mai afectată de acumularea toxinei acetaldehidă.
sursa: News Medical
Principalul vinovat identificat este quercetina, un flavanoid natural prezent în fructe și legume, inclusiv în struguri. Quercetina este considerată un antioxidant sănătos și este disponibilă chiar și sub formă de supliment. Totuși, când este metabolizată împreună cu alcoolul, poate deveni problematică.
Cercetătorii explică faptul că quercetina, odată ajunsă în sânge, este convertită într-o formă numită quercetină glucuronidă, care blochează metabolismul alcoolului. Acest lucru poate duce la acumularea toxinei acetaldehidei în organism, cunoscută pentru efectele sale iritante și inflamatorii. Niveluri ridicate de acetaldehidă pot cauza roșeață facială, dureri de cap și greață.
Interesant este că medicamentul disulfiram, prescris alcoolicilor pentru a-i descuraja de la consumul de alcool, provoacă aceleași simptome prin acumularea toxinei acetaldehidă în corp. De asemenea, aproximativ 40% din populația Asiei de Est are o enzimă care nu funcționează eficient, permițând acumularea acetaldehidei în sistemul lor.
Studiul a identificat, de asemenea, că nivelurile de quercetină pot varia semnificativ în vinurile roșii, în funcție de expunerea strugurilor la soare și de metodele de fabricație ale vinului, inclusiv contactul cu pielea în timpul fermentației, procesele de finisare și îmbătrânirea.
Cercetătorii plănuiesc să compare vinurile roșii care conțin multă quercetină cu cele care conțin puțină, pentru a testa teoria lor despre durerile de cap cauzate de vinul roșu pe oameni. Acest mic studiu clinic uman va fi condus de University of California, San Francisco, finanțat de Wine Spectator Scholarship Foundation.
Există încă multe necunoscute despre cauzele durerilor de cap provocate de vinul roșu, inclusiv de ce unii oameni par mai susceptibili decât alții și dacă enzimele persoanelor care suferă de aceste dureri de cap sunt mai ușor inhibit de quercetină sau dacă această populație este pur și simplu mai afectată de acumularea toxinei acetaldehidă.
sursa: News Medical
Data actualizare: 21-11-2023 | creare: 21-11-2023 | Vizite: 468
Bibliografie
New study unravels the mystery of red wine headaches, link: https://www.news-medical.net/news/20231120/New-study-unravels-the-mystery-of-red-wine-headaches.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- O creștere cu 69% a cazurilor de demență este anticipată în România, în următoarele trei decenii
- 4% din decesele din lumea întreagă sunt cauzate de șederea prelungită pe scaun
- Aproape 3.000 de decese premature evitate zilnic prin reducerea poluării aerului
- 1 din 5 adolescenți prezintă un somn deficitar din cauza rețelelor de socializare
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni