Un sistem robotic care sprijină gâtul îmbunătățește mobilitatea pacienților cu scleroză laterală amiotrofică
Autor: Vasiliu Alina
Dispozitivul realizat de o echipă de cercetători din Columbia este primul de acest tip care susține gâtul în timpul mișcării sale naturale.
Gulerul cervical robotic încorporează senzori și actuatori care reglează poziția capului, restabilind 70% din gama activă de mișcare a capului. Acesta promite îmbunătățirea contactului vizual în timpul conversației și poate fi controlat cu mișcări ale ochilor.
De asemenea, poate fi folosit ca un instrument de diagnosticare pentru mișcarea afectată a capului și a gâtului, deoarece folosește măsurarea simultană a mișcării cu ajutorul senzorilor atașați la nivelul gulerului cervical robotic și a electromiografiei mușchilor de la suprafața gâtului.
„Dispozitivul ar putea fi, de asemenea, util pentru a modula reabilitarea pentru cei care au suferit leziuni ale gâtului provocate de accidentele de mașină sau de un control deficitar al gâtului ca urmare a unor boli neurologice, cum ar fi paralizia cerebrală”, a declarat Sunil Agrawal, unul dintre autorii studiului.
Pentru a testa acest nou dispozitiv robotic, echipa a recrutat 11 pacienți cu SLA și alți 10 subiecți sănătoși. Rezultatele au arătat că pacienții cu SLA, chiar și în stadiile timpurii ale bolii, folosesc o strategie diferită de coordonare a gâtului în comparație cu subiecții sănătoși.
Cunoscută în mod obișnuit ca boala Lou Gehrig, SLA este o boală neurodegenerativă caracterizată prin pierderea progresivă a funcțiilor musculare, ceea ce duce la paralizia membrelor și insuficiență respiratorie. Capul căzut, din cauza scăderii forței musculare a gâtului, este o caracteristică definitorie a bolii.
Sursa: Science Daily
Foto: MedicalXpress (Haohan Zhang and Sunil K. Agrawal/Columbia Engineering)
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Microplasticele se infiltrează în toate sistemele corpului și provoacă modificări comportamentale
- Descoperirea unui nou semn al comoției cerebrale ar putea identifica până la 33% dintre cazurile nediagnosticate
- Riscul de a dezvolta boala Alzheimer, mai redus în rândul indivizilor activi fizic
- Suplimentarea cu vitamina A - o abordare promițătoare a tratamentului bolii Alzheimer
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni