Un tratament inovator pentru migrenele cronice

©

Autor:

Un tratament inovator pentru migrenele cronice

Clinicienii de la Centrul Medical Albany şi de la Empire State College, Universitatea de Stat din New York, Saratoga Springs, au propus o nouă metodă de tratament pentru ameliorarea simptomelor cefaleei la suferinzii de migrenă cronică. Rezultatele cercetărilor efectuate au fost prezentate la Întâlnirea Anuală Ştiinţifică a Societăţii de Radiologie Intervenţională. Tratamentul presupune blocarea ganglionului sfenopalatin intranazal prin tehnica imagistică, cu scopul de a scădea gradul de durere, astfel încât pacienții să reducă doza de medicamente pentru migrene.

Nevralgia migrenoasă este una dintre cele mai comune şi debilitante boli din S.U.A., pentru care medicamentele administrate se dovedesc a avea multe efecte secundare adverse şi care implică cheltuieli financiare mari. Kenneth Mandato este expert în radiologie intervenţională şi conducătorul unui studiu care promite să ofere pacienţilor o terapie centrată pe înlăturarea reprizelor de migrenă şi creşterea calităţii vieţii. Astfel, alături de echipa sa, el a realizat un studiu retrospectiv la care au participat 112 pacienţi care se confruntau cu migrenă şi cefalee cluster (durere de cap severă, recurentă, care afectează de obicei o singură parte a capului). Pentru a evalua gradul de epuizare şi disconfort dat de migrenă, aceşti pacienţi au fost solicitați să raporteze severitatea durerii de cap cu ajutorul unei scale de la 1 la 10 (Scala analog vizuală).

Terapia propusă este minim invazivă şi constă în introducerea unui cateter de forma unui spaghetti prin pasajele nazale până la ganglionul sfenopalatin (mănunchi de nervi localizat posterior de cavitatea nazală şi asociat cu migrenele), la nivelul căruia se administrează lidocaină 4%.

Înainte de tratament, pacienţii raportau un nivel mediu al durerii de 8, 25 pe Scala analog vizuală, pe o perioadă de minimum 15 zile pe lună. În ziua imediat următoare acţiunii asupra ganglionului sfenopalatin, valorile s-au redus la jumătate, adică la 4, 10. La 30 zile de la procedură, s-a raportat valoarea medie de 5, 25, deci o scădere cu 36% în comparaţie cu cea de dinaintea terapiei. De asemenea, 88% dintre pacienţi au solicitat doze mai reduse de medicament sau chiar nu au mai avut nevoie de acesta.

Administrarea lidocainei la nivelul ganglionului sfenopalatin acţionează ca un buton de resetare pentru circuitul migrenei în creier. Când amorţeala dată de lidocaină dispare, factorul declanşator al migrenei pare să nu mai aibă aceleaşi efecte maximale de dinaintea tratamentului. Unii pacienţi au afirmat că au scăpat imediat de durere şi că ajung mai rar la spital pentru calmarea acesteia. Datorită terapiei minim invazive, se consideră că blocarea ganglionului în scopul diminuării migrenei se poate realiza chiar şi în mod repetat, în cazul în care este necesar.

Pentru validarea studiului, Mandato va urmări evoluţia celor 112 pacienţi şi răspunsul lor la 6 luni după tratament. El ia în calcul şi începerea unui studiu dublu-orb (nici pacientul şi nici doctorul nu cunosc ce tratament este administrat) care va evalua într-un mod mai riguros eficacitatea blocării ganglionului sfenopalatin în încercarea de vindecare a migrenei cronice.

 

Sursa: Science Daily


Data actualizare: 20-06-2018 | creare: 16-03-2015 | Vizite: 6021
Bibliografie
Image-guided treatment shown to break the migraine cycle: https://www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150301092136.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Migrenele pot constitui un factor de risc pentru accident vascular cerebral și infarct miocardic la femei
  • Dieta săracă în carbohidrați ar putea reduce migrenele
  • De ce vinul și ciocolata pot declanșa migrene?
  •