Cum este afectat creierul de pierderea auzului la vârste înaintate

©

Autor:

Cum este afectat creierul de pierderea auzului la vârste înaintate
Până acum nu se cunoștea motivul pentru care riscul de demență și de boli cognitive crește la persoanele vârstnice cu deficit de auz. Acum, o echipă de cercetători a investigat ce se întâmplă la nivelul creierului atunci când simțul auzului se deteriorează: anumite regiuni cheie din creier sunt reorganizate iar acest lucru afectează memoria.

Studiul a fost efectuat pe șoriceii cu pierdere de auz ereditară, care aveau vârste apropiate vârstei la care începe slăbirea auzului la oameni. A fost analizată densitatea receptorilor neurotransmițători din creier, care erau esențiali în formarea memoriei. Mai mult, la acești cobai s-a evaluat gradul afectării hipocampusului, cea mai importantă structură din creier cu rol în memorare.

Memoria se formează prin intermediul unui proces denumit plasticitate sinaptică. Plasticitatea sinaptică este cronic afectată de către pierderea progresivă a auzului. Rezultatele au arătat că, cu cât era mai sever deficitul de auz, cu atât era mai scăzută capacitatea de memorare și plasticitatea sinaptică.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 29-04-2020 | creare: 29-04-2020 | Vizite: 803
Bibliografie
How hearing loss in old age affects the brain: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200423130446.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hipotensiunea ortostatică poate crește riscul de demență
  • Obiceiuri zilnice ce îți cresc riscul de demență la bătrânețe
  • Presiunea arterială anormală, asociată cu un risc crescut de demență
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum