Somniferele cresc riscul de demență

©

Autor:

Somniferele cresc riscul de demență
Un studiu publicat în Journal of Alzheimer's Disease la 31 ianuarie 2023, arată că medicamentele pentru somn cresc riscul de a dezvolta demență la persoanele de culoare albă. Tipul și cantitatea medicamentului pot fi factori în explicarea riscului mai mare.

Studiul a fost efectuat pe aproximativ 3.000 de persoane în vârstă fără demență, care nu locuiau în azil și au fost urmărite într-un interval de timp mediu de nouă ani.
Vârsta medie a participanților era de 74 de ani, 42% fiind de culoare și 58% de rasă albă.
În timpul studiului, 20% au dezvoltat demență.

Participanții de rasă albă care au luat adesea sau aproape întotdeauna medicamente pentru somn au avut o șansă de 79% mai mare de a dezvolta demență față de cei care nu le-au luat niciodată sau rar.

La participanții de culoare, la care consumul de somnifere a fost semnificativ mai mic, utilizatorii frecvenți au avut o probabilitate similară de a dezvolta demență față de cei care nu au luat aceste medicamente sau le-au luat rar.

Diferențele pot fi atribuite stării socio-economice. Persoanele de culoare care au acces la medicamente pentru somn pot fi un grup select cu un statut socio-economic ridicat și, prin urmare, cu un rezervor cognitiv mai mare, făcându-le mai puțin susceptibile de a dezvolta demență.

Autorul principal, Yue Leng, recomandă pacienților cu probleme de somn să se gândească de două ori înainte de a lua medicamente, mai întâi fiind necesară determinarea tipului de probleme de somn cu care se confruntă pacientul și, dacă este necesar, efectuarea unui test de somn.

În cazul în care se diagnostichează insomnie, terapia comportamentală cognitivă pentru insomnie (CBT-i) este tratamentul de primă linie recomandat. Dacă este necesară utilizarea medicamentelor, melatonina poate fi o opțiune mai sigură, dar sunt necesare mai multe dovezi pentru a înțelege impactul său pe termen lung asupra sănătății.

Conform lui Leng, este posibil ca anumite medicamente pentru somn să fie asociate cu un risc mai mare de demență decât altele, motiv pentru care este important să se înțeleagă mai bine acest aspect în studiile viitoare. În concluzie, pacienții cu probleme de somn ar trebui să se consulte cu medicul lor înainte de a lua medicamente pentru somn și să ia în considerare toate opțiunile disponibile pentru a îmbunătăți calitatea somnului lor.

Data actualizare: 01-02-2023 | creare: 01-02-2023 | Vizite: 634
Bibliografie
University of California - San Francisco
Leng, Y., et al. (2023)
Race Differences in the Association Between Sleep Medication Use and Risk of Dementia. Journal of Alzheimer's Disease.
https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad221006
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Persoanele în vârstă „funcționează” mai bine dimineața
  • A fost confirmată legătura dintre carența de vitamina D și riscul de demență
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum