Când ne pierdem conștiența, creierul nu este „tăcut”

©

Autor:

Când ne pierdem conștiența, creierul nu este „tăcut”
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Basel arată că neuronii de la nivel piramidal prezintă o creștere a activității la expunerea la anestezice, descoperire obținută de aceștia prin intermediul unor instrumente genetice moderne, utilizate pe șoareci de laborator. Conform acestora, activitatea neuronilor implicați în acest fenomen este variabilă în funcție de anestezicul testat, astfel oamenii de știință descoperind că anumite anestezice au determinat instalarea unui ritm de transmitere neuronală a semnalului mai rapid decât altele.
Cu toate acestea, doctorul Arjun Bharioke, prim autor al studiului, afirmă că elementul comun al acțiunii anestezicelor la acest nivel a fost unul de stimulare a tuturor neuronilor piramidali din stratul al cincilea, fenomen pe care l-a denumit sincronie neuronală. Aceștia, explică doctorul, sunt responsabili de interconectarea diverselor structuri și zone corticale între ele, ceea ce se traduce printr-o restricționare a informațiilor pe care cortexul le poate produce în cazul unei astfel se sincronizări.

Bharioke menționează și faptul că, în timpul anesteziei, neuronii de la nivel piramidal își modifică funcția, ei încetând să transmită informații specifice, toți având rolul de a propaga o anumită informație în tandem. Doctorul compară această modificare cu situația în care, la un meci de fotbal, spectatorii se opresc din discuțiile individuale pe care le aveau înaintea unui gol, ca să aplaude în același timp echipa victorioasă. De asemenea, studiul echipei intervine în completarea unor informații deja obținute în urma unor cercetări anterioare, prin care s-a suspectat faptul că pierderea conștiinței este bazată pe deconectarea cortexului de restul creierului, oamenii de știință de la Universitatea din Basel sugerând faptul că modificarea este reprezentată de scăderea informațiilor de la acest nivel.

Alexandra Brignall, autor al studiului și medic veterinar, afirmă că studiile prin care se obțin mai multe informații referitoare la anestezie și la starea cerebrală a persoanelor care o necesită este esențială pentru a diminua riscurile pe care o astfel de intervenție le presupune constant. Aceasta mai menționează și faptul că substanțele anestezice nu sunt ușor de utilizat, deoarece este necesară o monitorizare constantă a pacientului pentru asigurarea unei stări de inconștiență optimă. Botond Roska, director al institutului, susține această opinie prin evidențierea potențialului cercetării de a furniza informațiile necesare dezvoltării unor substanțe care să funcționeze mai eficient drept anestezice.

sursa: Science Daily
foto: iStock

Data actualizare: 25-05-2022 | creare: 25-05-2022 | Vizite: 533
Bibliografie
When unconscious, the brain is anything but 'silent', link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220512092618.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele negative asupra memoriei ale anesteziei
  • Poate anestezia generală să inducă demență?
  • Evadarea din inconștiență: modul în care creierul repornește după o anestezie profundă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum