Un studiu ilustrează procesele cognitive desfășurate în creierul adormit

©

Autor:

Un studiu ilustrează procesele cognitive desfășurate în creierul adormit
Somnul, un proces cerebral esențial pentru supraviețuire, cuprinde două tipuri principale de activitate neuronală: somn non-REM și somn REM. Încă din anul 1950, s-a descoperit faptul că somnul REM este responsabil de apariția viselor, fiind caracterizat și de mișcări rapide ale globilor oculari. Considerate inițial ca fiind aleatorii, un nou studiu, realizat de cercetătorii de la UC San Francisco și publicat în jurnalul Science, propune o nouă teorie: în timpul somnului, ochii noștri se mișcă spre lucrurile pe care le visăm.

Dr. Massimo Scanziani, autorul principal al studiului, a afirmat: „Această lucrare ne oferă o privire asupra proceselor cognitive aflate în desfășurare în creierul adormit și, în același timp, rezolvă un puzzle care a declanșat curiozitatea oamenilor de știință de zeci de ani.”

Pentru acest studiu, echipa de cercetători a utilizat șoareci de laborator pentru a înregistra date despre activitatea neuronală, în paralel cu monitorizarea mișcărilor globilor oculari. Celulele nervoase care au fost urmărite în acest experiment sunt considerate drept „busolă” în interpretarea viselor la nivel cerebral.

În urma analizării datelor despre somnul șoarecilor, cercetătorii au descoperit cum direcția mișcărilor ochilor și direcția „busolei” creierului animalelor au fost aliniate în mod precis în timpul somnului REM. Aceste rezultatele au fost comparate cu activitatea neuronală a șoarecilor din timpul zilei, atunci când mișcarea membrelor la nivelul unui labirint este asociată cu mișcarea globilor oculari pentru orientarea în spațiu. Atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții, simțul văzului a fost utilizat pentru mișcările corporale.

De asemenea, cercetătorii au descoperit conexiuni complexe între structuri cerebrale legate de memorie, învățare și comportament. Aceste structuri s-au dovedit a fi activate și în timpul somnului, ilustrând modul în care visele sunt procese bazate pe experiența noastră din timpul zilei.

Dr. Massimo Scanziani a adăugat: „Unul dintre punctele noastre forte este capacitatea de a combina experiențele din lumea reală cu alte lucruri care nu există. Este important să înțelegem cum se actualizează creierul pe baza experiențelor acumulate. Înțelegerea mecanismelor care ne permit să coordonăm atât de multe părți distincte ale creierului în timpul somnului ne va oferi o perspectivă asupra modului în care aceste experiențe devin parte din modelele noastre individuale despre ceea ce este lumea și cum funcționează ea.”

sursa: News Medical

Data actualizare: 29-08-2022 | creare: 29-08-2022 | Vizite: 339
Bibliografie
Study offers a glimpse into the ongoing cognitive processes in the sleeping brain, link: https://www.news-medical.net/news/20220825/Study-offers-a-glimpse-into-the-ongoing-cognitive-processes-in-the-sleeping-brain.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  •