Neuronii artificiali, folosiți pentru a identifica regiunile din creier ce cauzează convulsiile epileptice

Neuronii artificiali, folosiți pentru a identifica regiunile din creier ce cauzează convulsiile epileptice

©

Autor:

Neuronii artificiali, folosiți pentru a identifica regiunile din creier ce cauzează convulsiile epileptice

Cercetătorii de la Universitatea din Zurich au dezvoltat un dispozitiv compact, eficient din punct de vedere energetic, fabricat din neuroni artificiali, capabil să decodeze undele cerebrale. Cipul foloseÈ™te date înregistrate din undele cerebrale ale pacienÈ›ilor cu epilepsie pentru a identifica ce regiuni ale creierului cauzează convulsii epileptice. Cercetarea deschide noi perspective pentru tratamentul epilepsiei.
Algoritmii reÈ›elei neuronale actuale produc rezultate impresionante care ajută la rezolvarea unui număr incredibil de probleme. Cu toate acestea, dispozitivele electronice utilizate pentru a rula aceÈ™ti algoritmi necesită în continuare o putere de procesare prea mare. Sistemele de inteligență artificială (AI) pur È™i simplu nu pot concura cu un creier real atunci când vine vorba de procesarea informaÈ›iilor senzoriale sau a interacÈ›iunilor cu mediul în timp real.

Ingineria neuromorfă este o nouă abordare promițătoare care acoperă decalajul dintre inteligenÈ›a artificială È™i cea naturală. O echipă de cercetare interdisciplinară a folosit ingineria neuromorfă pentru a dezvolta un cip care recunoaÈ™te în mod fiabil È™i precis biosemnalele complexe. Oamenii de È™tiință au reuÈ™it să utilizeze tehnologia pentru a detecta cu succes oscilaÈ›ii de înaltă frecvență (HFO) înregistrate anterior. Undele specifice identificate, măsurate utilizând o electroencefalogramă intracraniană (iEEG), s-au dovedit a fi biomarkeri promițători pentru identificarea È›esutului cerebral care provoacă convulsii epileptice.

Cercetătorii au conceput mai întâi un algoritm care detectează oscilaÈ›iile de înaltă frecvență prin simularea reÈ›elei neuronale naturale a creierului: o mică aÈ™a-numită reÈ›ea neuronală spiking (SNN). Al doilea pas a implicat implementarea SNN într-o bucată de hardware care, spre deosebire de computerele convenÈ›ionale, este mult mai eficientă din punct de vedere energetic.

„Proiectarea noastră ne permite să recunoaÈ™tem tiparele spaÈ›io-temporale în semnale biologice în timp real”, spune autorul studiului, Giacomo Indiveri, profesor la Institutul de Neuroinformatică al Universității din Zurich. Cercetătorii intenÈ›ionează să îÈ™i folosească concluziile pentru a crea un sistem electronic care recunoaÈ™te È™i monitorizează în mod fiabil HFO-urile în timp real. Sistemul ar putea îmbunătăți rezultatul intervenÈ›iilor neurochirurgicale în sălile de operaÈ›ie.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 02-06-2021 | creare: 02-06-2021 | Vizite: 444
Bibliografie
Artificial neurons recognize biosignals in real time, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210527112501.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum afectează Neurontin È™i Lyrica sinapsele creierului?
  • Terapie genică care poate suprima pe termen lung convulsiile epileptice
  • Convulsii la copil - ce trebuie să È™tii ca părinte
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum