Factorii de risc pentru accelerarea îmbătrânirii creierului (studiu)

©

Autor:

Factorii de risc pentru accelerarea îmbătrânirii creierului (studiu)
Studiul recent publicat în revista științifică Nature Communications explorează influențele factorilor de risc genetici și modificabili asupra regiunilor cerebrale vulnerabile la îmbătrânire și boli. Cercetarea se concentrează pe o rețea cerebrală de ordine superioară, identificată anterior ca având o degenerare accelerată în bătrânețe și o dezvoltare tardivă în adolescență, cunoscută pentru vulnerabilitatea sa crescută la schizofrenie și boala Alzheimer.
Analizând datele de la aproape 40.000 de participanți ai UK Biobank, studiul a evaluat asocierea dintre această rețea cerebrală și 161 de factori de risc modificabili, clasificați în 15 categorii largi, inclusiv tensiunea arterială, colesterolul, diabetul, greutatea, consumul de alcool, fumatul, starea de depresie, inflamația, poluarea, auzul, somnul, socializarea, dieta, activitatea fizică și educația.

Rezultatele au arătat că rețeaua cerebrală vulnerabilă demonstrează o scădere accelerată a volumului materiei cenușii comparativ cu restul creierului, fiind implicată în sarcini comportamentale legate de execuție, memoria de lucru și atenție. Studiul a identificat șapte clustere genetice asociate cu această rețea, inclusiv variante genetice legate de reglarea traficului celulelor imune în sistemul nervos central, inflamație și protecția neurologică împotriva ischemiei.

În plus, analiza a evidențiat că diabetul, poluarea legată de trafic și consumul de alcool sunt cei mai dăunători factori de risc modificabili pentru aceste regiuni cerebrale deosebit de vulnerabile. Aceste descoperiri subliniază importanța factorilor de stil de viață și a expunerii la poluanți în deteriorarea specifică a rețelei cerebrale asociate cu îmbătrânirea și bolile neurodegenerative.

Interesant, două dintre clusterele genetice identificate se află în regiunea pseudo-autosomală a cromozomilor sexuali, legate de genele sistemului de grup sanguin XG, deschizând calea pentru investigații suplimentare privind rolul său posibil în îmbătrânirea nesănătoasă.

Studiul evidențiază că, pe lângă efectul vârstei și sexului, diabetul, poluarea și consumul de alcool sunt factorii de risc modificabili cei mai dăunători pentru această rețea cerebrală de regiuni de ordine superioară. Factorii genetici sunt legați de răspunsul imun și inflamator, patologia tau, transportul metalelor și disfuncția vasculară, precum și de sistemul de grup sanguin XG din regiunea pseudo-autosomală a cromozomilor sexuali, și sunt semnificativ asociați cu factorii de risc modificabili relevanți pentru demență.

Această cercetare oferă o perspectivă valoroasă asupra factorilor care contribuie la vulnerabilitatea anumitor regiuni cerebrale la îmbătrânire și boală, subliniind importanța prevenirii prin gestionarea factorilor de risc modificabili și explorarea mecanismelor genetice subiacente.

sursa: News Medical

Data actualizare: 28-03-2024 | creare: 28-03-2024 | Vizite: 357
Bibliografie
Study reveals risk factors for faster aging in the brain, link: https://www.news-medical.net/news/20240327/Study-reveals-risk-factors-for-faster-aging-in-the-brain.aspx

Imagine: G. Douaud and J. Manuello
În stânga figurii, culoarea roșu-galben denotă regiunile care degenerează mai devreme decât restul creierului și sunt vulnerabile la boala Alzheimer. Aceste zone ale creierului sunt regiuni de ordin superior care procesează și combină informațiile provenite din diferitele noastre simțuri. În dreapta figurii, fiecare punct reprezintă datele despre creier de la un participant la Biobank din Marea Britanie. Curba generală arată că, în aceste regiuni deosebit de fragile ale creierului, există o degenerare accelerată odată cu vârsta.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Au fost identificate genele asociate deteriorării creierului odată cu vârsta
  • Microbii pot inversa îmbătrânirea creierului
  • Activitatea fizică ar putea îmbunătăți abilitățile cognitive ale creierului îmbătrânit
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum