Care este legătura între expunerea la pesticide și bola Parkinson?

Care este legătura între expunerea la pesticide și bola Parkinson?

©

Autor:

Care este legătura între expunerea la pesticide și bola Parkinson?
Potrivit unui studiu desfășurat în cadrul Universității din Guelph, expunerea la anumite pesticide, chiar È™i la un nivel scăzut, s-a asociat cu alterări celulare similare efectelor mutagene cunoscute a fi implicate în apariÈ›ia bolii Parkinson.

Studiile epidemiologice anterioare au determinat că utilizarea a două substanÈ›e fitosanitare, paraquat – un ierbicid È™i maneb – cu rol fungicid, a fost asociată cu apariÈ›ia bolii Parkinson.

Trebuie menționat că participanții la aceste studii au fost predominant fermieri sau persoane cu acces la produse industriale fitosanitare, prin urmare expunerea la care fac referire articolele este de ordin profesional și nu acută sau cronică prin ingestia alimentelor contaminate cu aceste pesticide!

În timp ce în Uniunea Europeană È™i ElveÈ›ia utilizarea paraquatului este interzisă din cauza toxicității crescute È™i a asocierii cu boala Parkinson, manebul este utilizat încă în agricultură cu preacuÈ›ie. Potrivit legislaÈ›iei europene în vigoare, manebul nu constituie riscuri pentru sănătatea umană atunci când este utilizat corespunzător, iar cantitățile reziduale din alimente sunt în doze prea mici pentru a genera efecte adverse È™i pot, de asemenea, să fie îndepărtate prin decojire È™i spălare riguroasă.


Conform autorului studiului de față, la persoanele cu susceptibilitate genetică pentru boala Parkinson riscul de a face boala creÈ™te cu aproximativ 250 procente în urma expunerii la paraquat È™i maneb, comparativ cu populaÈ›ia generală.

Studiul s-a realizat pe celule stem recoltate de la persoane cu predispoziție genetică pentru boala Parkinson, care prezintă mutații specifice la nivelul genei care codifică sinucleina, implicit pe celule stem embrionare la care mutațiile specifice au fost rezultatul editării genice. Rezultatele nu pot fi generalizate la oameni și prin urmare trebuie tratate cu precauție.

Reziduurile de pesticide din legume și fructe

Pornind însă de la ipoteza că riscul de a dezvolta boala Parkinson în urma expunerii la cele două pesticide e mai mare la persoanele cu predispoziÈ›ie genetică de a face boala, cercetătorii propun ca nivelurile maxime acceptabile de reziduuri ale paraquatului È™i manebului, prezente la exteriorul sau în produsele agroalimentare, să fie reactualizate astfel încât să ia în calcul susceptibilitatea unor grupuri vulnerabile de a dezvolta efecte adverse neruologice.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul È™tiinÈ›ific Federation of American Societies for Experimental Biology.

CăpÈ™unile È™i pesticidele. Chiar sunt periculoase pentru consum? 

Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 05-06-2018 | creare: 05-06-2018 | Vizite: 1063
Bibliografie
Study uncovers cause of pesticide exposure, Parkinson's link, link: https://medicalxpress.com/news/2018-05-uncovers-pesticide-exposure-parkinson-link.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de lactate degresate ar putea creÈ™te riscul de boală Parkinson?
  • Telemedicina - eficientă pentru monitorizarea pacienÈ›ilor cu Parkinson
  • Testul de desen care poate indica primele semne ale bolii Parkinson
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum