Care este legătura între expunerea la pesticide și bola Parkinson?
Autor: Cristina Mustață
Studiile epidemiologice anterioare au determinat că utilizarea a două substanÈ›e fitosanitare, paraquat – un ierbicid È™i maneb – cu rol fungicid, a fost asociată cu apariÈ›ia bolii Parkinson.
În timp ce în Uniunea Europeană È™i ElveÈ›ia utilizarea paraquatului este interzisă din cauza toxicității crescute È™i a asocierii cu boala Parkinson, manebul este utilizat încă în agricultură cu preacuÈ›ie. Potrivit legislaÈ›iei europene în vigoare, manebul nu constituie riscuri pentru sănătatea umană atunci când este utilizat corespunzător, iar cantitățile reziduale din alimente sunt în doze prea mici pentru a genera efecte adverse È™i pot, de asemenea, să fie îndepărtate prin decojire È™i spălare riguroasă.
Conform autorului studiului de față, la persoanele cu susceptibilitate genetică pentru boala Parkinson riscul de a face boala creÈ™te cu aproximativ 250 procente în urma expunerii la paraquat È™i maneb, comparativ cu populaÈ›ia generală.
Studiul s-a realizat pe celule stem recoltate de la persoane cu predispoziție genetică pentru boala Parkinson, care prezintă mutații specifice la nivelul genei care codifică sinucleina, implicit pe celule stem embrionare la care mutațiile specifice au fost rezultatul editării genice. Rezultatele nu pot fi generalizate la oameni și prin urmare trebuie tratate cu precauție.
Reziduurile de pesticide din legume și fructe
Pornind însă de la ipoteza că riscul de a dezvolta boala Parkinson în urma expunerii la cele două pesticide e mai mare la persoanele cu predispoziÈ›ie genetică de a face boala, cercetătorii propun ca nivelurile maxime acceptabile de reziduuri ale paraquatului È™i manebului, prezente la exteriorul sau în produsele agroalimentare, să fie reactualizate astfel încât să ia în calcul susceptibilitatea unor grupuri vulnerabile de a dezvolta efecte adverse neruologice.
Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul È™tiinÈ›ific Federation of American Societies for Experimental Biology.
Căpșunile și pesticidele. Chiar sunt periculoase pentru consum?
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cum se formează memoria pe termen lung
- Afectarea memoriei este un efect secundar normal al îmbătrânirii - când pierderea memoriei devine patologică?
- De ce unele persoane nu reacționează emoțional la niciun tip de muzică?
- CM101 (sau BK40143) - un nou agent ce ar putea elimina proteinele toxice din creier din Alzeimer și Parkinson
- Parkinson
- Ar putea fi acestea simptome ale bolii Parkinson?
- Bolnav ciroza și parkinson
- Parkinson Tratament Levodopa
- Sunt două proteine care distrug neuronii în boala Parkinson: alpha-synuclein și kinaza-C?
- Boala Parkinson-diagnostic RMN
- Parkinson, psihiatrie sau prefacatorie
- Cosmaruri medicatie Parkinson
- Caderi dese octogenara