Suplimentele de Vitamina D pentru tratamentul vertijului postural
Suplimentele de Calciul și vitamină D reduc senzațiile de amețeală, conform unui studiu recent publicat în revista Academiei Americane de Neurologie.
Vertijul postural paroxistic benign este una dintre afecțiunile urechii interne, reprezentând una dintre cele mai frecvente cauze ale amețelilor. Specialiștii neurologi au pus în lumină ipoteza conform căreia suplimentarea dietei cu Vitamina D și Calciu de două ori pe zi reduce apariția amețelilor.
Persoanele cu un nivel redus al vitaminei D reprezintă candidații ideali pentru a lua aceste suplimente. Efectele secundare sunt reduse, astfel încât viața pacientului nu este supusă unui risc adițional.
Vertijul pozițional paroxistic benign este caracterizat prin senzația de amețeală apărută în momentul schimbării poziției capului. Deși nu îndeajuns recunoscut, acest tip de vertij este unul dintre cele mai frecvent întâlnite în practica medicală curentă. Deși nu conferă un grad de handicap fizic, afecțiunea este una debilitantă afectând calitatea vieții.
Identificarea și tratarea acestui tip de vertij se face prin manevre simple efectuate de către un medic. Acesta va începe prin executarea unor mișcări de rotire ale capului, atent realizate, care vor mobiliza cristalele de la nivelul urechii. Aceste exerciții vor influența apariția amețelilor doar temporar, reapariția lor fiind frecvent raportată de către pacienți.
Pentru realizarea studiului, grupul științific coreean a analizat 957 de persoane asupra cărora s-au efectuat manevrele de rotire pentru a opri vertijul. Cei 957 de pacienți au fost împărțiți în două subgrupuri, unul destinat observației și unul supus intervenției.
Persoanele din grupul de intervenție și-au dozat nivelul seric al vitaminei D înainte de începerea studiului. Astfel, 348 de persoane aveau nivelul seric sun 20ng/ml și au primit tratament cu vitamina D 400UI împreună cu 500mg de Calciu, administrate de două ori pe zi.
Cei 97 de pacienți cu niveluri serice ale vitaminei D ce depășeau 20ng/ml nu au primit vitamina D și Calciu.
Grupul destinat observației nu și-a dozat nivelul vitaminei D și nu a primit vitamina D sau Calciu.
Rezultatele au fost obținute prin compararea celor două grupuri. Astfel pacienții care au primit vitamina D și Calciu au raportat o diminuare a frecvenței episoadelor de vertij după aproximativ un an. Comparativ cu grupul de observație, doar 38% dintre persoanele din grupul intervențional au avut un nou episod vertiginos.
Autorii lucrării științifice precizează că rezultatele studiului sunt pe punctul de a identifica o nouă terapie împotriva vertijului, terapie ieftină, la îndemâna oricui și cu efecte adverse minore.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Statinele scad riscul unui nou AVC la persoanele care au suferit deja un AVC hemoragic
- Scrisul de mână, benefic pentru învățarea mai rapidă și mai eficientă a unor noi abilități
- Microbiota intestinală: noua frontieră în cercetarea și terapia bolii Alzheimer
- Inteligența artificială și robotica, utilizate pentru tratarea persoanelor cu leziuni ale măduvei spinării
intră pe forum