Aplicație pentru smartphone care poate identifica persoanele cu Alzheimer și alte boli neurologice

Aplicație pentru smartphone care poate identifica persoanele cu Alzheimer și alte boli neurologice

©

Autor:

Aplicație pentru smartphone care poate identifica persoanele cu Alzheimer și alte boli neurologice
O aplicaÈ›ie mobilă dezvoltată de către cercetătorii de la Universitatea din California ar putea ajuta la identificarea pacienÈ›ilor cu boli neurodegenerative, fără a mai fi necesară vizita acestora la medic. AplicaÈ›ia utilizează camera în infraroÈ™u È™i camera selfie încorporată a unui smartphone pentru a urmări modul în care pupilele unei persoane îÈ™i schimbă dimensiunea, măsurători care ulterior sunt folosite pentru a evalua starea lor cognitivă.
Măsurarea modificărilor diametrului pupilei, efectuată printr-un test de răspuns al pupilei, constituie o modalitate simplă È™i uÈ™oară de a diagnostica È™i monitoriza diferite boli È™i tulburări neurologice. Cu toate acestea, în prezent procedura necesită echipamente specializate È™i costisitoare, fiind astfel imposibil de efectuat în afara unui laborator sau a unei clinici.

Pentru a rezolva această problemă È™i pentru a putea creÈ™te accesibilitatea tehnicii, inginerii de la Institutul Digital Health Lab, în colaborare cu cercetătorii de la Centrul pentru Tehnologia Sănătății Mintale din UC San Diego, au dezvoltat o aplicaÈ›ie smartphone care realizează măsurători precise ale modificărilor diametrului pupilei folosind tehnologii recente de scanare.

Cercetătorii descriu aplicaÈ›ia drept „un instrument scalabil de evaluare minim invaziv È™i ieftin care poate fi utilizat pentru screening-uri comunitare la scară largă, pentru a ajuta la detectarea È™i înÈ›elegerea bolilor neurodegenerative”. AplicaÈ›ia dezvoltată de cercetători foloseÈ™te camera cu infraroÈ™u apropiat a unui smartphone pentru a detecta pupila unei persoane. În spectrul infraroÈ™u, pupila poate fi diferenÈ›iată cu uÈ™urință de iris, ceea ce permite aplicaÈ›iei să calculeze dimensiunea pupilei cu o precizie submilimetrică, indiferent de culoarea ochilor.

AplicaÈ›ia foloseÈ™te, de asemenea, o imagine color făcută de camera din față a smartphone-ului pentru a capta distanÈ›a stereoscopică dintre smartphone È™i utilizator. Ulteruor, aplicaÈ›ia foloseÈ™te distanÈ›a pentru a converti dimensiunea pupilei din imaginea în infraroÈ™u în unități milimetrice. Măsurătorile aplicaÈ›iei au fost comparabile cu cele realizate cu ajutorul unui pupilometru, un dispozitiv care în prezent este standardul principal pentru măsurarea dimensiunii pupilei.

sursa: Science Daily
foto: Digital Health Lab

Data actualizare: 03-05-2022 | creare: 03-05-2022 | Vizite: 736
Bibliografie
'Eye-catching' smartphone app could make it easy to screen for neurological disease at home, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220429144904.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia È™i indispoziÈ›ia la femei au fost asociate cu creÈ™terea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul È™i apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum